Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017: Μέσα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, οργανώνει και φέτος για 13η συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, εκδήλωση αφιερωμένη στην Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 και ώρα 19:30.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής προσφοράς της Λεβεντείου Πινακοθήκης, όπως αυτή πραγματώνεται μέσα από τη μοναδική συλλογή της, ένα ενδιαφέρον αφήγημα 400 ετών εικαστικής δημιουργίας (17ος – 20ος αιώνας), που συγκεντρώνει 800 ευρωπαϊκά, ελληνικά και κυπριακά έργα τέχνης (όπως Canaletto, Renoir, Monet, Chagall, Βρυζάκη, Βολανάκη, Ράλλη, Μόραλη, Τσαρούχη, Γκίκα, Κισσονέργη, Διαμαντή και Κάνθου), συνιστώντας έναν φόρο τιμής στο μεγαλείο της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς και επιμορφώνοντας τις μελλοντικές γενιές.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, στο κέντρο της Λευκωσίας, εγκαινιάστηκε το 2014, πραγματοποιώντας την επιθυμία του Αναστασίου Γ. Λεβέντη να δημιουργηθεί μια δημόσια πινακοθήκη, όπου ο θησαυρός έργων τέχνης που απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του να γινόταν προσβάσιμος στους συμπατριώτες του στην Κύπρο. Υπηρετώντας με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη αποφάσισε ότι οι Συλλογές του όφειλαν να εκτεθούν σε ένα κτήριο αντάξιο των έργων που θα φιλοξενούσε.

Έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, η ανέγερση της Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε το 2014. Ένα σύγχρονο, φιλόξενο κτήριο, φιλικό προς το περιβάλλον και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά μουσειολογικά μέσα, η Πινακοθήκη έχει σχεδιαστεί για να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Η Πινακοθήκη στεγάζει μόνιμα τρεις συλλογές: τη Συλλογή του Παρισιού και την Ελληνική Συλλογή, που συγκροτήθηκαν από τον ίδιο τον συλλέκτη, τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη, καθώς επίσης και την πιο πρόσφατη Κυπριακή Συλλογή.

Η Συλλογή του Παρισιού πήρε το όνομά της από το παρισινό διαμέρισμα του συλλέκτη, όπου στεγάστηκε για περισσότερο από μισό αιώνα. Περιλαμβάνει σπουδαία έργα από ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκής τέχνης, από πολλές καλλιτεχνικές σχολές και τεχνοτροπίες που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, καθώς και έπιπλα εποχής και αντικείμενα τέχνης.

Η Ελληνική Συλλογή αποτελείται από έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.

Η Κυπριακή Συλλογή εστιάζει κυρίως σε έργα της πρώτης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1930

Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις της Λεβεντείου Πινακοθήκης στην τιμητική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη θα μιλήσουν οι:

Άγγελος Δεληβορριάς, Ακαδημαϊκός – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και

Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Παναγίδου, Μορφωτικός Σύμβουλος Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομη ταινία με τίτλο «Λεβέντειος Πινακοθήκη – Όραμα και Δημιουργία» και θα μιλήσουν επίσης σε βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις οι Paul Dujardin, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Bozar των Βρυξελλών και ο Wim Van Der Weiden, Chairman της European Museum Academy (ΕΜΑ).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017: Μέσα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017: Μέσα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Μαΐου 05, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.