Η Ταφική Στήλη της Παραμυθίου

Η Ταφική Στήλη της Παραμυθίου και αριστερά επιχρωματισμένο αντίγραφο

Στον τάφο της νεαρής γυναίκας με το όνομα Παραμύθιον, που πέθανε ανύπαντρη, στήθηκε μία επιτύμβια στήλη (περ. 370 π.Χ.), που συνδύαζε στοιχεία από διάφορα ταφικά μνημεία καθώς και των προσφορών που απέθεταν σε αυτά. Μόνον η λουτροφόρος, αγγείο για το γαμήλιο λουτρό της νύφης, αποδόθηκε ανάγλυφα από τον καλλιτέχνη.

Η επίστεψη της στήλης, οι τυλιγμένες υφασμάτινες ταινίες που στολίζουν το μνήμα και τα μικρά αγγεία με έλαια για τις προσφορές στους νεκρούς, έχουν αποδοθεί ζωγραφικά. Διατηρούνται ίχνη κόκκινου (κιννάβαρι), μπλε (μπλε της Αιγύπτου) και χρυσοκίτρινου χρώματος. Η φωτογράφηση με υπεριώδη φωτισμό δείχνει καθαρά όλες τις λεπτομέρειες μέχρι και την αναδιπλωμένη απόληξη της υφασμάτινης ταινίας που είναι τυλιγμένη γύρω από το λαιμό του αγγείου. Εδώ, κατά την εφαρμογή του χρώματος, έχει γίνει προσπάθεια να αποδοθεί με φωτοσκίαση η πλαστικότητα του αγγείου.

Σε μεγάλη πήλινη λήκυθο, κατασκευασμένη γύρω στο 400 π.Χ., αναγνωρίζεται παρόμοια εξελικτική φάση: η επιδερμίδα του άνδρα έχει αποδοθεί με φωτοσκίαση, σε αντίθεση με τη ζωγραφισμένη με μπλε χρώμα επιτύμβια στήλη που παριστάνεται πίσω του. Με βάση την παράσταση αυτή έγινε η αναπαράσταση της σκηνής της γυναίκας και του άντρα που δίνουν τα χέρια στο αντίγραφο της στήλη της Παραμυθίου.

Εξέταση τον πρωτότυπου: Doerner Institut 1960 Christian Wolters, Vinzenz Brinkmann, Doris Lauenstein, Richard Posamentir

Ανάλυση και σχεδιασμός: Christian Wolters, Vinzenz Brinkmann, Doris Lauenstein, Richard Posamentir

Αντίγραφο της στήλης σε μάρμαρο: Olaf Herzog

Ζωγραφική απόδοση: Ulrike Koch-Brinkmann

Φυσικά ψήγματα που εφαρμόστηκαν με την τεχνική της τέμπερας:

Μπλε: Αιγυπτιακό μπλε

Κόκκινο: Κιννάβαρι

Πράσινο: Μαλαχίτης

Κίτρινο: Ώχρα

Καφέ: Ώχρα

Χρώμα δέρματος: Ώχρα. Λευκό Μολύβδου

Η Ταφική Στήλη της Παραμυθίου Η Ταφική Στήλη της Παραμυθίου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.