The Sunday Times: Η λογική κίνηση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σαφέστατα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται συντάκτρια των The Sunday Times.

Η Σάρα Μπάξτερ καλεί μάλιστα τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν», γεγονός που θα αποτελούσε «μια μεγάλη χειρονομία φιλίας και αλληλεγγύης». Χαρακτηρίζει το νέο μουσείο της Ακρόπολης «υπέροχο», και «πολύ πιο όμορφο από το χώρο χωρίς παράθυρα που αφιερώνεται στα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο». Επίσης εκφράζει θαυμασμό για το αποτέλεσμα των εργασιών αποκατάστασης των μαρμάρων που το μουσείο της Ακρόπολης έχει στην κατοχή του.

Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατά τη γνώμη μου, ότι ήταν βανδαλισμός

Στη συνέχεια αναφέρεται στην ιστορία των Γλυπτών του Παρθενώνα ως εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, κατά τη γνώμη μου, ότι ήταν βανδαλισμός. Τα γλυπτά κατάφεραν σχεδόν να επιβιώσουν από τις καταστροφές του χρόνου, τους πολέμους και την έκρηξη μιας αποθήκης όπλων, όταν ο Έλγιν εμφανίστηκε στην Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνα ως πρεσβευτής στην Υψηλή Πύλη, στους Οθωμανούς κατακτητές. Μόλις εξασφάλισε την απαραίτητη "άδεια" για να αφαιρέσει αντικείμενα από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα (το αρχικό έγγραφο δεν βρέθηκε ποτέ, αν και υπάρχει μια "μετάφραση"), έστειλε εργάτες σε σκάλες να σπάσουν - με αμβλύ εργαλείο- τα μάρμαρα που βρίσκονται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο.

Ακόμη και τότε, η υποτιθέμενη πράξη διάσωσης θεωρήθηκε από κάποιους, όπως ο Λόρδος Μπάιρον, ως έγκλημα. Ο Έλγιν σχεδόν έχασε τα κιβώτια με τα μάρμαρα, όταν το πλοίο του βυθίστηκε στο ταξίδι προς τη Μάλτα και έπρεπε να διασωθούν από τον πυθμένα της Μεσογείου. Όχι μόνο αυτό, η επιθυμία του ήταν να κοσμήσουν το σπίτι των προγόνων του, το Broomhall House, για τη δική του δόξα, αναγκάστηκε όμως να τα πουλήσει στο κράτος όταν ξέμεινε από χρήματα (το σπίτι εξακολουθεί να έχει κομμάτια που το Βρετανικό Μουσείο δε θέλησε να πάρει).»

Το άρθρο κλείνει αναφέροντας ότι ο Ελγιν είχε σκεφτεί να αποσπάσει και την Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών, αλλά ήταν πολύ βαριά για να τη μεταφέρει.

Η συντάκτρια του άρθρου πιστεύει ότι με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η Μ.Βρετανία θα επωφεληθεί με το δανεισμό σημαντικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα για περιοδικές εκθέσεις σε μια σταθερή βάση συνεργασίας και καλεί για άλλη μια φορά τον Βρετανό πρωθυπουργό Τζόνσον να επιδείξει την αγάπη του για τον αρχαίο κόσμο κάνοντας το σωστό.

Πριν το άρθρο γνώμης της Μπάξτερ, η Washington Post δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Επιστρέψτε στη θεά Ίριδα το σώμα της» και τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα.

Πηγή: iefimerida.gr

The Sunday Times: Η λογική κίνηση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα The Sunday Times: Η λογική κίνηση είναι να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. If you're trying to lose fat then you certainly need to try this brand new custom keto diet.

    To create this service, certified nutritionists, personal trainers, and professional cooks joined together to develop keto meal plans that are useful, decent, price-efficient, and satisfying.

    Since their first launch in early 2019, 100's of people have already remodeled their figure and health with the benefits a professional keto diet can give.

    Speaking of benefits; clicking this link, you'll discover eight scientifically-tested ones offered by the keto diet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.