Την χαμένη ήπειρο της «Μαυριτίας» ισχυρίζονται ότι εντόπισαν στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού, «κρυμμένη» κάτω από τον τροπικό παράδεισο του Μαυρίκιου, ισχυρίζονται ότι εντόπισαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Witwatersrand της Νοτίου Αφρικής.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να εντοπίσουν «κομμάτια» της αρχαίας ηπείρου Μαυριτίας, από την προκάμβρια περίοδο.
Σύμφωνα με την μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, οι ειδικοί εντόπισαν ένα κομμάτι της καλυμμένης με λάβα ηπείρου κάτω από τον Μαυρίκιο.
Αποτελεί, όπως αναφέρουν, ένα μικρό κομμάτι της αρχαίας υπερηπείρου Γκοντβάνα, η οποία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε πριν από 570 με 510 εκατομμύρια χρόνια από την ένωση της ανατολικής Γκοντβάνας με τη Δυτική Γκοντβάνα. Η Γκοτβάνα δημιουργήθηκε πριν την Παγγαία, της οποίας αργότερα έγινε τμήμα.
Η Γκοντβάνα «έσπασε» σε κομμάτια, μεταξύ των οποίων η Αφρική, η Νότια Αμερική, η Ανταρκτική, η Ινδία και η Αυστραλία.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα κομμάτια που περισυλλέχθηκαν είναι πολύ παλιά για να προέρχονται από τον Μαυρίκιο.
Ο καθηγητής Λούις Άσγουαλ, επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά κομμάτια μιας ηπείρου που δεν είχε εντοπιστεί μέχρι πρόσφατα, στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε ένα ορυκτό, το ζιρκονίτη, που εντόπισαν μέσα σε πέτρες που εκσφενδονίστηκαν από τη λάβα μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις.
«Ο Μαυρίκιος είναι νησί αλλά δεν υπάρχει πάνω του πέτρα μεγαλύτερη από 9 εκατομμυρίων ετών» είπε ο Άσγουαλ, που αποκάλυψε παράλληλα ότι η έρευνά τους έδειξε ότι πέτρες που μελέτησαν περιέχουν ζιρκονίτη ηλικίας 3 δισ. ετών.
Ο ίδιος τόνισε ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν παλαιότερη έρευνα του 2013, η οποία ανέφερε ότι εντοπίστηκαν ίχνη αρχαίου ζιρκονίτη στην άμμο της παραλίας.
Τότε, όμως, επικριτές της μελέτης είχαν ισχυριστεί ότι τα ίχνη αυτή μπορεί να είχαν φτάσει στο σημείο από τον αέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: