Ανατροπή στη δολοφονία του Κένεντι: Οι θεωρίες συνωμοσίας αφθονούν, αλλά η αλήθεια παραμένει κρυμμένη
Η αποκάλυψη ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ εκπαιδεύτηκε σε μυστικό στρατόπεδο της CIA, στο πλαίσιο προετοιμασίας για εισβολή στην Κούβα, τροφοδοτεί νέα σενάρια για το αν ήταν πράγματι ο δολοφόνος του προέδρου
Σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, ύστερα από καυγά στο Key Biscayne της Φλόριντα, ο Ρικάρντο Μοράλες ο πρεσβύτερος, γνωστός ως «Monkey» -υπάλληλος της CIA, μαχητής κατά του Κάστρο, αρχηγός αντικατασκοπείας για τη Βενεζουέλα, πληροφοριοδότης του FBI και έμπορος ναρκωτικών- επέστρεψε στο προσκήνιο την Πέμπτη το πρωί, όταν ένας από τους γιους του, ο 58χρονος Μοράλες Τζούνιορ, από το Μίσιγκαν, προέβη σε έναν απίστευτο ισχυρισμό στο ισπανόφωνο ραδιόφωνο Actualidad Radio του Μαϊάμι: ο πατέρας του, Ρικάρντο Μοράλες, ένας εκπαιδευτής ελεύθερων σκοπευτών στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε μυστικά στρατόπεδα της CIA -όπου Κουβανοί εξόριστοι και άλλοι εκπαιδεύονταν για να εισβάλουν στην Κούβα- συνειδητοποίησε τις ώρες μετά τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι στο Ντάλας το 1963 ότι ο κατηγορούμενος δολοφόνος, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, ήταν ένας από τους εκπαιδευόμενους ελεύθερους σκοπευτές του.
Ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον επιχειρηματία του Τέξας, Τζακ Ρούμπι, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι δεν ήταν ο πραγματικός δολοφόνος και ότι ο Πρόεδρος είχε εξοντωθεί από μια ισχυρή κλίκα, που δρούσε στο σκοτάδι με τη βοήθεια της κυβέρνησης.
Ο Όσβαλντ δεν ήταν ικανός να πετύχει τέτοιο στόχο
Ο Ρικάρντο Μοράλες Τζούνιορ είπε πως ο εκπαιδευτής του ΄Οσβαλντ και πατέρας του, Ρικάρντο Μοράλες ο πρεσβύτερος, επέμενε μετά τη δολοφονία του Κένεντι τον Νοέμβριο 1963 ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο ΄Οσβαλντ να είχε τη σκοπευτική δεινότητα να πραγματοποιήσει τη δολοφονία, ενισχύοντας περαιτέρω τις θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο του Προέδρου.
Ο Μοράλες Τζούνιορ θυμήθηκε επίσης τη στιγμή που η οικογένειά του, που ζούσε στο Μαϊάμι, έμαθε για τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963, και το σοκ του πατέρα του όταν φέρεται να αναγνώρισε τον Όσβαλντ ως έναν από τους εκπαιδευόμενους ελεύθερους σκοπευτές.
«Όταν είδε τη φωτογραφία του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ μετά τη δολοφονία συνειδητοποίησε ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο που είχε εκπαιδεύσει στο μυστικό στρατόπεδο της CIA».
Θολώνοντας ακόμη περισσότερο τα νερά, ο Μοράλες Τζούνιορ σημείωσε ότι ο πατέρας του είχε φύγει με την ομάδα του για το Ντάλας, δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία, μετά από διαταγή του χειριστή του στην CIA, για μια αποστολή «καθαρισμού».
Ο πατέρας του επέστρεψε αργότερα στο Μαϊάμι χωρίς να εμπλακεί τελικά σε κάποια αποστολή στο Ντάλας, όπως τους είπε και χωρίς να μάθει ποτέ ποια ήταν η προγραμματισμένη αποστολή, καθώς αυτή, όπως του είπαν, ακυρώθηκε λόγω της δολοφονίας. Άφησε όμως να εννοηθεί, όταν ρωτήθηκε από τους γιούς του για το ποιος σκότωσε τον Κένεντι, πως και ο ίδιος ήταν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας λέγοντάς τους: «Δεν το έκανα εγώ, αλλά ήμουν στο Ντάλας δύο μέρες πριν περιμένοντας εντολές. Ήμασταν η ομάδα "καθαρισμού", αυτοί δηλαδή που θα φρόντιζαν να εξαφανίσουν ίχνη σε περίπτωση που έπρεπε να γίνει κάτι κακό.»
Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται να προσθέσουν ένα νέο κεφάλαιο στην, ούτως ή άλλως, περίπλοκη και μυθιστορηματική ζωή του Ρικάρντο Μοράλες του πρεσβύτερου, ενός ανθρώπου που έπαιζε σε διπλό ταμπλό, καθώς από τη μια ολοκλήρωνε διαβαθμισμένες αποστολές για την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως πράκτορας κατά του Κάστρο, ενώ παράλληλα από την άλλη διακινούσε ναρκωτικά σε όλο τον κόσμο. Είχε υπηρετήσει ως αξιωματικός πληροφοριών για τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της Κουβανικής επανάστασης του 1953, αλλά αργότερα εξορίστηκε και εντάχθηκε στις υπηρεσίες της CIA και του FBI.
Συνέχιζε επίσης να εργάζεται για την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, τη Μοσάντ και την υπηρεσία πληροφοριών της Βενεζουέλας τις δεκαετίες του 1960 και του 70. Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA, ο Μοράλες ο πρεσβύτερος απολύθηκε από τη CIA το 1964 μετά από μια αποστολή στο Κονγκό επειδή «παραήταν έξυπνος». Το όνομά του έχει συνδεθεί με διακίνηση ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, βομβιστικές επιθέσεις στα Μπαρμπέιντος όπου σκοτώθηκαν 73 άτομα, ακόμη και με σχέδιο δολοφονίας του Υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ το 1976.
Ο Μοράλες Τζούνιορ είπε ότι δεν είχε αποκαλύψει δημόσια την ιστορία του πατέρα του στο παρελθόν επειδή η οικογένειά του φοβόταν να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των υποτιθέμενων πράξεών του κι ότι κανείς δεν θα τον πίστευε μετά από τόσο καιρό.
Οι θεωρίες συνωμοσίας (;) αφθονούν, αλλά η αλήθεια παραμένει κρυμμένη
Ενώ ο ΄Οσβαλντ κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Κένεντι, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος δολοφονήθηκε από τη CIA ή από Κουβανούς μαχητές που ένιωσαν προδομένοι από εκείνον, όταν απέσυρε την υποστήριξη των ΗΠΑ μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, για να κατευνάσει τον Κάστρο. Όπως λέει η θεωρία, Κουβανοί εξόριστοι κατά του Κάστρο συναντήθηκαν με τον Όσβαλντ στο Ντάλας για να σχεδιάσουν τη δολοφονία ως μέσο για να ωθήσουν την Αμερική να εισβάλει στην Κούβα και να μην εφαρμόσει τη συμφωνία του Κένεντι με τη Σοβιετική Ένωση του Νικήτα Χρουτσόφ, να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Κούβα μετά την περιβόητη κρίση των πυραύλων, όταν η Υφήλιος κρατούσε την αναπνοή της.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε στην πραγματικότητα από την Κουβανική κυβέρνηση, η οποία αντέδρασε εναντίον των ΗΠΑ μετά από προηγούμενες απόπειρες της CIA να δολοφονήσει τον Κάστρο. Ο ίδιος ο Κάστρο βέβαια είχε αρνηθεί τη θεωρία αυτή. Δεν είναι επίσης λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η δολοφονία ενορχηστρώθηκε από τη CIA και το αφεντικό της Μαφίας του Σικάγο, Σαμ Τζιανκάνα, για να παγιδεύσει τον Κάστρο δείχνοντας τον ως εμπνευστή της δολοφονίας, ως εκδίκηση για την εκδίωξη του οργανωμένου εγκλήματος από την Κούβα μετά την επικράτησή του. Ορισμένοι συνωμοσιολόγοι πιστεύουν ακόμη ότι και ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία, προκειμένου να γίνει ο ίδιος Πρόεδρος.
Οι θεωρίες φούντωσαν, όταν μια 10μηνη έρευνα Επιτροπής με επικεφαλής τον τότε δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ερλ Γουόρεν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος όταν πυροβόλησε την αυτοκινητοπομπή του Κένεντι, αλλά αργότερα το πόρισμα επικρίθηκε από την Επίλεκτη Επιτροπή Δολοφονιών της Βουλής, η οποία θεωρούσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα δεύτερου ένοπλου.
Η ιστορία του Μοράλες Τζούνιορ πιθανότατα θα ξαναζωντανέψει τις θεωρίες συνωμοσίας για τη δολοφονία του Τζον Κένεντυ, οι οποίες άνθησαν πρόσφατα μετά την καθυστέρηση του Λευκού Οίκου στη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων που σχετίζονται με αυτήν. Οι ισχυρισμοί δείχνουν επίσης με το δάχτυλο τη CIA, κάτι που ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπαναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη δέσμευσης του για αποχαρακτηρισμό και δημοσίευση των υπολοίπων εγγράφων της υπόθεσης της δολοφονίας του Προέδρου Κένεντι. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ειδικότερα ότι τα εν λόγω διαβαθμισμένα αρχεία δε θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και πως μια δεύτερη παρτίδα αρχείων θα δοθεί στη δημοσιότητα σε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στις 15 Δεκεμβρίου 2022.
Πάντως ειδικοί στο θέμα πιστεύουν ότι κανένα έγγραφο δεν θα αποκαλύψει την αλήθεια, αλλά μπορεί να ρίξει φως στο πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών εμπόδισαν τις έρευνες για να καλύψουν άλλες επιχειρήσεις, τακτικές και σκοτεινές συνωμοσίες. Όπως επισημαίνει ο διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Φέρναντ Αμάντι, Κουβανικής καταγωγής και ο ίδιος, ο οποίος έχει ερευνήσει εκτενώς την υπόθεση, η υποτιθέμενη συμμετοχή του «Monkey» στη δολοφονία του JFK κουμπώνει με τις δημοφιλείς θεωρίες συνωμοσίας(;) για τη δολοφονία του Προέδρου . «Αν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν ο δολοφόνος, ενεργώντας μόνος του, γιατί να μην δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα;» αναρωτήθηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή.
Ο Αμάντι, ο οποίος χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Μοράλες Τζούνιορ «βόμβα», είπε στην Herald ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό που είπε ο πατέρας στους γιους του έχει αξία, καθώς ήταν αποδεδειγμένα δολοφόνος της CIA.
Πιστεύει ότι πολλά έγγραφα στα απόρρητα αρχεία κάνουν αναφορά στον Μοράλες. Η περίπλοκη ιστορία ωστόσο και ο χαρακτήρας του Μοράλες και οι νομικοί ελιγμοί του ώστε να μένει εκτός φυλακής με το να γίνει πληροφοριοδότης σε πολλές ομοσπονδιακές και κρατικές έρευνες για τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά του Κάστρο, μαζί με τη διακίνηση ναρκωτικών, του έδωσαν τη φήμη ενός έξυπνου ανθρώπου που ήταν όμως και αναξιόπιστος. Το γεγονός όμως ότι ο Μοράλες απέφευγε κάθε φορά τη σύλληψη και ότι το όνομά του φαίνεται να εμφανίζεται σε τόσα πολλά κυβερνητικά αρχεία, κάνει τον γιο του και τον Αμάντι να πιστεύουν ότι ήξερε τι έλεγε σχετικά με τη δολοφονία του Κένεντυ.
Ο Πίτερ Κόρνμπλουχ, αναλυτής της Κούβας στο Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι ο Μπάιντεν έπρεπε να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα και να βοηθήσει να τερματιστούν οι εικασίες και οι θεωρίες συνωμοσίας που έχουν ανθίσει λόγω της μυστικότητας γύρω από αυτά τα έγγραφα. «Αν μάθαμε κάτι από τη δολοφονία του Κένεντυ», σημείωσε, «είναι ότι θεωρίες συνωμοσίας όπως αυτή εξαπλώθηκαν σαν μούχλα στο σκοτάδι της μυστικότητας. Σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, είναι καιρός για ιστορική διαφάνεια, ώστε η δολοφονία του Κένεντι να ξεκαθαρισθεί».
Πηγή: protothema
Δεν υπάρχουν σχόλια: