Υπερίων: Ο Θεός τιτάνας του ουράνιου φωτός

Αυτά που «κινητοποιεί» ο Υπερίων εξαπλώνονται προς κάθε κατεύθυνση αφού ο χώρος είναι μία προέκταση της σφαίρας.

Οι Τιτάνες ήσαν απόγονοι αρχέγονων θεοτήτων, που προήλθαν από το Χάος το οποίο κυριαρχούσε στο απέραντο σύμπαν. Οι πρώτοι δώδεκα Τιτάνες ήταν μια φυλή ισχυρών, γιγάντιων θεών, που προήλθαν από την ένωση της Γαίας και του Ουρανού. Αργότερα οι Ολύμπιοι θεοί, με επικεφαλής τον Δία, εναντιώθηκαν στους Τιτάνες τους οποίους νίκησαν στην Τιτανομαχία.

Η «Θεογονία» του Ησιόδου αναφέρεται στην καταγωγή των θεών, καθώς και τις μεταξύ τους σχέσεις – συγγένειες. Η γενεαλογία ξεκινά με το Χάος και συνεχίζει με τους αρχέγονους θεούς που δημιούργησαν τους Τιτάνες, από τους οποίους προήλθαν οι δώδεκα Ολύμπιοι θεοί. Οι Τιτάνες φυλακίσθηκαν από τον Κρόνο και κατόπιν από τον Δία, στα Τάρταρα, μια άβυσσο μαρτυρίου και βασάνων, η οποία βρισκόταν στον Κάτω Κόσμο.

Υπερίων: ήταν ο άρχων του φωτός, αδελφός του Κρόνου και Τιτάνας της Ανατολής. Παντρεύτηκε την αδελφή του, Θεία. Παιδιά τους ήταν ο Ήλιος, η Ηώς και η Σελήνη. Το όνομά του σημαίνει «αυτός που πηγαίνει πριν από τον Ήλιο».

Ενδεχομένως η λὲξη «Υπερίων» προέρχεται από:

«υπέρ» και «ιών» που σημαίνει: ο υπερ άνω ημών, δηλαδή ο πορευόμενος και αυτός που περιπολεί επί του κόσμου

«ιώ», προστακτική του ιάομαι = θεραπεύω, περιποιούμαι. Γιατρεύω, αλλά και επανορθώνω, διορθώνω, επισκευάζω.

«ιώ» εκ του «ίημι» = στέλνω, αποστέλλω μακράν, εξαποστέλλω, απολύω / θέτω (κάτι) σε κίνηση, για ήχους-κύματα = εκπέμπω, γενικώς = θέτω, τοποθετώ.

Ο Υπερίων, λοιπόν, είναι ένας απο τους Τιτάνες που εκδηλώνεται «από ψηλά», και θέτει αυτός σε κίνηση «πράγματα» ή και «καταστάσεις».

Αυτά που «κινητοποιεί» ο Υπερίων εξαπλώνονται προς κάθε κατεύθυνση αφού ο χώρος είναι μία προέκταση της σφαίρας.

Σχετικό βίντεο:

Υπερίων: Ο Θεός τιτάνας του ουράνιου φωτός Υπερίων: Ο Θεός τιτάνας του ουράνιου φωτός Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.