Απεικονίζουν πλοία
Ο κυκλαδικός πολιτισμός ήταν πολύ πιο διαδεδομένος από ότι υποθέταμε μέχρι τώρα. Έφτανε, όπως δείχνει ένα σημαντικό νέο εύρημα, τουλάχιστον μέχρι τα Δωδεκάνησα
Ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για έναν αιγαιακό πολιτισμό, ήδη από εκείνη την εποχή, όπως εκτιμούν -μιλώντας με φειδώ πάντως- αρχαιολόγοι που ασχολούνται με τις Κυκλάδες.
Βραχογραφίες εκείνης της εποχής, που εντοπίστηκαν στο Βαθύ Αστυπάλαιας, οδηγούν τις σκέψεις των επιστημόνων προς τα εκεί.
Όπως ανέφερε ο ακαδημαϊκός Βασίλειος Πετράκος, παρουσιάζοντας το έργο της αρχαιολογικής εταιρείας για το 2012, ο Ανδρέας Βλαχόπουλος σε έρευνές του αποκάλυψε μεγάλο αριθμό προϊστορικών βραχογραφιών στις επιφάνειες των δολομιτικών ασβεστολίθων του ακρωτηρίου.
Σε τρεις διαμορφωμένες ατραπούς, που κατέληγαν σε πυλίδες εισόδου προς την πρωτοκυκλαδική ακρόπολη, υπήρχαν μεγάλης κλίμακας βραχογραφίες πλοίων, μήκους έως 70 εκατοστών, κατακόρυφων εγχειριδίων και σπειρών.
Βραχογραφίες διαπιστώθηκαν και σε άλλα σημεία του ακρωτηρίου και η τυπολογία τους είναι πρωτοκυκλαδική (3η χιλιετία π.Χ.). Ευρήματα όπως αυτά «επεκτείνουν τη γεωγραφική έκταση του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού», τόνισε ο κ. Πετράκος.
Τα πλοία είναι κωπήλατα, τρία από αυτά έχουν στην πλώρη τους ψάρια και άλλα διάφορα θέματα και είναι απολύτως αντίστοιχα με όσα απεικονίζονται στα τηγανόσχημα σκεύη της Χαλανδριανής και σε βραχογραφίες στη Νάξο.
Βραχογραφίες σε πυκνή διάταξη φανερώθηκαν και στην ανασκαφή που διενεργεί στον Στρόφιλα της Άνδρου η Χριστίνα Τελεβάντου. Πρόκειται για καλλιτεχνήματα της Νεολιθικής Εποχής, είναι δηλαδή αρχαιότερα από εκείνα της Αστυπάλαιας.
«Η πληθώρα των απεικονίσεων πλοίων στον Στρόφιλα, οι οποίες είναι πλέον των εκατό, καταδεικνύει ότι αποτελεί το κυρίαρχο σύμβολο ενός οικισμού με ναυτικό χαρακτήρα, μίας θαλάσσιας δύναμης στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Πετράκος.
Παρότι τα οικονομικά της εταιρείας είναι περιορισμένα, ξεκίνησε μία νέα έρευνα και, μάλιστα, σε περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, στα Αστέρια της Γλυφάδας. Η Κωνσταντίνα Καζά ανέσκαψε πρωτοελλαδικό νεκροταφείο σε λόφο ερευνώντας μερικώς προϊστορικό λιθοσωρό, πιθανώς δημιούργημα απορριμμάτων εργαστηρίου λιθοτεχνίας. Ερευνήθηκε επίσης θαλαμωτός τάφος.
Δωρικός ναός
Στη Θουρία Μεσσηνίας έγινε κατά το περασμένο έτος η πλήρης αποκάλυψη δωρικού ναού, αφιερωμένου στον Ασκληπιό και στην Υγεία, από την Ξένη Αραπογιάννη.
Έτσι μπορούν να διαπιστωθούν οι διαστάσεις του, που ήταν 9,40 επί 6,10 (εσωτερικά 8,80 επί 5,50). Εντοπίστηκε, επίσης, πώρινος ορθογώνιος βωμός, τμήμα του οποίου βρίσκεται κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας της Παναγίτσας, όπως συμβαίνει και με μικρότερο, λίθινο κυλινδρικό βωμό.
Στη γειτονική Αρχαία Μεσσήνη ολοκληρώθηκε η αποχωμάτωση της βόρειας στοάς της αγοράς και εντοπίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, μέλη από ψαμμίτη από τον δεύτερο όροφο. Τρίτη λίθινη τράπεζα αγορανόμου για τη μέτρηση στερών και υγρών ήρθε στο φως.
Στον Άγιο Βασίλειο Λακωνίας, η Αδαμαντία Βασιλογάμβρου ανέσκαψε ακόμη ένα δωμάτιο στο κτίριο μινωικής εποχής που έχει εντοπίσει.
Η μορφή των λειψάνων που μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί, κατά την ανασκαφέα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως αποτελούν μία κεντρική αυλή με στοά στις δύο πλευρές της.
Χάλκινο μινωικό ειδώλιο, κύπελλα διαφόρων τύπων, κυρίως κωνικά, χάλκινο κύπελλο ωραίας τέχνης σε θραύσματα, κύλικες με αστραγάλους και με κέρατο αιγοειδούς είναι μερικά από τα ευρήματα της Έφης Σαπουνά-Σακελλαράκη στη Ζώμινθο.
Το 1821
Ο κ. Πετράκος αναφέρθηκε στην κατάσταση της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το 1821 οι πρόγονοί μας πάλεψαν για τη δική τους ελευθερία, ενώ τώρα θυσιαζόμαστε για να ζήσουν καλύτερα οι επίγονοί μας σε 20, 30, 40 χρόνια.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: