Charles Michèle de l'Epée

Ο «πατέρας των κωφών»

Μερικοί άνθρωποι μας εμπνέουν με την Καρδιά τους και κάποιοι εμπνέουν με τον Εγκεφάλου τους. Λίγοι είναι όμως οι άνθρωποι που μας εμπνέουν τόσο με την καρδιά τους όσο και με τον καταπληκτικό εγκέφαλο τους. Ένα τέτοιο άτομο είναι και ο γάλλος εκπαιδευτικός Charles Michèle de l'Epée που τον τιμά με το σημερινό Doodle, η Google.

Έκανε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή πολλών φτωχών ανθρώπων, ειδικά των κωφών. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστός ως "πατέρας των κωφών". Ο Charles Michèle de l'Epé αφιέρωσε τη ζωή του για την ανάπτυξη του πρώτου αλφαβήτου σηματοδοσίας στον κόσμο για κωφούς.

Ο Charles-Michel de l'Épée γεννήθηκε από μια πλούσια οικογένεια στις 24 Νοεμβρίου του 1712. Σπούδασε ιερέας αλλά αρνήθηκε να χειροτονηθεί και το αποτέλεσμα της άρνησής του ήταν να καταγγείλει ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα των Γάλλων καθολικών γνωστό ως Jansenism. Στη συνέχεια σπούδασε τους νόμους προτού αφιερώσει τη ζωή του στην υπηρεσία των φτωχών.

Αν και ήταν από πλούσια οικογένεια, γύρισε την προσοχή του σε φιλανθρωπικές υπηρεσίες για τους φτωχούς. Μια μέρα, στην «παραγκούπολη του Παρισιού, είδε δύο κωφές αδελφές που επικοινωνούσαν με τη δική τους νοηματική γλώσσα. Ο Épée αποφάσισε να αφιερώσει τον εαυτό του στην εκπαίδευση και τη σωτηρία των κωφών και, το 1760, ίδρυσε ένα σχολείο που είναι το πρώτο δωρεάν σχολείο για τους κωφούς.

Χρησιμοποίησε τη δική του κληρονομιά για να ιδρύσει αυτό το σχολείο το οποίο ήταν ανοιχτό σε όλους, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώσουν.

Άρχισε να τις διδάσκει χρησιμοποιώντας μια μορφή σημάτων χεριών που αντικατέστησαν τους ήχους του αλφαβήτου και στέφθηκε με επιτυχία.

Ο Charles-Michel de l'Épée και η μέθοδος διδασκαλίας του έθεσε τα θεμέλια για όλες τις συστηματικές οδηγίες των κωφών.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση τελικά τον αναγνώρισε ως «Ευεργέτη της Ανθρωπότητας» και υποστήριξε τα δικαιώματα των κωφών ανθρώπων σύμφωνα με τη Δήλωση της Γαλλίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

Ο Charles-Michel de l'Épée δεν ήταν ο μόνος που προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να διδάξει κωφούς. Πολλοί άλλοι το έκαναν και με τη δική τους μυστική τεχνική, αλλά εξυπηρετούσαν μόνο τους πλούσιους ανθρώπους και πήραν τις μυστικές τους μεθόδους μαζί τους στον τάφο τους όταν πέθαιναν.

Όμως ο Charles-Michel de l'Épée με τη μέθοδο του ενθάρρυνε όλους να μάθουν και να διδάξουν και επέτρεψε ακόμη και σε άλλες χώρες να αναπτύξουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα στην τοπική τους γλώσσα βάσει της μεθόδου του. Έτσι έγινε ο πατέρας των Κωφών.

Ο Charles-Michel de l'Épée πέθανε στην αρχή της Γαλλικής Επανάστασης το 1789.

Charles Michèle de l'Epée Charles Michèle de l'Epée Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Νοεμβρίου 24, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.