Εμμανουήλ Αργυρόπουλος: Ο πρώτος Έλληνας πιλότος

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1912, ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας πιλότος που πραγματοποίησε πτήση στην Ελλάδα

Μετά την απογείωσή του από την περιοχή Ρουφ της Αθήνας, πραγματοποίησε μια πτήση 16 λεπτών γύρω από την πόλη, συμπεριλαμβανομένης μιας υπέρπτησης της Ακρόπολης.

Μία ώρα αργότερα πραγματοποίησε δεύτερη πτήση, αυτή τη φορά με επιβάτη τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο Βενιζέλος ήταν ενθουσιασμένος με τον εναέριο πόλεμο και δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί αμέσως αυτό το νεοεφευρεθέν όπλο.

Ποιος ήταν ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος;

Ο Αργυρόπουλος, αρχικά πολιτικός μηχανικός, εγκατέλειψε το επάγγελμά του και πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει αεροναυπηγική.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 1912 απέκτησε την άδεια χειριστή και επέστρεψε στην Ελλάδα με ιδιόκτητο αεροσκάφος Nieuport IV.G 50 ίππων.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1912, ο Αργυρόπουλος έγινε ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που πραγματοποίησε πτήση στην Ελλάδα.

Όταν ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τον Οκτώβριο του 1912, εντάχθηκε στη στρατιωτική αεροπορία με τον βαθμό του Υπολοχαγού.

Στις 4 Απριλίου του 1913, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής αναγνώρισης, το αεροσκάφος του, έπεσε από ύψος 600 μέτρων ενώ πετούσε πάνω από την περιοχή του Λαγκαδά κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ο Αργυρόπουλος και ο συνεπιβάτης του, ο αθλητής και ποιητής Κωνσταντίνος Μάνος, σκοτώθηκαν.

Ο Αργυρόπουλος έγινε έτσι η πρώτη απώλεια της Ελληνικής στρατιωτικής αεροπορίας και σήμανε το τέλος των αεροπορικών δραστηριοτήτων στους Βαλκανικούς Πολέμους

Ακολουθήστε το Αρχαία Ελληνικά στο Facebook και στις Ειδήσεις Google για να μην χάνετε κανένα άρθρο μας!
Εμμανουήλ Αργυρόπουλος: Ο πρώτος Έλληνας πιλότος Εμμανουήλ Αργυρόπουλος: Ο πρώτος Έλληνας πιλότος Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 09, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.