Όλοι οι πόλεμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ένα μόνο βίντεο

Ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε πολλούς πολέμους στον αρχαίο κόσμο, εξασφαλίζοντας μια θέση στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς όλων των εποχών. Εικόνα: Δημόσιος τομέας / Wikimedia Commons


Στις πολλές κατακτήσεις του στον γνωστό Κλασικό κόσμο, ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε εναντίον μυριάδων αντιπάλων, θριαμβεύοντας πάνω σε όλους.

Οι νίκες του Αλέξανδρου επί του βασιλιά Δαρείου, ηγεμόνα της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας στην Περσία, και του Βασιλιά Πόρου στην Ινδία, ήταν τα πιο διάσημα στρατιωτικά του επιτεύγματα. Ωστόσο, ο ατρόμητος κατακτητής αντιμετώπισε ένα ευρύ φάσμα άλλων εχθρών, συμπεριλαμβανομένων των Ιλλυριών, των Τριβαλλών, των Φοίνικων, των Σογδιανών και των ομογενών Ελλήνων.

Για τον Μέγα Αλέξανδρο, τίποτα λιγότερο από την κατάκτηση ολόκληρου του κόσμου θα ήταν επαρκές επίτευγμα. Κατά τις ακούραστες εκστρατείες του, ο Αλέξανδρος και οι στρατιές του βάδισαν σε όλη τη διαδρομή από τη Μακεδονία μέχρι τη βορειοδυτική Ινδία. Τελικά, πέθανε σε ηλικία 32 ετών πριν πετύχει αυτόν τον φαινομενικά ανυπέρβλητο στόχο, αλλά το όνομά του αντηχούσε στους αιώνες από τότε.

Τι έκανε τον Μέγα Αλέξανδρο τόσο ικανό στρατηγό;

Ο Μέγας Αλέξανδρος θεωρείται ευρέως ως ένας, αν όχι ο μεγαλύτερος στρατηγός όλων των εποχών. Ο βασιλιάς της Μακεδονίας κατατάσσεται συχνά σε υψηλά επίπεδα από ιστορικούς μαζί με άλλες στρατιωτικές ιδιοφυΐες όπως ο Τζένγκις Χαν, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Αννίβας και ο Ιούλιος Καίσαρ.

Φυσικά, σίγουρα βοήθησε το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος είχε κληρονομήσει μια αποτελεσματική και ικανή μαχητική δύναμη που πρωτοστάτησε ο πατέρας του, Φίλιππος Β'. Ο Αλέξανδρος πήρε αυτόν τον στρατό και τον βελτίωσε περαιτέρω, κάνοντας μεγάλη χρήση του συνδυασμένου οπλικού πολέμου.

Ο συνδυασμένος οπλικός πόλεμος είναι η χρήση διαφορετικών τύπων στρατιωτικών μονάδων σε συνδυασμό. Εναντίον των Περσών για παράδειγμα, ο Αλέξανδρος διέλυσε τους αψιμαχιστές του με το βαρύ ιππικό. Και άλλες μονάδες συνεργάστηκαν επίσης. Για παράδειγμα, η δυσκίνητη αλλά αδυσώπητη φάλαγγα υποστηριζόταν από πιο ελαφρά εξοπλισμένους σκιρτσήδες και υπασπιστές που μπορούσαν να κάνουν ελιγμούς πιο εύκολα.

Με τη συνεργασία, οι στρατιωτικές μονάδες μπορούν να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους και μια μονάδα μπορεί να αντισταθμίσει τα τρωτά σημεία μιας άλλης. Τα συνδυασμένα όπλα παραμένουν ένα βασικό δόγμα του πολέμου σήμερα και ο Αλέξανδρος ήταν ένας από τους πρώτους και πιο επιτυχημένους υποστηρικτές του.

