Ανακαλύφθηκαν αρχαιοελληνικά παιχνίδια 2.000 ετών σε αρχαίους τάφους στην Τουρκία

Αρχαία παιχνίδια της ελληνιστικής περιόδου της Μικράς Ασίας, βρέθηκαν στο χωριό Κεμέρ, περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Τσανάκαλε.

Η αρχαιοελληνική ονομασία της τοποθεσίας είναι «Πάριον» και αποτελούσε αρχαία Ελληνική πόλη της βορείου Μυσίας, στην πεδιάδα της Αδράστειας, στα δυτικά του βορείου στομίου του Ελλησπόντου. Η πόλη υπήρξε αποικία της Ερετρίας και της Πάρου.

Τα παιχνίδια χρονολογούνται παλαιότερα των 2.000 ετών και βρέθηκαν μέσα σε τάφους παιδιών.

Μέλος τη ομάδας εκσκαφών και καθηγητής του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ατατούρκ, δρ. Χασάν Κασάπογλου, δήλωσε ότι βρέθηκαν μέσα στους τάφους αρκετά παιχνίδια αλλά και δώρα προς τα νεκρά παιδιά. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η έννοια του παιχνιδιού είχε ακριβώς την ίδια σημασία που έχει και στις μέρες μας.

«Στο Πάριον και ειδικότερα στη νεκρόπολη των παιδιών που βρέθηκε, τα παιχνίδια και τα δώρα που αφέθηκαν στα παιδιά, προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνικο-λαογραφική παράδοση της εποχής όσο αφορά τον κόσμο των παιδιών», ανέφερε ο Κασάπογλου.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα παιχνίδια που ήταν αφημένα στους τάφους των αγοριών ήταν αρσενικές φιγούρες και φιγούρες που αντικατόπτριζαν ευγενικές προσωπικότητες της εποχής ενώ στα κορίτσια, πιο... κοριτσίστικα αγαλματίδια: «Όλα είναι ίδια όπως τότε», συμπληρώνει ο Κασάπογλου.

Περιγράφοντας τις αρχαίες κούκλες που ανακαλύφθηκαν στους τάφους κοριτσιών ή αγοριών, οι οποίες χρονολογούνται από το δεύτερο μισό του 7ου αιώνα π.Χ., ήταν φτιαγμένες από πέτρα και χαλαρά οστά, ενώ ο Κασάπογλου δήλωσε:

«Στους τάφους της ελληνιστικής εποχής, τα παιδιά και οι ενήλικες είναι θαμμένοι στην ίδια νεκρόπολη, με μικρούς ξύλινους τάφους για παιδιά. Σε αυτή την περίοδο, στο εσωτερικό μέρος των ξύλινων κιβωτίων τοποθετούνται γύρω από το παιδί, αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, ενώ μερικά είναι από την οικογένεια και τους συγγενείς. Τα κορίτσια έχουν γυναικεία ειδώλια, όπως τα σημερινά κορίτσια έχουν τις κούκλες μωρών και τύπου barbie. Πέραν των παιχνιδιών, οι φιγούρες ηρώων αλλά και του Ερμή, όπως και διάφορα ζωικά ειδώλια χρησιμοποιούνται για παιχνίδια ή ως δώρα για το νεκρό παιδί που το συνοδεύουν στις τελετουργίες κηδείας».

pronews.gr

Ανακαλύφθηκαν αρχαιοελληνικά παιχνίδια 2.000 ετών σε αρχαίους τάφους στην Τουρκία Ανακαλύφθηκαν αρχαιοελληνικά παιχνίδια 2.000 ετών σε αρχαίους τάφους στην Τουρκία Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Οκτωβρίου 05, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.