Εντυπωσιακή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου διαθέτει μία από τις πλουσιότερες συλλογές μαρμάρινων γλυπτών, ολόγλυφων και ανάγλυφων έργων από το περίφημο θασιακό μάρμαρο, αλλά και πεντελικό και παριανό.

Ένα ξεχωριστό έκθεμα από τα Μουσεία της χώρας αναδεικνύει κάθε εβδομάδα, στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). Αυτή την εβδομάδα η επιλογή έγινε από το αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου και αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Η ανάρτηση του ΥΠΠΟΑ

«Το όμορφο νεανικό πρόσωπο με τα σφριγηλά μάγουλα, τα σαρκώδη χείλη τα εκφραστικά μάτια, οι πλούσιοι βόστρυχοι που πλαισιώνουν το πρόσωπο σαν χαίτη λιονταριού και η ελαφρά στροφή του προσώπου προς τα δεξιά του, οδήγησαν τους μελετητές στην άποψη ότι η κεφαλή της Θάσου είναι ένα ακόμη πορτραίτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένας Αλέξανδρος Θεός, η λατρεία του οποίου στη Θάσο είναι γνωστή από επιγραφή του τέλους του 4ου π.Χ αιώνα.

Η ανδρική κεφαλή μεγαλύτερη του φυσικού μεγέθους, από τοπικό μάρμαρο, βρέθηκε μέσα στο στρώμα καταστροφής ενός ορθογωνίου κτηρίου στην αρχαία δημόσια πλατεία που αναπτύσσεται στη ΒΑ γωνία της αγοράς. Το κτήριο ταυτίστηκε από τους ανασκαφείς με ναό. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου, ένα από τα παλαιότερα μουσειακά κτίρια του βορειοελλαδικού χώρου και παρακολουθήστε μέσα από τις συλλογές του, την ιστορική διαδρομή του νησιού από τα προϊστορικά μέχρι και τα βυζαντινά χρόνια. Θαυμάστε την αξιόλογη αρχαϊκή κεραμική των Κυκλαδικών και Βορειοανατολικών εργαστηρίων, αλλά και των ντόπιων κεραμέων που αφομοιώνουν δημιουργικά τις επιδράσεις από τον κόσμο του Αιγαίου και της Ανατολής.

Το Μουσείο διαθέτει μία από τις πλουσιότερες για επαρχιακό Μουσείο, συλλογές μαρμάρινων γλυπτών, ολόγλυφων και ανάγλυφων έργων από το περίφημο θασιακό μάρμαρο, αλλά και πεντελικό και παριανό».

Ωράριο λειτουργίας: 1η Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 08:30-15:30. Από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου: Καθημερινά 08:00-20:00. Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ. Από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ. Πληροφορίες: 25930 22180.

Ακολουθήστε το Αρχαία Ελληνικά στο Facebook και στις Ειδήσεις Google για να μην χάνετε κανένα άρθρο μας!

Πηγή: naftemporiki

Εντυπωσιακή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου Εντυπωσιακή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.