Τσουκότκα: Μαγεία στις εσχατιές του κόσμου

Έξι φορές όσο η έκταση της Ελλάδας με ... 50.000 Κατοίκους

Οι λίγοι κάτοικοι της Τσουκότκα, στο βορειοανατολικότερο άκρο της ρωσικής επικράτειας, ζουν σε μικρούς διάσπαρτους συνοικισμούς στην αχανή τούνδρα, μέσα σε έντονα χρώματα και μυρωδιές το καλοκαίρι, και βυθισμένοι στην ατέλειωτη νύχτα, το χιόνι, τους αρκτικούς ανέμους και το μυστηριακό βόρειο σέλας, τον χειμώνα.

Η έκτασή της Τσουκότκα ξεπερνάει σε μέγεθος ακόμη και την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα, με 721.000 τετραγωνικά χλμ., ενώ ταυτόχρονα, είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ρωσίας.

Στις τεράστιες εκτάσεις της αυτόνομης περιφέρειας Τσουκότκα ζουν μόνον 50.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ανήκουν στους ολιγάριθμους λαούς του Βορρά

Στην Τσουκότκα συναντώνται οι άνεμοι των δύο ωκεανών Ειρηνικού και Βόρειου Ωκεανού. Όσοι την επισκέπτονται, γνωρίζουν την πανίδα και τη χλωρίδα της Αρκτικής, τα μυστηριώδη μνημεία των αρχαίων κατοίκων της Τσουκότκα κι αγναντεύουν μια άλλη ήπειρο την Βόρεια Αμερική βρισκόμενοι πάνω στο βορειονατολικότερο σημείο της Ευρασίας.

Γι’ αυτό, φτάνοντας στο ακρωτήρι Ντέζνιεφ (το ανατολικότερο ηπειρωτικό σημείο της Ρωσίας), αριστερά θα αντικρίσετε τα νερά του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού, και δεξιά του Ειρηνικού. Μπροστά σας θα προβάλλει μια άλλη ήπειρος, η Βόρεια Αμερική, ενώ αν κοιτάξετε πίσω, θα δείτε την απέραντη τούνδρα της βορειοανατολικής Ευρασίας.

Η Τσουκότκα είναι η μοναδική περιοχή της Ρωσίας που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια. Μόνο σε δύο μέρη του πλανήτη ο 180ος μεσημβρινός -ο οποίος χωρίζει το ανατολικό και δυτικό ημισφαίριο- περνά από την ξηρά, πρόκειται για την Τσουκότκα και τα νησιά Φίτζι.

Η Τσουκότκα, είναι τούνδρα, δηλαδή τεράστιες λοφώδεις εκτάσεις καλυμμένες με βρύα, νανοφυή δέντρα (μικροσκοπικές σημύδες, ιτιές και άλλα δέντρα, που υψώνονται λίγο πάνω από την επιφάνεια της γης) και γρασίδι. Στο σύντομο πολικό καλοκαίρι, χάρη στα αρκτικά μούρα, μανιτάρια και λουλούδια, η τούνδρα μετατρέπεται σε ένα πολύχρωμο χαλί με έντονες αποχρώσεις και δυνατά αρώματα. Ωστόσο, στις πιο απομονωμένες περιοχές, μπορείτε ακόμη και το καλοκαίρι να δείτε χιόνι.

Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, την περίοδο των βροχών και της ομίχλης, πέφτει το πρώτο χιόνι. Και θα συνεχίσει να πέφτει μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Την εποχή αυτή η Τσουκότκα βυθίζεται στη μεγάλη πολική νύχτας, όταν το φως του ηλίου είναι ορατό μόνο δύο ώρες την ημέρα. Οι ακτές της Τσουκότκα είναι από τις πιο ανεμοδαρμένες περιοχές της Ρωσίας. Η τεράστια ένταση των ανέμων φτάνει εδώ ως τα 80 μέτρα το δευτερόλεπτο (288 χλμ/ώρα).

Ωστόσο και το χειμώνα, αξίζει να την επισκεφτείτε, και να ζήσετε από κοντά μια μοναδική εμπειρία, να παρατηρήσετε δηλαδή το ανεπανάληπτης ομορφιάς φυσικό φαινόμενο, το βόρειο σέλας.

Ενα μεγάλο τμήμα του εδάφους της Τσουκότκα βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό κύκλο. Παρά το σκληρό κλίμα (η μέση θερμοκρασία στη διάρκεια του έτους κυμαίνεται από -4,1 έως -14°С), η φύση της Τσουκότκα διαθέτει εντυπωσιακή ποικιλία. Υπάρχουν περίπου 1300 είδη φυτών, από αρκτικά βρύα και λειχήνες μέχρι αιωνόβια δέντρα της τάιγκας, πάνω από 400 είδη ψαριών και 220 είδη πουλιών.

Πολλά από τα ζώα που διαβιούν στην Τσουκότκα περιλαμβάνονται στην Κόκκινη Βίβλο της Ρωσίας, όπως η λευκή αρκούδα, το λευκό κριάρι, ο ξιφίας, η μεγάπτερη φάλαινα με καμπούρα (Megaptera novaeangliae), η πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus), η φάλαινα του βορείου ημισφαιρίου, η ανταρκτοφάλαινα (Balaenoptera borealis), η γκρίζα και η γαλάζια φάλαινα, η ρυγχοφάλαινα (Balaenoptera acutorostrata) ενώ καταφύγιο για πολλά φυτά και ζώα αποτελούν οι γεωθερμικές πηγές.

Ο ντόπιος πληθυσμός της Τσουκότκα, οι Τσούκτσοι και οι Εσκιμώοι, είναι πολύ πρόσχαροι και γλεντζέδες. Κάθε χειμώνα διεξάγονται αγώνες με άρματα που σέρνουν σκύλοι οι τάρανδοι. Το καλοκαίρι, στις όχθες του Βερίγγειου πορθμού διεξάγεται το ομώνυμο φεστιβάλ, δηλαδή το Βερίγγειο.

Στη γιορτή αυτή παίρνουν μέρος παραδοσιακές ομάδες από διάφορες γωνιές της Τσουκότκα, εκπρόσωποι της λαϊκής τέχνης παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους, και αθλητικές ομάδες διαγωνίζονται στα εθνικά σπορ της περιοχής. Στο τέλος του καλοκαιριού στην Αναντίρ, την πρωτεύουσα της Τσουκότκα, πραγματοποιείται το παραδοσιακό φεστιβάλ των ντόπιων κατοίκων «Εργκάβ».

Νοτιοανατολικά της Τσουκότκα, στο νησί Ιτιγκράν, βρίσκεται ένα από τα πιο μυστηριώδη μνημεία της κουλτούρας της Αρκτικής: η Αλέα με τα Κήτη. Στο νησί αυτό, όπου δεν ζούσε ποτέ κανείς, απλώνονται σε απόσταση 500 μέτρων δυο σειρές από απολιθωμένα πλευρά και κρανία από γιγαντιαία πολικά κήτη. Το ύψος των πλευρών φτάνει περίπου τα 5 μέτρα.

Στην περιοχή της Τσουκότκα βρίσκεται το διαμάντι της Αρκτικής, το νησί Βράνγκελ, που είναι προστατευόμενος δρυμός και το οποίο αποκαλείται «μαιευτήριο» των λευκών αρκούδων. Βιολογική ποικιλία ανάλογη με αυτή του νησιού Βράνγκελ δεν υπάρχει πουθενά στα αρκτικά νησιωτικά εδάφη, ξεπερνώντας από την άποψη αυτή και όλο το καναδικό αρκτικό αρχιπέλαγος.

Από τη Μόσχα ως την πρωτεύουσα της Τσουκότκα, την πόλη Αναντίρ, μπορείτε να πάτε μόνο με αεροπλάνο. Η μετακίνηση στην Τσουκότκα είναι δύσκολη λόγω της απουσίας οδικού δικτύου, επομένως, να μεταβείτε από τον ένα οικισμό στον άλλο μπορείτε μόνο με αεροπλάνο ή ελικόπτερο.

Το καλοκαίρι, είναι δυνατή η πορεία ανάμεσα στις κωμοπόλεις δια θαλάσσης. Σε όλους τους οικισμούς της Τσουκότκα θα χρειαστείτε ειδικές άδειες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), λόγω της εγγύτητας με τα ρωσο-αμερικανικά σύνορα.

Τσουκότκα: Μαγεία στις εσχατιές του κόσμου Τσουκότκα: Μαγεία στις εσχατιές του κόσμου Reviewed by Αναστάσιος on Πέμπτη, Μαΐου 16, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.