Η μάχη στον Υδάσπη - Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Ινδία...

Μέσα σε μια δεκαετία, ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε μια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι το Ιράν. Συγκρούστηκε με την πανίσχυρη Περσική Αυτοκρατορία και πολέμησε τον Πέρση βασιλιά Δαρείο στον Γρανικό ποταμό το 334 π.Χ., στην Ισσό το 333 π.Χ. και, τέλος, στα Γαυγάμηλα το 331 π.Χ. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί στις πολεμικές τακτικές μελετούν τις μάχες που έδωσε.

Ωστόσο, μολονότι τα Γαυγάμηλα συχνά θεωρούνται ως η σημαντικότερη μάχη του Αλεξάνδρου, εκείνος επέμεινε ότι έπρεπε να κυριευθούν όλες οι περσικές επαρχίες. Την περίοδο 329 - 327 π.Χ. κατέλαβε τη Βακτριανή και τη Σογδιανή και στη συνέχεια θέλησε να κυριαρχήσει στο τελευταίο από τα εδάφη του Δαρείου, την Ινδία.

Για τον Αλέξανδρο ήταν μια μυθική χώρα, εκεί που κάποτε είχε περπατήσει ο Διόνυσος. Το 327 π.Χ. ο Αλέξανδρος κινήθηκε νότια προς την οροσειρά του Ινδικού Κους και συνέχισε προς τη Δαίδαλα και το Σουάτ. Διέσχισε με πλωτή γέφυρα τον Ινδό Ποταμό και στα Τάξιλα συμμάχησε με τον Ταξίλα που είχε ζητήσει τη βοήθειά του εναντίον του Πώρου, ενός ανταγωνιστή ηγεμόνα στο σημερινό Πουντζάμπ.

Όταν ο Αλέξανδρος προσπάθησε να διασχίσει τον πλατύ και βαθύ ποταμό Υδάσπη (τον σημερινό Τζελούμ), ο Πώρος παρέταξε τον στρατό του στην απέναντι όχθη μαζί με εκατοντάδες ελέφαντες. Ο Αλέξανδρος έπρεπε να επιστρατεύσει όλη τη στρατιωτική του ιδιοφυΐα για να ξεπεράσει το εμπόδιο του ποταμού. Η Μάχη του Υδάσπη διεξήχθη τον Μάιο του 326 π.Χ. και ήταν η πρώτη φορά που οι Μακεδόνες αντίκριζαν ελέφαντες.

Οι Ινδοί ήταν από τους σκληρότερους αντιπάλους που είχε αντιμετωπίσει ποτέ ο Αλέξανδρος και η δυσκολότερη από τις τέσσερις μεγάλες μάχες που είχε δώσει στην καριέρα του. Τελικά, ο Πώρος ηττήθηκε, αλλά ο Αλέξανδρος του επέτρεψε να κρατήσει τον θρόνο γιατί ήταν πολύ ευγενής.

Η βάση του στρατού των Μακεδόνων όμως θεωρούσε πλέον ότι η ιδέα να συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στην Ινδία ήταν πολύ δυσοίωνη. Είχαν πληροφορηθεί ότι πέρα από την επικράτεια του Πώρου υπήρχαν μεγαλύτερα και πιο ισχυρά βασίλεια με πολύ περισσότερους ελέφαντες.

Ο Αλέξανδρος δυσαρεστήθηκε, αλλά οι εξαντλημένοι στρατιώτες είχαν φτάσει πλέον στα όριά τους και το μόνο που έβλεπαν μπροστά τους ήταν ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία. Ο Αλέξανδρος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα όνειρά του για την κατάκτηση της Ινδίας και έτσι πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα μαζί με τον στρατό του.

Του Mard DeSantis, Τo παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αll About History» από το «Εθνος της Κυριακής»

Η μάχη στον Υδάσπη - Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Ινδία... Η μάχη στον Υδάσπη - Πώς ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Ινδία... Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Look at the way my buddy Wesley Virgin's report launches in this shocking and controversial video.

    You see, Wesley was in the army-and soon after leaving-he unveiled hidden, "mind control" secrets that the CIA and others used to get whatever they want.

    As it turns out, these are the exact same SECRETS lots of famous people (especially those who "became famous out of nowhere") and top business people used to become rich and famous.

    You've heard that you use only 10% of your brain.

    That's mostly because most of your brainpower is UNCONSCIOUS.

    Perhaps this thought has even taken place INSIDE your own mind... as it did in my good friend Wesley Virgin's mind seven years ago, while driving an unlicensed, beat-up bucket of a car without a license and on his bank card.

    "I'm so fed up with going through life payroll to payroll! Why can't I become successful?"

    You've been a part of those those types of questions, right?

    Your success story is going to be written. You just need to take a leap of faith in YOURSELF.

    CLICK HERE To Find Out How To Become A MILLIONAIRE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.