Οι είκοσι αρχαιότερες πόλεις του κόσμου

Ένα ταξίδι στον χρόνο μπορεί να κάνει όποιος επισκεφτεί τις 20 αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες είναι φυσικά, η Αθήνα και η Θήβα.

Το κριτήριο της επιλογής τους από την Telegraph είναι η εμφάνιση, για πρώτη φορά, των κατοίκων τους. Κάτι που σημαίνει πως μπορεί να έχουν και παλαιότερες ρίζες.

Οι πόλεις αυτές βρίσκονται, σε χώρες που μεσουρανούσαν στην αρχαιότητα, από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μέχρι το σημερινό Αφγανιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Ισπανία και την Ινδία.

Και δεν είναι μόνο αυτές. Για την ιστορία, άλλες αρχαίες πόλεις στην Ευρώπη είναι η Λισαβόνα (περίπου 1000 π.Χ.), η Ρώμη (753 π.Χ.), η Κέρκυρα (περίπου 700 π.Χ.) και η Μάντοβα (περίπου 500 π.Χ.).

Ιεριχώ, Παλαιστινιακά Εδάφη

Jericho

Ιδρύθηκε το 9000 π.Χ. Είναι η παλαιότερη, συνεχώς, κατοικημένη πόλη στον κόσμο. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα λείψανα 20 διαδοχικών οικισμών στην Ιεριχώ, που χρονολογούνται πριν από 11.000 χρόνων. Η πόλη βρίσκεται κοντά στον ποταμό Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη και είναι σήμερα κατοικείται από περίπου 20.000 άτομα.

Βίβλος, Λίβανος

Byblos

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 5000 π.Χ. Ιδρύθηκε ως Γκεμπάλ (Gebal) από τους Φοίνικες, και ονομάστηκε Βίβλος από του Έλληνες.

Χαλέπι, Συρία

Aleppo

Ιδρύθηκε το 4300 π.Χ. Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Συρίας, με περίπου 4,4 εκατομμύρια κατοίκους. Η πόλη, αρχικά, ήταν υπό τον έλεγχο των Χετταίων μέχρι περίπου το 800 π.Χ., πριν περάσει σε Ασσύριους, Έλληνες και Πέρσες.

Δαμασκός, Συρία

Damascus

Το 4300 π.Χ., ιδρύθηκε και η Δαμασκός. Ορισμένοι θεωρούν πως αυτή είναι η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη του κόσμου, και ισχυρίζονται πως κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 10.000 π.Χ.. Μετά τη κατάκτηση της από τον Μέγα Αλέξανδρο η Δαμασκός βρέθηκε υπό ρωμαϊκή, αραβική και οθωμανική κατοχή.

Σούσα, Ιράν

Susa

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 4200 π.Χ. Η Σούσα ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ελαμιτών, πριν κατακτηθεί από τους Ασσύριους. Η σύγχρονη πόλη, έχει πληθυσμό περίπου 65.000 κατοίκων.

Φαγιούμ, Αίγυπτος

Faiyum

Ιδρύθηκε το 4000 π.Χ. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Καΐρου, και λέγεται και κροκοδειλόπολις, καθώς λάτρευαν τον ιερό κροκόδειλο. Η σύγχρονη Φαγιούμ αποτελείται από διάφορα παζάρια, τζαμιά και λουτρά, ενώ οι πυραμίδες Λεχίν και Χαγουάρα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Σιδώνα, Λίβανος

Sidon

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν, το 4000 π.Χ. Βρίσκεται περίπου 25 μίλια νότια της Βηρυτού και ήταν ένα από τις σημαντικότερες, και ίσως η αρχαιότερη, από τις φοινικικές πόλεις. Ήταν η βάση για τη μεγάλη μεσογειακή αυτοκρατορία των Φοινίκων. Ο Μέγας Αλέξανδρος, την κατέλαβε το 333 π.Χ..

Φιλιππούπολη, Βουλγαρία

Plovdiv

Το 4000 π.Χ. εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κάτοικοι. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βουλγαρία, και ήταν πολύ σημαντική για του Ρωμαίους. Αργότερα έπεσε σε βυζαντινά και οθωμανικά χέρια, πριν γίνει τμήμα της Βουλγαρίας.

Γκαζιαντέπ, Τουρκία

Gaziantep

Ιδρύθηκε το 3650 π.Χ. Βρίσκεται στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και η ιστορία της πόλης φτάνει μέχρι τους Χετταίους. Πιθανολογείται ότι στη θέση του Γκαζιαντέπ βρισκόταν η σελευκιδική Αντιόχεια του Ταύρου.

Βηρυτός, Λίβανος

Beirut

Οι πρώτοι κάτοικοι εκτιμάται πως εγκαταστάθηκαν το 3000 π.Χ. Είναι η πρωτεύουσα του Λιβάνου, και έχει ιστορία 5.000 χρόνων. Ανασκαφές στην πόλη έφεραν στο φως φοινικικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά, αραβικά και οθωμανικά κατάλοιπα, ενώ αναφέρεται σε επιστολές προς τον Φαραώ της Αιγύπτου, ήδη από τον 14ο αιώνα π.Χ.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Jerusalem

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 2800 π.Χ. Είναι το πνευματικό κέντρο του εβραϊκού λαού και εκεί βρίσκονται μοναδικά θρησκευτικά ορόσημα για τους χριστιανούς, όπως ο Πανάγιος Τάφος. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, η πόλη έχει πολιορκηθεί 23 φορές, έχει δεχτεί επιθέσεις 52 φορές, έχει καταληφθεί 44 και έχει καταστραφεί δύο φορές.

Τύρος, Λίβανος

Tyre

Ιδρύθηκε το 2750 π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. μετά από πολιορκία επτά μηνών. Έγινε ρωμαϊκή επαρχία το 64 π.Χ..

Αρμπίλ, Ιράκ

Arbil

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 2300 π.Χ. Βρίσκεται βόρεια του Κιρκούκ και έχει κυβερνηθεί κατά τη διάρκεια της ιστορίας της από Ασσύριους, Πέρσες, Σασανίδες, Άραβες και Οθωμανούς. Ήταν μια σημαντική στάση στον Δρόμο του Μεταξιού. Σήμερα είναι πρωτεύουσα της ήμι-αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

Κιρκούκ, Ιράκ

Kirkuk

Το 2200 π.Χ. εκτιμάται ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά. Βρίσκεται περίπου 150 μίλια βόρεια της Βαγδάτης, και ιδρύθηκε από τους Ασσύριους. Η στρατηγική της σημασία ήταν αναγνωρισμένη από τους Βαβυλώνιους, ενώ επανιδρύθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ως Κάρκα, και τελικά ονομάστηκε Σελεύκεια.

Μπαλχ, Αφγανιστάν

Balkh

Η πρώτη εγκατάσταση κατοίκων έγινε το 1500 π.Χ. Στους αρχαίους Έλληνες ήταν γνωστή ως Ζαρίασπα ή Βάκτρα και βρίσκεται στο στο βόρειο Αφγανιστάν. Αναφέρεται ως «μητέρα των πόλεων» από τους Άραβες, ενώ εκεί φέρεται να διαχείμασε ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία στη Βακτριανή. Η σύγχρονη Μπαλχ είναι το κέντρο για τη βιομηχανία βαμβακιού της περιοχής.

Αθήνα

athens

Η ίδρυση της υπολογίζεται στο 1400 π.Χ. Είναι το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και η γενέτειρα της δημοκρατίας, ενώ η πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας εξακολουθεί να είναι εμφανής σε όλο τον κόσμο. Είναι γεμάτη με ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία και παραμένει ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Λάρνακα, Κύπρος

Larnaca

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 1400 π.Χ. Ιδρύθηκε ως «Κιτίου» από τους Φοίνικες, και είναι γνωστή για την όμορφη παραλία με τους φοίνικες.

Θήβα

Thebes

Ιδρύθηκε το 1400 π.Χ. Χτίστηκε κατά το μύθο από τον Κάδμο και έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία. Υπήρξε μια μεγάλη αντίπαλος της αρχαίας Αθήνας, και ήταν σημαντική η συνεισφορά της στους Περσικούς πολέμους του 480 π.Χ. Αρχαιολογική ανασκαφή αποκάλυψε έναν πανάρχαιο μυκηναϊκό οικισμό.

Κάντιθ, Ισπανία

Cadiz

Ιδρύθηκε το 1100 π.Χ. Ήταν το κέντρο του ισπανικού ναυτικού από τον 18ο αιώνα. Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες ως ένα μικρό κέντρο εμπορικών συναλλαγών και έπεσε στα χέρια των Καρχηδονίων γύρω από το 500 π.Χ., για να γίνει η βάση της κατάκτησης της Ιβηρικής χερσονήσου από τον Αννίβα. Στη συνέχεια τέθηκε υπό των έλεγχο των Ρωμαίων και των Μαυριτανών, πριν αναγεννηθεί κατά την εποχή των εξερευνήσεων.

Βαρανάσι, Ινδία

ganges

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν το 1000 π.Χ. Το Βαρανάσι, γνωστό και ως Μπεναρές, βρίσκεται στη δυτική όχθη του Γάγγη, και ήταν ιερή πόλη για Ινδουιστές και Βουδιστές. Σύμφωνα με τον μύθο, ιδρύθηκε από την ινδουιστική θεότητα Σίβα πριν από 5.000 χρόνια, αν και οι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι είναι περίπου 3.000 ετών.

Οι είκοσι αρχαιότερες πόλεις του κόσμου Οι είκοσι αρχαιότερες πόλεις του κόσμου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Απριλίου 03, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.