Η προϊστορική ακρόπολη του Τείχους Δυμαίων, στον Άραξο Αχαΐας, αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης στην Δυτική Ελλάδα.
Βρίσκεται σε τοποθεσία που δεσπόζει στη γύρω πεδινή έκταση και προσφέρει απεριόριστη θέα σε ολόκληρη τη Δυμαία χώρα και στην παράλια ζώνη του Πατραϊκού κόλπου προς τα Β και του Ιονίου πελάγους προς τα Δ.
H αρχαία ονομασία της θέσης δεν είναι γνωστή, το όνομα Τείχος Δυμαίων είναι συμβατική ονομασία οφειλόμενη στον ιστορικό Πολύβιο.
Ο λόφος προστατεύεται από τα Δ και ΝΔ από τη φυσική οχύρωση, που προσφέρει η απόκρημνη πλαγιά και κατά την αρχαιότητα η θάλασσα, η οποία σήμερα έχει μεταβληθεί σε έλη από τις προσχώσεις του ποταμού Λαρίσσου. Τις άλλες πλευρές του λόφου προστατεύει το μυκηναϊκό κυκλώπειο τείχος.
Η οχύρωση έχει μήκος 250μ. και σωζόμενο ύψος 8-10 μ. Η πρόσβαση γινόταν από την "κύρια" πύλη στα νοτιοανατολικά, την "μέση" πύλη στα βόρεια και την, κατεστραμένη σήμερα,βορειοδυτική πύλη. Η ανθρώπινη κατοίκηση στο χώρο ήταν ιδιαίτερα μακροχρόνια και εντατική, όπως φαίνεται από τη μέχρι σήμερα έρευνα.
Ξεκινάει από την νεώτερη νεολιθική περίοδο και συνεχίζεται σχεδόν αδιάκοπα μέχρι και την περίοδο της ενετοκρατίας. Στο εσωτερικό της ακρόπολης έχουν αποκαλυφθεί οικιστικά λείψανα από την ΠΕ, την ΥΕ, την Ελληνιστική περίοδο και την ενετοκρατία.
Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της κατοχής ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο από τις ιταλικές δυνάμεις, οι οποίες κατασκεύασαν τσιμεντένια πυροβολεία και άλλα κτίρια, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές καταστροφές και αλλοιώσεις του μνημείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια: