Η αρχαία Ελληνική πόλη της Ελευσίνας είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023

Η Ελευσίνα, η γενέτειρα του μεγάλου αρχαίου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα Αισχύλου, ετοιμάζεται να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023. Εικόνα: Twitter/Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η αρχαία Ελληνική πόλη της Ελευσίνας ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσει την ανακήρυξή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 μαζί με τις πόλεις Τιμισοάρα στη Ρουμανία και Veszprém-Balaton στην Ουγγαρία.

Η Ελευσίνα, γνωστή στην αρχαία Ελλάδα ως Ελευσίνα, έχει πληθυσμό είκοσι πέντε χιλιάδες και βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα (12,4 μίλια) δυτικά της Αθήνας. Είναι η μικρότερη και παλαιότερη πόλη στην ιστορία του προγράμματος που αναπτύχθηκε το 1985, το οποίο έχει, μέχρι σήμερα, απονεμηθεί σε περισσότερες από εξήντα πόλεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και όχι μόνο.

Στην Ελευσίνα, γενέτειρα του μεγάλου αρχαίου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα Αισχύλου, θα πραγματοποιηθούν 465 εκδηλώσεις σε τριάντα διαφορετικές τοποθεσίες. Το πρόγραμμα για τη χρονιά - με τίτλο «Mysteries of Transition» - θα συγκεντρώσει 192 Έλληνες και 137 διεθνείς καλλιτέχνες σε δεκαεπτά διαφορετικούς κλάδους. Η ιδέα βασίζεται σε τρεις θεματικούς πυλώνες: ανθρώπους, κοινωνία, περιβάλλον και εργασία.

Χιλιάδες χρόνια πριν, άνθρωποι ήρθαν στην Ελευσίνα, ελπίζοντας να αποκτήσουν γνώση του μυστηρίου του θανάτου με τη βοήθεια των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Η αρχαία γιορτή γιορταζόταν προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της κόρης της, Περσεφόνης, και θεωρούνταν ως το πιο ιερό από όλα τα μυστήρια της αρχαίας Ελληνικής θρησκείας.

Οι αρχαίοι Έλληνες συμμετείχαν στο φεστιβάλ κάθε χρόνο από περίπου το 1600 π.Χ. έως το 392 π.Χ., και χρειαζόταν σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος για να προετοιμαστούν για τις μυστικές τελετές.

Με βάση τα λίγα που είναι γνωστά για το τελετουργικό, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι συμμετέχοντες θα περπατούσαν κατά μήκος της Ιεράς Οδού σε μια παρέλαση που διαρκούσε δέκα ημέρες μέχρι να φτάσουν στον ναό της Δήμητρας στην Ελευσίνα, όπου έπιναν μια γουλιά από ένα ιερό ποτό που ονομαζόταν Κυκεών, μετά από μέρες αποχής από το φαγητό.

Μόλις πίναν την ουσία, οι συμμετέχοντες χόρευαν εκστασιασμένοι και αναπαριστούσαν την ιστορία της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Ο αρχαίος ναός της Δήμητρας στην Ελευσίνα κάηκε από τους Πέρσες το 484 π.Χ. στους Ελληνοπερσικούς Πολέμους. Μέχρι τη διοίκηση του Περικλή δεν έγινε προσπάθεια ανακατασκευής του.

Η εκβιομηχάνιση μεταμόρφωσε την Ελευσίνα

Η Ελευσίνα μετατράπηκε από τον 19ο αιώνα και μετά στην παραγωγική μηχανή της Ελλάδας και σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα. Τα σημάδια της εκβιομηχάνισης είναι εμφανή σε όλη την πόλη.

Ωστόσο, αυτό ήταν επίσης μια κατάρα επειδή τα διυλιστήρια πετρελαίου, τα εργοστάσια τσιμέντου και άλλες βιομηχανίες που χτίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1990 έφεραν περισσότερα από απλή απασχόληση και ευημερία.

Η Ελευσίνα ελπίζει ότι το 2023 ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα φέρει ευημερία στην πόλη. Ελπίζουν επίσης ότι θα φέρει πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η τελετή έναρξης για την Ελεσίνα, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η Τελετή Έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου και σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του συνολικού καλλιτεχνικού προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 Ελευσίνα.

Αυτή θα είναι μια γιορτή ανοιχτή σε όλους, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα στην παραλία της πόλης. Η κεντρική εκδήλωση, «Mystery_0 Mysteries of Transition», είναι σύμφωνα με τη σύλληψη του Γενικού Καλλιτεχνικού Διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρίνου και θα τη σκηνοθετήσει ο διακεκριμένος Βρετανός σκηνοθέτης Chris Baldwin.

Η μεγάλη σκηνή της τελετής έναρξης θα είναι η ίδια η θάλασσα, μια προσωπική και καθολική αφήγηση, καθώς και η ίδια η μουσική που συγκρατεί τα γεγονότα και αποκαλύπτει τα «Mystery_0 Mysteries of Transition».

Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν με την άφιξη τεσσάρων μεγάλων πομπών σε ξηρά και θάλασσα και θα φθάνουν από τέσσερα διακριτά σημεία από την Ευρώπη, την Αττική και την ίδια την πόλη της Ελευσίνας. Αυτό θα περιλαμβάνει το πρώτο μέρος της τελετής έναρξης. Η πέμπτη άτυπη πομπή είναι επίσης η άφιξη όλων των επισκεπτών και των προσκεκλημένων στη μεγάλη εκδήλωση της τελετής έναρξης.

Από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ η πόλη της Ελευσίνας θα γιορτάσει με πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων, συναυλιών, πάρτι και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων σε όλη την πόλη. Πρόσθετες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η αρχαία Ελληνική πόλη της Ελευσίνας είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 Η αρχαία Ελληνική πόλη της Ελευσίνας είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 Reviewed by Αναστάσιος on Σάββατο, Φεβρουαρίου 04, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.