Αμαζόνες

Οι Αμαζόνες ήταν πρόσωπα της Ελληνικής Μυθολογίας. Λαός κυνηγών και πολεμιστριών που κατάγονταν από τον θεό του πολέμου, Άρη, και την νύμφη Αρμονία...

Πατρίδα των Αμαζόνων ήταν η Θεμίσκυρα του Ευξείνου Πόντου, που βρισκόταν κοντά στον ποταμό Θερμώδοντα. Οι Αμαζόνες έκαναν πολλές επιδρομές στις γειτονικές χώρες αλλά και μακρύτερα, κτίζοντας ταυτόχρονα νέες πόλεις.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι κατέφυγαν σε βορειότερες περιοχές (στον βόρειο Καύκασο) μετά την ήττα τους από τον Ηρακλή, ο οποίος σε έναν άθλο του έπρεπε να πάρει τη ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων, Ιππολύτης. Γενικά πάντως, βασίλεια των Αμαζόνων θεωρούνταν ότι υπήρχαν σε πολλές περιοχές ακόμα και νοτιότερα, π.χ. στη Λιβύη.

Ruben's The Battle of the Amazons

Για την προστασία του κράτους τους ήταν όλες τους εξασκημένες στη χρήση τόξου και ξίφους, και θεωρούνταν μάλιστα ισάξιες με πολεμιστές άνδρες, για την ανδρεία και την ικανότητά τους.

Οι Αμαζόνες έχουν συμμετάσχει σε πολλούς μύθους. Η δημιουργία τέτοιων μύθων έχει δημιουργήσει ερωτηματικά στους ερευνητές.

Στις μέρες μας, θεωρείται ότι οι Αμαζόνες δεν ήταν απλά ένας μυθικός λαός, ένα αποκύημα της φαντασίας των Ελλήνων, αλλά ένας ιστορικός λαός.

Σε έναν από τους άθλους του, ο Ηρακλής ανέλαβε να κλέψει τη ζώνη της βασίλισσας των Αμαζόνων, Ιππολύτης. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, ο Θησέας, που συνόδευε τον Ηρακλή, έκλεψε μία Αμαζόνα, την Αντιόπη. Για να εκδικηθούν οι Αμαζόνες κατέλαβαν την Αττική και επιτέθηκαν στην Αθήνα, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την πόλη. Αντιθέτως, πάρα πολλές από αυτές έπεσαν στη μάχη και θάφτηκαν στις γύρω περιοχές.

[Η μάχη δόθηκε μέσα στην ίδια την πόλη· οι Αμαζόνες στρατοπέδευσαν στο βράχο, ο οποίος πήρε το όνομα Άρειος Πάγος = ο βράχος του Άρη.]

Οι Αμαζόνες πήραν επίσης μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Για να βοηθήσουν τον Πρίαμο, έστειλαν μια ομάδα τους υπό τις εντολές της βασίλισσάς τους, Πανθεσίλειας. Η ομάδα αυτή αποδεκατίστηκε μετά τον θάνατο της βασίλισσας από τον Αχιλλέα.

Το θέμα των Αμαζόνων έχει ιδιαίτερη θέση στην Αρχαία Ελληνική εικονογράφηση, αλλά και στην Ελληνική λογοτεχνία από τους αρχαιότατους χρόνους μέχρι σήμερα.

Πληγωμένη Αμαζόνα των Μουσείων του Καπιτωλίου, Ρώμη

Αμαζόνες Αμαζόνες Reviewed by Αναστάσιος on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 21, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

 1. Use this diet hack to drop 2 lb of fat in just 8 hours

  Over 160 000 men and women are using a easy and SECRET "liquids hack" to burn 1-2lbs each night as they sleep.

  It's painless and it works all the time.

  This is how to do it yourself:

  1) Get a glass and fill it up with water half the way

  2) And now learn this weight loss hack

  so you'll become 1-2lbs lighter as soon as tomorrow!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.