Χαμένη ιωνική πόλη του Ελλήσποντου βρέθηκε μετά από 2.700 χρόνια!

«Λίμναι, πόλις εν Ελλησπόντω περί Σηστόν». Αυτό αναφέρει ο Στέφανος ο Βυζάντιος στα Εθνικά του για την πόλη την οποία Τούρκοι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι εντόπισαν μετά από 2.700 χρόνια!

Έπειτα από τρία χρόνια αρχαιολογικών ερευνών στα δυτικά των Δαρδανελίων (τουρκικά: Çanakkale), την Τετάρτη έγιναν οι ανακοινώσεις για τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη από την ομάδα του Πανεπιστημίου ÇOMÜ (Çanakkale Onsekiz Mart).

Η ύπαρξη της πόλης ήταν γνωστή από γραπτές πηγές, ωστόσο η θέση της παρέμενε άγνωστη. Η ομάδα εργάζεται στην περιοχή από το 2015 και ερεύνησε δύο διαφορετικά σημεία.

Εύρημα από την ανασκαφή (φωτ.: Anadolu)

Ο δρ Ρεϊχάν Κιορπέ, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου ÇOMÜ, δήλωσε ότι οι αρχαιολογικές τομές «έδωσαν» σπαράγματα από κύπελλα και σκεύη, αλλά και υπολείμματα κεραμικής, σύμφωνα με τη Daily Sabah. «Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της πόλης είναι υπόγεια. Ωστόσο τα ευρήματα δίνουν πληροφορίες για το πεδίο στο οποίο βρισκόταν η πόλη, αλλά και για το πότε ιδρύθηκε και πότε εγκαταλείφθηκε», ανέφερε και εξήγησε ότι οι Λίμνες βρίσκονται στην πεδιάδα Μπεσγιόλ (στα τουρκικά Beşyol, που σημαίνει Πέντε Δρόμοι), κοντά στην Τροία.

Εύρημα από την ανασκαφή (φωτ.: Anadolu)

Η πόλη, κατά τον δρ Ρεϊχάν Κιορπέ, ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. από Ίωνες που μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία στον Ελλήσποντο. Το λιμάνι της ήταν ένα από τα πλουσιότερα και πιο σημαντικά της περιοχής, τουλάχιστον μέχρι τη Ρωμαϊκή Εποχή. Αυτή είναι η πέμπτη αρχαία πόλη που εντοπίζεται στον Ελλήσποντο και εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλες που περιμένουν να έρθουν στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Πηγή: PontosNews

Χαμένη ιωνική πόλη του Ελλήσποντου βρέθηκε μετά από 2.700 χρόνια! Χαμένη ιωνική πόλη του Ελλήσποντου βρέθηκε μετά από 2.700 χρόνια! Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Νοεμβρίου 22, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.