Ελληνικά αρχαία αγάλματα στο Κέντρο Γκετί των ΗΠΑ

Σε ένα χρόνο σχεδόν θα παρουσιαστούν στην ίδια έκθεση στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ αρχαία αγάλματα από την Ελλάδα, τη Ρώμη και την Αίγυπτο

Έκθεση για τον αιγυπτιακό πολιτισμό και τις επιρροές του στον ελληνικό και ρωμαϊκό, που εχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2018, στο Κέντρο Γκετί (Getty Center).

Τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου θα δανείσουν περίπου 200 έργα για την έκθεση «Αίγυπτος - Ελλάδα - Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί» («Egypt-Greece-Rome: Cultures in Contact»), η οποία αφορά τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των τριών αυτών πολιτισμών, από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π. Χ) ως τα υστερορωμαϊκά χρόνια, με κέντρο βάρους την Αίγυπτο.

Κεφαλή της Αθηνάς

Από την Ελλάδα ζητήθηκαν 25 αρχαιότητες, οι οποίες επιλέχθηκαν από τους διοργανωτές, με βάση κυρίως την αιγυπτιακή καταγωγή τους ή τις επιδράσεις τους από αιγυπτιακά έργα, με τα περισσότερα να προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τα υπόλοιπα από τα μουσεία Δίου, Μυκηνών, Ναυπλίου, Ρόδου και Βαθέως Σάμου.

Κυκλαδικό ειδώλιο

Κορμός χάλκινου αγαλματίου ανδρικής μορφής, 6ος αι. π.Χ., από το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Σάμου, φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο προσωρινός δανεισμός τους συζητήθηκε, χτες, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν το «πράσινο φως» για τα 20 από αυτά.

Τα πέντε που δεν θα σταλούν στις ΗΠΑ είναι ευπαθή ή εμβληματικά έργα, όπως το μαρμάρινο άγαλμα Αντίνοου από τον Μαραθώνα (150-170 μ.Χ.), που ανήκει στην Αιγυπτιακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ή την Αττική ερυθρόμορφη πελίκη (τύπος αγγείου), έργο του ζωγράφου Πανός, με απεικόνιση της πάλης Ηρακλέους και Βουσίριδος (α΄ μισό 5ου αι. π.Χ.) από το ίδιο μουσείο, για τα οποία έγιναν αντιπροτάσεις.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε, επίσης, η περίπτωση ενός αρχαίου έργου που βρίσκεται σήμερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το οποίο προτάθηκε από τους διοργανωτές να συμμετάσχει στην έκθεση.

Πρόκειται για ένα μαρμάρινο λιοντάρι επιτιθέμενο σε ταύρο (περίπου 525 - 500 π.Χ.), προερχόμενο πιθανότατα από τύμπανο αετώματος.

Όπως διαπιστώθηκε από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, το έργο συν-ανήκει με ένα άλλο που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να το διεκδικήσει.

Μάλιστα, είναι πιθανόν τα δυο τμήματα να προέρχονται από τον Ναό του Διονύσου στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης.

Αιγυπτιακές αρχαιότητες

Η έκθεση στο Κέντρο Γκετί είναι αποτέλεσμα του μνημονίου συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού που υπογράφτηκε μεταξύ του Getty και του ΥΠΠΟΑ το 2011.

«Αίγυπτος - Ελλάδα - Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί»

Στο πλαίσιο αυτού, το αμερικανικό μουσείο θα κατασκευάσει ειδικές βάσεις αντισεισμικής στήριξης σε έργα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέχοντας τη σχετική τεχνογνωσία σε Έλληνες ειδικούς, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού θα συμμετάσχει με δανεισμό στη διεθνούς εμβέλειας έκθεση «Αίγυπτος - Ελλάδα - Ρώμη: Εφαπτόμενοι πολιτισμοί».

Ελληνικά αρχαία αγάλματα στο Κέντρο Γκετί των ΗΠΑ Ελληνικά αρχαία αγάλματα στο Κέντρο Γκετί των ΗΠΑ Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαΐου 31, 2017 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Η μαρτυρία μου για το πώς έγινα μέλος των Illuminati. Θέλω να γνωρίζω ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στους μεγάλους Illuminati ως σπουδαίο μέλος των Illuminati που με θέλουν ως εξαιρετικό μέλος. Το όνομά του είναι Λόρδος Φέλιξ Μόργκαν. Βοηθήστε με να επαναφέρω τη ζωή μου από το στάδιο του θανάτου. Εξιτήριο μετά από περίπου 5 χρόνια και έξι μήνες. Αφού προδόθηκε από τόσα πολλά μέλη των Illuminati. Με τα χρόνια ήμουν απελπισμένος και οικονομικά στο έδαφος. Αλλά μια μέρα, καθώς περιηγούσα στο Διαδίκτυο, έπεσα πάνω στη δημοσίευση του Μεγάλου Μέλους των Illuminati, Λόρδου Felix Morgan και είπε ότι αν ήσουν ένα από τα σπουδαία μέλη των Illuminati, μπορείς να είσαι διάσημος, πλούσιος και επιτυχημένος στη ζωή. Επικοινώνησα μαζί του και του εξήγησα τα πάντα και μου συνέστησε την εγγραφή που χρησιμοποιήθηκε και πλήρωσα για το μεγάλο μέλος για να ξεκινήσω και μυήθηκα στο Παγκόσμιο Τάγμα των Illuminati. Μετά από αυτό, μου έδωσαν όλες τις κατευθυντήριες γραμμές και με ενημέρωσαν ότι μετά την έναρξη, τα νέα μέλη θα ανταμειφθούν με το ποσό των $1.000.000 σε μετρητά. Με τη βοήθεια του Λόρδου Felix Morgan. Μυήθηκα πλήρως ως πλήρες μέλος των Illuminati. Αν σας συμβουλεύετε ότι έχετε δοκιμάσει έναν απατεώνα στο παρελθόν ή έχετε δοκιμάσει, εναπόκειται σε εμένα να σας βοηθήσω να συμμετάσχετε, οπότε δοκιμάστε τον Λόρδο Μόργκαν. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να γίνεις αυτό που θέλεις στη μελλοντική σου ζωή. Επικοινωνήστε μαζί του μέσω  WhatsApp +2348056051569 ή email: Illuminatiofficial565@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.