Ποιο είναι το νησί όπου ζούσε η Καλυψώ και ναυάγησε ο Οδυσσέας

Tο νησί της Καλυψούς, σύμφωνα με την μυθολογία ήταν η Ωγυγία. Εκεί η νύμφη υποδέχτηκε τον Οδυσσέα ως ναυαγό.

Στον Πελοποννησιακό πόλεμο στους όρμους του νησιού κατέφυγαν πλοία των Σπαρτιατών και των Αθηναίων. 

Στην επανάσταση του ’21 αποτέλεσε καταφύγιο για τον Μιαούλη και τους Ψαριανούς, Υδραίους και Σπετσιώτες αγωνιστές.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 30 νησιών, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα από την Πάτμο και τη Λέρο και αποτελείται από 24 νησίδες και έξι βράχους.

Έχει θαυμάσιες παραλίες με καταγάλανα νερά, μικρές κοιλάδες και βραχώδη ακρωτήρια.

Στη σύγχρονη εποχή τράβηξε ξαφνικά τα φώτα της δημοσιότητας και έγινε πρωτοσέλιδο το 2002 όταν η αντιτρομοκρατική εντόπισε και συνέλαβε εκεί τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, αρχηγό της 17 Νοέμβρη. Ο Γιωτόπουλος διέμενε στο αποκαλούμενο «κόκκινο» σπίτι στην κορυφή ενός λόφου.

Στην κορυφή του νησιού βρίσκεται το «κάστρο», όπου βρέθηκαν όστρακα από αγγεία και ερείπια από την αρχαία οχύρωση

Είναι οι Λειψοί, που στα αρχαία κείμενα αναφέρονται ως Λειψία. 

Το μεγαλύτερο νησί ονομάζεται Λειψώ και βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και έχει 790 κατοίκους. Στην κορυφή της χώρας βρίσκεται ο Μύλος του Αραβή και η θέση «κάστρο», όπου βρέθηκαν όστρακα από αγγεία και ερείπια από την αρχαιότητα.

Οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν στο νησί ήταν οι Κάρες, λαός της Μικράς Ασίας, που το 1300 π.Χ. κυριαρχούσε στο  Αιγαίο.

Εκατό χρόνια αργότερα, το νησί κατοικήθηκε από τους Δωριείς και αργότερα από τους Ίωνες.

Τα Ασπρονήσια είναι σύμπλεγμα τριών βραχονησίδων στην ανατολική πλευρά των Λειψών

Πολλές μικρές εκκλησίες είναι διάσπαρτες στο νησί. Σύμφωνα με την παράδοση αντιστοιχεί μια για κάθε οικογένεια.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η Παναγιά στο Κουσέλιο, ο Άγιος Θεολόγος του Μοσχάτου και η εκκλησία του Άγιο Νεκτάριου είναι από τις ομορφότερες.

Η εκκλησία της Παναγίας του Χάρου χτίστηκε το 1600 από μοναχούς της Πάτμου και φιλοξενεί μοναδική εικόνα, στην οποία απεικονίζεται η Παναγία που δεν κρατά αγκαλιά της το βρέφος αλλά τον Ιησού επάνω στον σταυρό.

Το μοναστήρι της Παναγίας του Χάρου βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από τον οικισμό

Η εκκλησία γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, όποτε πραγματοποιείται μεγάλο παραδοσιακό γλέντι.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού οι κάτοικοι διοργανώνουν γιορτές κρασιού, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το παραδοσιακό γλυκό κρασί των Λειψών.

Επίσης, μπορούν να κάνουν βαρκάδα στις υπόλοιπες νησίδες, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και αποτελούν καταφύγιο για θαλάσσιες χελώνες και για τη φώκια «Μονάχους-Μονάχους»....

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Ποιο είναι το νησί όπου ζούσε η Καλυψώ και ναυάγησε ο Οδυσσέας Ποιο είναι το νησί όπου ζούσε η Καλυψώ και ναυάγησε ο Οδυσσέας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαΐου 05, 2017 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Ναι στους Λειψούς λοιπόν το νησί της Καλυψώς !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ποιος γράφει αυτές τις ΑΝΟΗΣΙΕΣ τελικά ??? Ο Όμηρος είναι σαφέστατος ,20 μέρες Ποντοπορούσε ο Οδυσσέας,από την Ωγυγία με την Σχεδία του ,έχοντας ΑΡΙΣΤΕΡΑ του την Μεγάλη Αρκτο,τον Ωρίωνα και την Πούλια !!!! Από τους Λειψούς μόνο ένας Λειψός στο μυαλό θα ποντοπορεί για 20 λεπτά για να βγει στα Δίδυμα !!!!! ΕΛΕΟΣ με τις ΑΝΟΗΣΙΕΣ των <> !!!! Η Ωγυγία είναι η ΙΜΠΙΖΑ και πλέοντας κάποιος με σχεδία ,όπως του Οδυσσέα ,κατασκευασμένη με 20 λεύκες , και με κατεύθυνση πάντα απόλυτα ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ,με ταχύτητα 5 χιλιόμετρα την ώρα σε 18 μέρες ή σε 430 ώρες διανύει 2000 χιλιόμετρα !!! Είναι ακριβώς η απόσταση Ιμπιζα - Κόλπος Αλεξανδέττας ή Ισκεντερούν ,το Ανατολικότατο άκρο της Μεσογείου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.