Διεθνής σύσκεψη για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα

Για προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις έγινε λόγος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, με τη συμμετοχή ξένων επιτροπών που στηρίζουν την κίνηση

Σύσκεψη για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα με τη συμμετοχή προέδρων και μελών των διεθνών επιτροπών που υποστηρίζουν την ελληνική προσπάθεια, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (06/10) στο μουσείο της Ακρόπολης.

"Η προσπάθειά μας για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν ξεκινά από μια ανάγκη τόνωσης του εθνικού εγωισμού μας. Είναι μια προσπάθεια με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς αποβλέπει στην αποκατάσταση της ενότητας ενός κορυφαίου πολιτιστικού μνημείου, το οποίο αποτελεί κοινή αναφορά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Είναι μια οικουμενική προσπάθεια με βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα" είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της Κύπρου, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας.

Και συνέχισε: "Όσο βαθιά αισθανόμαστε Έλληνες, τόσο βαθιά αισθανόμαστε και πολίτες του κόσμου. Ο πολιτιστικός μας πλούτος είναι διαβατήριο για την Ελληνική εξωστρέφεια, για την οικουμενικότητα του Ελληνισμού".

Ο υπουργός αφού μνημόνευσε την Μελίνα Μερκούρη ως την πρώτη που ξεκίνησε τον αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων, ενημέρωσε για το αποτέλεσμα της προ διμήνου συνάντησης που είχε με τη γενική διευθύντρια της UNESCO στο Παρίσι.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε συγκεκριμένα για την επιστολή εκ μέρους της UNESCO προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ και Μαρία Μίλερ αντίστοιχα, καθώς και τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Ρόμπερτ Νιλ Μακ Γκρέγκορ, με την οποία οι Βρετανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται επισήμως για το αίτημα της Ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η διαδικασία της Διαμεσολάβησης, ώστε να επιτευχθεί μια ρύθμιση της διαφοράς που αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Ο υπουργός τόνισε ότι, αν η βρετανική πλευρά συμφωνήσει στη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας, θα είναι η πρώτη φορά που UNESCO θα την ενεργοποιήσει για την επίλυση πολιτιστικής διαφοράς μεταξύ δυο κρατών.

Και επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη γίνεται ακόμα πιο σημαντική εν όψει της διεθνούς Διακυβερνητικής Διάσκεψης της UNESCO, που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι.

Απαντώντας, ο πρώτος της διεθνούς επιτροπής Ντέιβιντ Χιλ επεσήμανε: "Όλοι και όλες τασσόμαστε με κάθε απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η Ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια στην οποία έχουμε όλοι αφοσιωθεί".

news247

Διεθνής σύσκεψη για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα Διεθνής σύσκεψη για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα Reviewed by Αναστάσιος on Κυριακή, Οκτωβρίου 06, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.