Οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις «Monumenta» και «Διάζωμα», θα συστήσουν στο κοινό το αρχαίο ιερό του αρχαιολογικού χώρου του Αμφιάρειου, εκεί όπου τα μνημεία συνδιαλέγονται θαυμαστά με το φυσικό περιβάλλον.
Οι δύο οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν μια περιήγηση στο Αμφιάρειο, που βρίσκεται στην περιοχή του Ωρωπού, την Κυριακή 20 Αυγούστου, στις 11.00 το πρωί, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, του πολιτιστικού συλλόγου Καλάμου και του Αρβανίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΠΕΣΑ».
Ευτυχώς, η πρόσφατη καταστροφική φωτιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, δεν έφθασε στο δάσος που περιβάλλει τον χώρο και όπως ενημερώνει η Monumenta σε ανάρτησή της στο Facebook, «η περιήγηση στο Αμφιάρειο θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Στηρίζουμε τον Κάλαμο και τον Δήμο Ωρωπού σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».
Μαντείο και θεραπευτήριο
Υπήρξε ιερός χώρος και μαντείο αφιερωμένο στον μυθικό ήρωα Αμφιάραο. Ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού ανήκε στους Αθηναίους.
Στον χώρο λειτουργούσε μαντείο και θεραπευτήριο.
Στην περιοχή πραγματοποιούνταν τα μεγάλα Αμφιαράεια, σημαντική γιορτή που διεξαγόταν κάθε πέντε χρόνια προς τιμήν του Αμφιάραου και περιλάμβανε και αθλητικούς αγώνες.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης της Κυριακής, μέλη της οργάνωσης θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, για τα έργα προστασίας και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Monumenta, Ειρήνη Γρατσία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Αμφιάρειο είναι η μικρή επισκεψιμότητα, την οποία προσπαθεί να αναστρέψει η ξενάγηση.
«Μέσα από τις περιηγήσεις προσπαθούμε να εντάξουμε το χώρο στην καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και να τον γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό», επισημαίνει.
«Η τοπική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει το αρχαίο ιερό και γενικά τα μνημεία, γιατί έτσι η προστασία τους δυναμώνει και στηρίζεται η προσπάθεια των αρμόδιων φορέων», προσθέτει η κ. Γρατσία και προτείνει τη διοργάνωση ξεναγήσεων για σχολεία στο χώρο.
Στην κατεύθυνση αυτή της επισκεψιμότητας δυσκολία δημιουργεί η έλλειψη σύνδεσης του χώρου με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η λειτουργία του μέχρι το μεσημέρι, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης, επισημαίνει η κ. Γρατσία, πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο που λόγω της επαφής του με τη φύση είναι ευάλωτος σε κινδύνους, όπως πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα που φθείρουν τα δομικά υλικά, καθώς και διάβρωση του εδάφους.
Αναστηλωτικές εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν προστατεύσει τους αναλημματικούς τοίχους, ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας για τη συγκράτηση των χωμάτων, αλλά και τις επιγραφές που κυριαρχούν στο ιερό.
Οι ξεναγήσεις της Monumenta στο χώρο ξεκίνησαν το 2011 και πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, με τις προηγούμενες έξι διοργανώσεις να έχουν συγκεντρώσει περίπου 800 άτομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: