Οι τόποι του Νίκου Καζαντζάκη σε ένα εικαστικό αφιέρωμα

Η Αίθουσα Τέχνης του ΙΑΝΟΥ παρουσιάζει μια έκθεση - αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη, στο πλαίσιο της επετείου των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

Μία έκθεση εστιασμένη, στα τοπία της ζωής και της έμπνευσής του, με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης: οι Τόποι» με την υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη.
Όλες οι περιοχές που συνδέονται με τη ζωή και τις συνεχείς περιπλανήσεις, στα τοπία της γραφής και της έμπνευσης του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.

Το αφιέρωμα συγκεντρώνει σημαντικούς ζωγράφους και έργα που στο μεγαλύτερο μέρος τους πραγματοποιήθηκαν ειδικά για την έκθεση.

Γιώργος Σαρασίτης

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάζεται στην Αθήνα και στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μαρίνα Στελλάτου

Η σπουδαία μικρογεωγραφία του Ελληνικού που αγάπησε ο Νίκος Καζαντζάκης, από τη γενέθλια Κρήτη ως το πνευματικό καταφύγιο της Αίγινας και από την καθολική Νάξο ως την προπολεμική και τη μεταπολεμική Αθήνα, το Άγιον Όρος και την Πελοπόννησο, αλλά και τα ίχνη της ευρωπαϊκής και οικουμενικής περιήγησης ενός χαλκέντερου ταξιδευτή και παγκόσμιου ανήσυχου διανοούμενου και πολιτικού στοχαστή, στη Γαλλία (Paris, Antibes), στην Ιταλία (Ρώμη, Βατικανό, Πομπηία), στην Αυστρία, στη Ρωσία, στην Αίγυπτο, στη Γερμανία, στην Αγγλία και στην Κίνα, εξακολουθεί έως σήμερα να συναρπάζει τη φαντασία και το νου.

Ανδρέας Γεωργιάδης

Τα απέριττα τοπία των κρητικών ελαιόδενδρων και οι απόκρημνοι βράχοι στις σκήτες του Αγίου Όρους, οι θαλασσινοί παφλασμοί και τα αγριοπούλια του Σαρωνικού και του Αιγαίου Πελάγους, τα χρυσά σταροχώραφα της Πελοποννήσου και η κοιμισμένη βυζαντινή πολιτεία του Μυστρά, οι νοσταλγικές εξοχές της Αγγλίας και τα αζουρένια καλοκαίρια στα ακρωτήρια της Νοτίου Γαλλίας, οι περίκλειστοι κήποι στην Αλάμπρα, τα προσκυνήματα του Αγίου Φραγκίσκου στην Ασίζη και οι πυρακτωμένες μνήμες της τερακότας στην Πομπηία, οι ακίνητες λίμνες της Ελβετίας, τα ερημικά τοπία του Καυκάσου και οι αρχέγονες θεότητες της Κύπρου, οι ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας και οι πορσελάνινες νύχτες της Κίνας, αποτέλεσαν το πολύτιμο αλφαβητάριο των αφηγήσεων ετούτης της έκθεσης.

Σταύρος Ιωάννου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Στέλιος Αλεξάκης, Όλγα Αλεξοπούλου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Άννα Αχιλλέως Staeubli, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Γρηγόρα, Δικαία Δεσποτάκη, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Σταύρος Ιωάννου, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Βασίλης Λιαούρης, Νεκτάριος Μαμάης, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Νίκη Πρόκου, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαρασίτης, Βασίλης Σούλης, Έφη Σούτογλου, Αλέκος Σπανούδης, Μαρίνα Στελλάτου, Παναγιώτης Τούντας, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσεμπελή, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.

Φραγκίσκος Δουκάκης

Την έκθεση συμπληρώνει κατάλογος έργων που κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

IANOS Αίθουσα Τέχνης, Αθήνα: Σταδίου 24, 210-3217917, www.ianos.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευ - Παρ: 9:00 - 21:00, Σαβ: 9:00-20:00

Οι τόποι του Νίκου Καζαντζάκη σε ένα εικαστικό αφιέρωμα Οι τόποι του Νίκου Καζαντζάκη σε ένα εικαστικό αφιέρωμα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Απριλίου 14, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.