Στο φως πήλινο μπιμπερό και οικιακά είδη του 2.350 π.Χ.

Στο φως πήλινο μπιμπερό και οικιακά είδη του 2.350 π.Χ.

Αρχαία εργαλεία καθημερινής χρήσης που βρέθηκαν στα Πάταρα της Αττάλειας ρίχνουν φως στην Ελληνιστική περίοδο.

Εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε 2.350 χρόνια π.Χ., ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στα Πάταρα, στη νότια επαρχία Kας της Αττάλειας. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται μία κορνίζα καθρέφτη καθώς και ένα σιδερένιο πιρούνι.

Τα Πάταρα ήταν μία από τις έξι κορυφαίες πόλεις του Κοινού της Λυκίας,στα παράλια της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με αρχαίες πηγές ιδρύθηκε από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και βρισκόταν, όπως γράφει ο Στράβων, 60 στάδια νοτιοανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Ξάνθου. Στην αρχαία πόλη υπήρχαν μαντείο και ναός του Απόλλωνα. Εδώ ο αρχαίος θεός είχε την ονομασία «Απόλλων Παταρεύς» και φέρεται να ιδρύθηκε από τους Δωριείς. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών Χαβά Ισκάν Ισίκ, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο τμήμα Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ακντενίζ, στην περιοχή αυτή γεννήθηκε και μια μεγάλη μορφή του Χριστιανισμού, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος μάλιστα δίδαξε εκεί.

Οι ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει από το 1988, φέτος επικεντρώθηκαν στα Λουτρά και στη γύρω περιοχή, στη Βασιλική και στην αρχαία Ακρόπολη στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών, ο πρώτος οικισμός βρισκόταν στην περιοχή του Κισίκ και τα πιο σημαντικά ευρήματα, που έχουν ανακαλυφθεί εδώ, αναμένεται να ρίξουν φως στην Ελληνιστική και στην Κλασική εποχή. Στη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών ανακαλύφθηκαν 200 αντικείμενα σε ένα μεγάλο σπίτι, προφανώς ενός ελεύθερου για την τότε εποχή ανθρώπου, το οποίο καταστράφηκε από μια μεγάλη πυρκαγιά.

Δοχεία τροφίμων, ζυγαριές, αγαλματάκια και νομίσματα, καθώς και πολλά είδη οικιακής χρήσεως βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι αυτά τα χειροποίητα αντικείμενα προσφέρουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Ελληνιστική εποχή. Το εύρημα όμως που ενθουσίασε τους ανασκαφείς ήταν ένα πήλινο μπιμπερό, ενώ ένα από τα πιο γοητευτικά ευρήματα ήταν μια χάλκινη κορνίζα καθρέφτη.

Το DNA των Νεάντερταλ

Δύο νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η κληρονομημένη επίδραση των μακρινών «ξαδέρφων» μας είναι μεγαλύτερη από ό,τι νομίζαμε έως τώρα. Κατ’ αρχάς, η γενετική ανάλυση μιας γυναίκας Νεάντερταλ που ζούσε στην Κροατία πριν από περίπου 52.000 χρόνια, η οποία έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Γερμανίας, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν το 1,8% έως το 2,6% του DNA τους στους Νεάντερταλ.

Μια δεύτερη μελέτη, επίσης του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, συνέκρινε αρχαίο DNA με το γενετικό υλικό 112.000 σύγχρονων ανθρώπων. Η γενετική ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διάφορα χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα του δέρματος και των τριχών, η ευκολία με την οποία μαυρίζει κανείς, το αν είναι νυχτερινός ή όχι τύπος, αν έχει προδιάθεση για ρευματοειδή αρθρίτιδα, υψηλή χοληστερίνη, συσσώρευση λίπους στην περιφέρεια της μέσης, ακόμη και για σχιζοφρένεια, έχουν επηρεαστεί από τις επιμειξίες των προγόνων μας Homo sapiens με τους Νεάντερταλ.

kathimerini.gr

Στο φως πήλινο μπιμπερό και οικιακά είδη του 2.350 π.Χ. Στο φως πήλινο μπιμπερό και οικιακά είδη του 2.350 π.Χ. Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Οκτωβρίου 09, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.