Στους πολλούς πολέμους που πολέμησε, ο Αλέξανδρος συνάντησε επίσης ένα ευρύ φάσμα φυσικών εμποδίων στο πεδίο της μάχης. Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του στα Βαλκάνια και στην Ινδία, χρειάστηκε να πραγματοποιήσει αντίθετες διαβάσεις ποταμών, οι οποίες είναι εξαιρετικά περίπλοκοι στρατιωτικοί ελιγμοί. Στη Βακτρία, οι δυνάμεις του σκαρφάλωσαν στον βράχο της Σογδιανής, κάτω από την κάλυψη του σκότους, αιφνιδιάζοντας τόσο τους εχθρούς του που παραδόθηκαν.

Ο Αλέξανδρος ήταν επίσης ικανός στον πολιορκητικό πόλεμο. Το πιο διάσημο κατόρθωμα του από αυτή την άποψη πραγματοποιήθηκε κατά την πολιορκία της Τύρου. Όταν τα στρατεύματα του Αλεξάνδρου δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο νησί που βρισκόταν η Τύρος δια θαλάσσης, κατασκεύασε έναν πεζόδρομο μήκους διακοσίων ποδιών, που ένωνε το νησί με την ηπειρωτική χώρα, έτσι ώστε οι δυνάμεις του να σπρώξουν τις πολιορκητικές τους μηχανές στα τείχη. Με τη χρήση του πεζοδρομίου και τα πλοία εξοπλισμένα με πολιορκητικό εξοπλισμό, μπόρεσε να σκαρφαλώσει τα τείχη και να καταλάβει την πόλη.

Ένας χάρτης της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη μεγαλύτερη έκτασή της γύρω στο 323 π.Χ. που περιλαμβάνει λεπτομέρειες για βασικούς δρόμους, τοποθεσία και μάχες. Εικόνα: Γενικά Εργαλεία Χαρτογράφησης / Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0


Προσωπικές ιδιότητες

Οι προσωπικές ιδιότητες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν εξίσου σημαντικές με την πιο τεχνική στρατιωτική του εμπειρία. Πάνω απ' όλα, οι άντρες του τον σέβονταν για το θάρρος του. Τραυματίστηκε πολλές φορές στη μάχη, αλλά δεν αποθαρρύνθηκε να ηγηθεί από το μέτωπο.

«Δεν υπάρχει κανένα μέρος του σώματός μου, που να παραμένει απαλλαγμένο από τραύματα», είπε ο Μακεδόνας βασιλιάς στους στρατιώτες του κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που είχε σκοπό να διεγείρει το θάρρος τους.

Ήταν επίσης πρόθυμος να μοιραστεί τις κακουχίες που υπέστησαν οι κοινοί στρατιώτες. Αυτό αποδεικνύεται καλύτερα από την καταστροφική διάβαση της ερήμου Γεδρωσίας κατά την οποία πολλοί από τους άνδρες του Αλέξανδρου πέθαναν από δίψα.

Σύμφωνα με τον Ρωμαίο συγγραφέα Curtius Rufus, με βάση μαρτυρίες παλαιότερων Ελλήνων συγγραφέων, μερικοί από τους άνδρες του Αλέξανδρου βρήκαν νερό στην έρημο και το έφεραν στον βασιλιά τους, ο Αλέξανδρος αρνήθηκε να πιει και τους είπε: «Δεν αντέχω να πίνω μόνος μου και δεν είναι είναι δυνατόν να μοιραστώ τόσο λίγο με όλους.

Για αυτούς τους λόγους ο Μέγας Αλέξανδρος διατήρησε την πίστη των αντρών του σε αμέτρητους πολέμους και ενάντια σε ανυπέρβλητες πιθανότητες. Η λαμπρότητά του ως τακτικός συνδυάστηκε μόνο με την επιμονή του στο πεδίο της μάχης και την προθυμία του να αντέξει τις στερήσεις μιας ζωής που πέρασε στον πόλεμο.

Ακολουθήστε το Αρχαία Ελληνικά στο Facebook και στις Ειδήσεις Google για να μην χάνετε κανένα άρθρο μας!

Όλοι οι πόλεμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ένα μόνο βίντεο Όλοι οι πόλεμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ένα μόνο βίντεο Reviewed by Αναστάσιος on Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.