Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για άσκηση ασφυκτικής πίεσης στη Βρετανία για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα βλέπει η Die Welt στο Brexit.
H ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας προτείνει οι Έλληνες να πιέσουν το Ηνωμένο Βασίλειο εκεί που «πονάει», δηλαδή στην οικονομική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την αποχώρησή του από την Ένωση.
"Brexit έναντι μαρμάρινης ζωοφόρου" επιγράφεται το άρθρο. Και εξηγεί: "Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Μ. Βρετανία την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων. Θα ήταν το (αίσιο) τέλος μίας ιστορίας χωρίς τέλος".
"Ελγίνεια" αποκαλεί και σήμερα τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεγάλο μέρος του διεθνούς τύπου. Η Welt υπενθυμίζει ότι ο λόρδος Έλγιν απέσπασε γλυπτά και θραύσματα από τον Παρθενώνα "υπό αμφίβολες συνθήκες", για να τα πουλήσει το 1816 στο Βρετανικό Μουσείο, όπου εκτίθενται μέχρι σήμερα.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι "με την σχεδιαζόμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, οι Έλληνες θεωρούν ότι έφτασε η ώρα για να επαναφέρουν στην Αθήνα αυτό το πολύτιμο έργο τέχνης".
Η πρόταση είναι να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντάλλαγμα για το Brexit. Αυτό το βασίζει στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της για να είναι εφικτή οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία με την ΕΕ. Αλλιώς, ναι μεν η Βρετανία θα μπορέσει να φύγει, αλλά δεν θα μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, βάσει των κανονισμών της ΕΕ, το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί από κάθε εθνικό κοινοβούλιο στην ΕΕ, άρα και του Ελληνικού.
Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει και σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Αλέξη Μανθεάκη, ο οποίος θυμίζει με νόημα πως "οι Βρετανοί, για ό,τι κάνουν, χρειάζονται τη συγκατάθεση της ελληνικής Βουλής". Η ίδια η εφημερίδα εκτιμά τις προοπτικές του εγχειρήματος ως εξής: "Υπάρχουν καλές πιθανότητες.
Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους η Μ.Βρετανία μπορεί μεν να εξέλθει από την ΕΕ, αλλά όχι και να συνάψει την οικονομική συμφωνία που θα επακολουθήσει.
Κατά τα ισχύοντα αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ".
Δεν παραλείπει επίσης, να υπογραμμίσει και τις απόψεις που έχει αναπτύξει δημόσια ο Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και ακτιβιστής Τζορτζ Κλούνεϊ από το 2014 για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα.
Πηγές: Ναυτεμπορική, in.gr, Ανασκαφή
Δεν υπάρχουν σχόλια: