Συρία: Ανακαλύφθηκαν μωσαϊκά της βυζαντινής περιόδου με Ελληνικές επιγραφές

Κατά την διάρκεια επιχειρήσεων του Συριακού Αραβικού Στρατού, ανακαλύφθηκαν τρία βυζαντινά ψηφιδωτά μωσαϊκά σε έναν αρχαιολογικό χώρο, στην περιοχή γύρω από την πόλη Uqerbat της ανατολικής υπαίθρου της Hama, όπως αναφέρει το το κρατικό πρακτορείο Sana.

Μιλώντας στο Πρακτορείο, ο επικεφαλής του τμήματος Αρχαιοτήτων και Μουσείων του Hama Abdul-Qader Farzat ανέφερε ότι ο χώρος που ανακαλύφθηκε είναι ένα δάπεδο εκκλησίας, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα μ.Χ.. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι ανασκαφές άρχισαν έπειτα από πληροφόρηση για την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται θαμμένος στην περιοχή Uqerbat, 85 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Hama.

Η τεχνική και αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε τα θεμέλια μιας εκκλησίας στην περιοχή και επιπρόσθετα τις τρεις ψηφιδωτές πλάκες στις οποίες απεικονίζονταν διάφορα σχέδια πτηνών, μοτίβα λουλουδιών και επιγραφές στα ελληνικά.

Mία εξ αυτών αναφέρει με κεφαλαία γράμματα:

«Επί του Αγιωτάτου ημών Επισκόπου Αλεξάνδρου του Οσιοτάτου, του Ευλαβεστάτου Ευανγέλου ευξαμένοι».

Αλλη επιγραφή αναφέρει «η ευγενεστάτη Δόμνια,….. (κόρη) ……του μακαρίου Θεόδοτου»

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Hama, Ashraf Taha, δήλωσε στη SANA ότι μια στρατιωτική μονάδα βρήκε μία ψηφιδωτή πλάκα κοντά στην πόλη Uqerbat κατά την αποναρκοθέτηση της περιοχής, ως μέρος της προετοιμασίας για την επιστροφή των οικογενειών στα χωριά.

Επισήμανε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις παρείχαν την απαιτούμενη προστασία προκειμένου να διευκολύνουν την αρχαιολογική ομάδα στην ολοκλήρωση της ανασκαφής του πάνελ.

Τον Σεπτέμβριο, ο Συριακός Αραβικός Στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης Uqerbat μετά την εξάλειψη των τελευταίων τρομοκρατικών συγκεντρώσεων.

Συρία: Ανακαλύφθηκαν μωσαϊκά της βυζαντινής περιόδου με Ελληνικές επιγραφές Συρία: Ανακαλύφθηκαν μωσαϊκά της βυζαντινής περιόδου με Ελληνικές επιγραφές Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Ιανουαρίου 18, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.