Οι αρχαίοι Φίλιπποι γιορτάζουν

Ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων Καβάλας, με το αρχαίο θέατρο, τα δημόσια κτίρια και τις πολυτελείς ιδιωτικές οικίες, που καλύπτουν τη διαχρονία της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους και συνδέεται παράλληλα με τις απαρχές του χριστιανισμού στην Ευρώπη, είναι πλέον το 18ο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι εκδηλώσεις για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου γίνονται σήμερα και αύριο στην Καβάλα και τα αποκαλυπτήρια των σχετικών πινακίδων θα κάνει αύριο το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Οι Φίλιπποι αποτελούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της ανατολικής Μακεδονίας και έναν από τους πληρέστερους της βόρειας Ελλάδας με πλήθος μνημείων, από τα οποία ξεχωρίζει το αρχαίο θέατρο.

Όπως είπε στο «Έθνος» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Στ. Δαδάκη, «η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναδεικνύει το μέγεθος και την αξία του χώρου».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οικουμενική αξία του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων έγκειται σε δύο βασικά κριτήρια, την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική κληρονομιά και την παρουσία του Αποστόλου Παύλου που σηματοδότησε τις απαρχές του χριστιανισμού.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα με ημερίδα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας, με θέμα την παρουσίαση της πορείας που οδήγησε στην ένταξη του χώρου στον Κατάλογο, ενώ αύριο, μετά τα αποκαλυπτήρια, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει ένα δεκάλεπτο απόσπασμα από τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ν. Μαραγκόπουλου και ερμηνεία Κ. Χατζησάββα.

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας, στα όρια με τον νομό της Καβάλας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, ενώ η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, οπότε και απέκτησε το τείχος της, το θέατρο και λαμπρά δημόσια οικοδομήματα. Το 42 π.Χ. η δραματική μάχη των Φιλίππων έξω από τα δυτικά τείχη της πόλης άλλαξε εντελώς τον χαρακτήρα της, αφού μετά την επικράτησή του ο Οκταβιανός τη μετέτρεψε σε ρωμαϊκή αποικία, έτσι η πόλη μεγάλωσε και αναδείχθηκε σε οικονομικό, διοικητικό και καλλιτεχνικό κέντρο.

Ένα σημαντικό γεγονός που συνδέεται με τους Φιλίππους είναι η έλευση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49-50 μ.Χ. Η πόλη άρχισε να εγκαταλείπεται στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα εξαιτίας μεγάλων σεισμών και σλαβικών επιδρομών, επέζησε στα βυζαντινά χρόνια, ως οχυρό φρούριο, ενώ η ερήμωσή της ολοκληρώθηκε με την οθωμανική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα. Η ανασκαφική έρευνα άρχισε στους Φιλίππους στα 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και συνεχίστηκε για σχεδόν 100 χρόνια. Σήμερα οι αρχαιολόγοι μελετούν το πλούσιο υλικό, ενώ το ΑΠΘ διατηρεί πανεπιστημιακή ανασκαφή στον ανατολικό τομέα από την Αγορά μέχρι την Ανατολική Πύλη, για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών του.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ethnos.gr

Οι αρχαίοι Φίλιπποι γιορτάζουν Οι αρχαίοι Φίλιπποι γιορτάζουν Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Απριλίου 08, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.