Η Θεά Αφροδίτη είναι το Αιώνιο Πρότυπο για τις Ελληνίδες Μητέρες

Η Αφροδίτη χρησιμοποιεί ένα σανδάλι για να απειλήσει τον γιο της Έρωτα. Εικόνα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα (MARTA)


Η Ελληνίδα θεά Αφροδίτη απειλώντας το απείθαρχο παιδί της, Έρωτα, με το πίσω μέρος του σανδαλιού της φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια παράδοση που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο σήμερα.

Απεικονίζεται σε αρχαία Ελληνικά αγγεία όπως το παραπάνω μοτίβο που χρονολογείται από το 360 π.Χ. και εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα στην Ιταλία. Δείχνει ξεκάθαρα τη Θεά Αφροδίτη (Ρωμαϊκή Αφροδίτη) να απειλεί να χτυπήσει τον γιο της Έρωτα (Ρωμαϊκός Έρως) για κακή συμπεριφορά του.

Η Αφροδίτη και ο Έρως

Στην Ελληνική και Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Έρως είναι ο Ελληνικός θεός της αγάπης και της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ο Έρως εμφανίζεται στις αρχαίες Ελληνικές πηγές με πολλές διαφορετικές προσωπίδες. Στις αρχαιότερες πηγές (τις κοσμογονίες, οι πρώτοι φιλόσοφοι και κείμενα που αναφέρονται στις μυστήριες θρησκείες), είναι ένας από τους αρχέγονους θεούς που εμπλέκονται στην έλευση του σύμπαντος.

Σε μεταγενέστερες πηγές, ωστόσο, ο Έρως παρουσιάζεται ως ο γιος της Αφροδίτης, της οποίας οι άτακτες επεμβάσεις στις υποθέσεις θεών και θνητών προκαλούν τη δημιουργία δεσμών αγάπης, συχνά παράνομα.

Παρόμοια παραδείγματα υπάρχουν σε αρχαία Ελληνικά αγάλματα και αγγεία χρήσης σανδαλιού ως αποτρεπτικού. Η Αφροδίτη επίσης χρησιμοποιεί το σανδάλι της για να αποκρούσει την προέλαση του Πάνα με πόδια κατσίκας, του θεού της άγριας φύσης, των βοσκών και των κοπαδιών και σύντροφο των νυμφών.

Το άγαλμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας δείχνει τη γυμνή θεά να απειλεί να χτυπήσει τον Πάνα με το σανδάλι της. Ο μικρός Έρως αιωρείται πάνω από τον ώμο της, αρπάζοντας παιχνιδιάρικα το κέρατο του Πάνα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη μητέρα του να διώξει το ενοχλητικό πλάσμα.

Η Θεά Αφροδίτη είναι το Αιώνιο Πρότυπο για τις Ελληνίδες Μητέρες Η Θεά Αφροδίτη είναι το Αιώνιο Πρότυπο για τις Ελληνίδες Μητέρες Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Φεβρουαρίου 04, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.