Χρονολογείται μεταξύ 332 και 363 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους Ρωμαίους, όσο και από τους Βυζαντινούς
Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είχε απλώσει την επιρροή του σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο, ενώ πολλές περιοχές βρίσκονταν υπό την εποπτεία ή την κατοχή Ελληνικών πόλεων κρατών. Η ανακάλυψη ενός αρχαίου Ελληνικού ναού στην Ιορδανία επιβεβαιώνει την εξάπλωση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού. Η σημαντικότατη αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν μεγάλο ναό στην περιοχή Umm Qais, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα απόσταση βόρεια από το Αμμάν.
Η αρχαιολογική ομάδα που ανακάλυψε τον αρχαίο ελληνικό ναό είναι από το πανεπιστήμιο Γιαρμούκ, ενώ επικεφαλής της έρευνας είναι ο Ατέφ Σεγιάμπ. Ο ναός χρονολογείται μεταξύ του 332 και 363 π.Χ. και, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε τόσο κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, όσο και κατά το Βυζάντιο, αλλά και αργότερα από τους Μωαμεθανούς.
Ο ναός αποτελείται από μια εσωτερική περιοχή, τον λεγόμενο προναό, ένα βάθρο και έναν βασικό ιερό θάλαμο, ο οποίος μπορούσε να φιλοξενήσει ικανό αριθμό ατόμων. Ο ναός ήταν φτιαγμένος σύμφωνα με τα αρχαιοελληνικά αρχιτεκτονικά πρότυπα. Ανακαλύφθηκαν αρκετοί κίωνες, καθώς και ένας μεγάλος κεντρικός, που στήριζε ολόκληρο το οικοδόμημα.
Ο ναός υποστηριζόταν από ένα δίκτυο μεταφοράς νερού, το οποίο τροφοδοτούσε τα κτίρια που τον περιέβαλλαν, όπως λουτρά και πολλά ακόμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: