Οικιστικά κατάλοιπα που φέρουν ίχνη ενός σεισμού που συνέβη πριν από 1.300 χρόνια ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Ελληνική πόλη της Άσσου στη βορειοδυτική επαρχία του Τσανάκκαλε στην Τουρκία.
Η σημαντική παράκτια πόλη της Άσσου κατά την αρχαιότητα, εκεί που ο Αριστοτέλης ίδρυσε την πρώτη φιλοσοφική σχολή, αποτελεί σήμερα δημοφιλές αρχαιολογικό χώρο για χιλιάδες επισκέπτες, χάρη στο ρωμαϊκό θέατρο, την αγορά, τη νεκρόπολη και τα τείχη της.
Ο καθηγητής Nurettin Arslan, διευθυντής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη και επικεφαλής του τμήματος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ), δήλωσε ότι η φετινή ανασκαφική περίοδος ξεκίνησε τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, συνεχίζονται οι εργασίες γύρω από τη δυτική πύλη της πόλης καθώς και σε δομή που εκτιμάται ότι υπήρξε δημόσια οικία. «Πέρυσι αποκαλύφθηκε μια μεγάλη οικία της ρωμαϊκής περιόδου. Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Θα συνεχίσουμε και φέτος να σκάβουμε τα δωμάτια της οικίας. Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται και σε ένα χώρο που ονομάζουμε συμβατικά "Γυμνάσιο" και στην είσοδο της αγοράς», πρόσθεσε.
Ο Arslan δήλωσε ότι εργάζονται σε διάφορους τομείς της αρχαίας πόλης ενώ συνεχίζεται παράλληλα και η αποκατάσταση των ευρημάτων. Επεσήμανε επίσης ότι η οικία που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια σεισμού, είναι μία από τις σπανιότερες οικιστικές κατασκευές της αρχαίας πόλης.
«Υπάρχουν πληροφορίες στις αρχαίες πηγές για τους σεισμούς στην περιοχή, ειδικά στη Λέσβο. Τα τείχη εδώ είναι ισχυρά. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η κατάρρευση αυτών των τειχών να προκλήθηκε από σεισμό. Αλλά επειδή οι οικίες ήταν κατασκευασμένες από λάσπη και λίθο τον 7ο και 8ο αιώνα, όταν συνέβη ο σεισμός, κατέρρευσαν εύκολα. Οι δομές που βρέθηκαν εδώ κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια σεισμού, επειδή όλα τα στοιχεία μιας οικίας, όπως η επίπλωση και τα εργαλεία παραμένουν σε αυτή. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εξηγηθεί μόνο στην περίπτωση σεισμού. Άλλο ένα στοιχείο που συνάδει στην παραπάνω υπόθεση είναι η εύρεση οστικών υπολειμμάτων νεκρών ζώων μέσα στις οικίες», πρόσθεσε.
Ο Arslan είπε ότι τα υπολείμματα κεραμιδιών από τη στέγη καλύπτουν τα αντικείμενα της οικίας. Κάτω από αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν υπολείμματα χοίρων και ποντικιών καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε οικίες.
«Αυτά είναι πολύ σημαντικά εργαλεία, που παραμένουν ανέγγιχτα στα κατάλοιπα της οικίας. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι διέφυγαν από την οικία κατά τη διάρκεια ενός αιφνιδιαστικού σεισμού. Θα έπρεπε να είχαν πάρει όλα αυτά μαζί τους αν έφυγαν από το σπίτι υπό κανονικές συνθήκες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο με μια ξαφνική καταστροφή», είπε.
Σύμφωνα με τον Arslan, η ανίχνευση στοιχείων για την ύπαρξη σεισμού σε μια αρχαία πόλη είναι αρκετά δύσκολη, αλλά οι πιθανότητες να υπάρξουν αποτελέσματα στην Άσσο είναι υψηλές.
«Δεν έχεις την ευκαιρία να βρίσκεις στοιχεία για έναν σεισμό σε κάθε μέρος. Αν μια οικία παραμένει στην αρχική της κατάσταση, μπορούμε να βρούμε. Δεν είναι συνηθισμένο να βρίσκονται ίχνη ξαφνικών καταστροφών σε ανασκαφές. Είναι δυνατόν να τα ανιχνεύσουμε μόνο σε ορισμένα σημεία», είπε.
Πηγές: The Archaeology News Network, Ανασκαφή
Δεν υπάρχουν σχόλια: