Ιράκ: Βρέθηκε το χαμένο παλάτι των Σουμερίων βασιλιάδων

Αναπαράσταση του ναού, που βρέθηκε δίπλα στο παλάτι. [Credit: SEBASTIEN REY/THE GIRSU PROJECT]


Αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου ανακοίνωσαν την σημαντική ανακάλυψη ενός βασιλικού συγκροτήματος και μεγάλου ναού στην έρημο της χώρας, το οποίο αναζητούσαν επί 140 χρόνια.

Μία σημαντική ανακάλυψη στην έρημο του Ιράκ ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου.

Εντόπισαν τα ίχνη ιερού ναού και παλατιού ηλικίας 4.500 χρόνων, στην καρδιά του βασιλείου των Σουμερίων, μία ανακάλυψη που αναμένεται να προσφέρει νέες πολύτιμες γνώσεις για έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας.

Οπως σημειώνουν οι Times, oι αρχαιολόγοι αναζητούσαν το σημείο εδώ και 140 χρόνια, από τότε που είχαν ανακαλυφθεί αρχαίες επιγραφές οι οποίες επιβεβαίωναν την ύπαρξη του συγκροτήματος, που ήταν αφιερωμένο στον σουμεριανό θεό Νινγκίρσου στην αρχαία πόλη Γκίρσου, το σημερινό Τέλο, στο νότιο Ιράκ.

Τα ευρήματα αναμένεται να ρίξουν περισσότερο φως στη ζωή στη Μεσοποταμία την τρίτη χιλιετία π.Χ. με τους αρχαιολόγους να ελπίζουν ότι οι σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις ανασκαφές να αποκαλύψουν περισσότερα μυστικά για την αυγή του πολιτισμού στην περιοχή.

Άποψη της ανασκαφής στο Ιράκ. [Credit: SEBASTIEN REY/THE GIRSU PROJECT]


Η ομάδα που εργάζεται στο Πρόγραμμα Γκίρσου -το οποίο διευθύνεται από το Βρετανικό Μουσείο και χρηματοδοτείται από το αμερικανικό μουσείο Γκέτι του Λος Αντζελες- άρχισε να ανακαλύπτει το ναό πριν από έξι χρόνια, μετά την εύρεση μιας επιγραφής που βοήθησε στον εντοπισμό της θέσης του.

Το παλάτι ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιων εργασιών το 2022, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και αποχαρακτηρισμένων φωτογραφιών της CIA.

Ο Σεμπάστιαν Ρέι, έφορος του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος ηγείται του προγράμματος, ανέφερε ότι ενδεχομένως αυτή η ανακάλυψη να είναι το έναυσμα για τη «χρυσή εποχή» της αρχαιολογίας στο Ιράκ.

«Αυτά που γνωρίζουμε για τη Μεσοποταμία, για την κοιτίδα του πολιτισμού, όλα βασίζονται σε παλιές έρευνες. Το Ιράκ είναι κλειστό εδώ και δεκαετίες. Το Γκίρσου είναι μια τεράστια θαμμένη πόλη εγκαταλελειμμένη για 4.000 χρόνια και κανείς δεν έχει επισκεφτεί την περιοχή για 80 χρόνια.

Και επιστρέφουμε με νέα τεχνολογία, νέα εργαλεία. Πηγαίνουμε στην καρδιά της, στις μεγάλες περιοχές, με νέες ερωτήσεις σχετικά με την εφεύρεση της γραφής τους και την κατάρρευση του πολιτισμού τους», τόνισε.

Τον 19ο αιώνα, γάλλοι αρχαιολόγοι είχαν σκάψει στην περιοχή. [Credit: SEBASTIEN REY/THE GIRSU PROJECT]


Ο Ρέι είπε ότι είχαν να αντιμετωπίσουν τις «καταστροφικές» ανασκαφές του 19ου αιώνα, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά η πόλη Γκίρσου από αρχαιοκάπηλους, καθώς και τις μετέπειτα λεηλασίες και τις καταστροφικές συνέπειες των πολέμων στο Ιράκ.

Περίπου 100.000 πήλινες πινακίδες γραμμένες σε σφηνοειδή γραφή -μια από τις παλαιότερες μορφές γραφής- έχουν εξαφανιστεί από το Ιράκ τον 19ο αιώνα και πολλές βρίσκονται σε ξένα μουσεία, όπως το Βρετανικό.

Το Γκίρσου, το οποίο πιστεύεται ότι είχε πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων, ήταν τόπος προσκυνήματος για τους Σουμέριους με προσκυνητές να καταφθάνουν από όλη τη Μεσοποταμία.

Το Γκίρσου θεωρείται ότι κατοικήθηκε ήδη από το 5.300 π.Χ. και ενώ η σημασία του μειώθηκε κατά τις επόμενες χιλιετίες, είχε ανθρώπινη παρουσία μέχρι περίπου το 200 π.Χ.

Ενας «ιερός περίβολος» στην καρδιά της πόλης περιείχε τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα ναό, ο οποίος ονομάστηκε Ενίνου, ο Λευκός Κεραυνός, και ήταν αφιερωμένος στον Νινγκίρσου, ο οποίος ήταν ο σημαντικότερος θεός των Σουμερίων.

Ο Ρέι είπε ότι οι Σουμέριοι πίστευαν ότι ο θεός «διατηρούσε την τάξη στο σύμπαν, χωρίς τον Νινγκίρσου θα επικρατούσε το χάος, αυτός ήταν η ασπίδα του σουμεριακού κόσμου, έτσι όλοι τον λάτρευαν».

Είπε επίσης ότι μια επιγραφή σε μια πέτρα που είχε παραμείνει «in situ» παρά τις λεηλασίες, έκρυβε το κλειδί για την εύρεση του ναού.

«Υπάρχουν πολλά σημαντικά κείμενα των Σουμερίων που δεν έχουμε. Εξακολουθούν να λείπουν αποσπάσματα από το Επος του Γκιλγκαμές (το οποίο αναγνωρίζεται ως το παλαιότερο σωζόμενο σημαντικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας). Χάνουμε μέρος της Ιστορίας και ελπίζουμε ότι η ομάδα μου ή η επόμενη ομάδα θα τα ανακαλύψει», πρόσθεσε ο Ρέι.

Ακολουθήστε το Αρχαία Ελληνικά στο Facebook και στις Ειδήσεις Google για να μην χάνετε κανένα άρθρο μας!

Πηγή: Protagon

Ιράκ: Βρέθηκε το χαμένο παλάτι των Σουμερίων βασιλιάδων Ιράκ: Βρέθηκε το χαμένο παλάτι των Σουμερίων βασιλιάδων Reviewed by Αναστάσιος on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 20, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.