Αρχαία Ολυμπία: Αναστηλώθηκε σπάνιος κίονας της εποχής των Πτολεμαίων

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας αποδόθηκε στο κοινό σήμερα, με την παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Aνδρεαδάκη Βλαζάκη, ο αναστηλωμένος βόρειος κίονας του αναθηματικού μνημείου των Πτολεμαίων.

Η ιστορία του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά την ταραγμένη περίοδο των Διαδόχων που ακολούθησε το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου (323 π.Χ.) και τις διαμάχες τους για την κυριαρχία της Ελλάδος, η νέα δυναστεία των Πτολεμαίων, με έδρα της την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κατασκεύασε, γύρω στα 270 π.Χ., το μνημείο μπροστά στην Στοά της Ηχούς.

Με σκοπό την προβολή των ηγετών της στη συνείδηση των προσκυνητών του ιερού της Ολυμπίας, κατασκευάστηκε κρηπίδα - πόδιο μήκους περίπου 20μ. και πλάτους 4μ., και στις γωνίες της δύο ιωνικοί κίονες ύψους περίπου 9μ., όπου τοποθετήθηκαν, αντίστοιχα, τα αγάλματα του Πτολεμαίου Β΄ Φιλάδελφου και της αδελφής και συζύγου του Αρσινόης. Το τιμητικό αυτό ανάθημα, ένα από τα λαμπρότερα του είδους του στο ιερό, εντάσσεται στον σπάνιο τύπο αναθηματικών μνημείων με δύο μεμονωμένους κίονες στα άκρα του.

Ο βόρειος κίονας του αναθήματος των Πτολεμαίων στην Ολυμπία.

Το επιτυχές αποτέλεσμα του πρόσφατα αναστηλωμένου βόρειου κίονα, οφείλεται στην άριστη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI) Αθηνών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, κατόπιν ευγενούς χορηγίας του Ιδρύματος Regula Pestalozzi. Το γεγονός αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 με την αναστήλωση τμήματος της εισόδου του Φιλιππείου, με τον επαναπατρισμό μάλιστα αρχιτεκτονικών μελών από το Βερολίνο, καθώς και την αναστήλωση των κιόνων (Ν12) και αυτών στην περιοχή του οπισθόδομου του Ναού του Διός (2012), σε συνδυασμό με τις εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, την ανασκαφή και ανάδειξη μεγάλου τμήματος του Γυμνασίου και τις στερεωτικές εργασίες στην περιοχή των Θησαυρών.

Τοποθέτηση του κιονόκρανου

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Γεώργιος Γεωργιόπουλος, αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,  Ευθύμιος Κοτζάς, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,  Weert Börner, πρόεδρος του Ιδρύματος Regula Pestalozzi, Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, Helmut Kyrieleis, πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI), Katja Sporn, διευθύντρια του DAI Αθηνών, Reinhard Senff, επιστημονικός διευθυντής του DAI Αθηνών, διευθυντής της Ανασκαφής DAI στην Ολυμπία και η κα Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας του ΥΠΠΟΑ.

naftemporiki.gr

Αρχαία Ολυμπία: Αναστηλώθηκε σπάνιος κίονας της εποχής των Πτολεμαίων Αρχαία Ολυμπία: Αναστηλώθηκε σπάνιος κίονας της εποχής των Πτολεμαίων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Απριλίου 27, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.