Στην Ελληνική μυθολογία ο Ιφικλής (στα αρχ. ελλ. Ἰφικλῆς) ήταν γιος του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης, δίδυμος ετεροθαλής αδελφός του Ηρακλή, πατέρας του Ιόλαου και, κατά μια εκδοχή, της Ιόπης, η οποία δόθηκε ως σύζυγος στον Θησέα.
Ακολούθησε τον Ηρακλή σε πολλούς από τους αγώνες του όπως και στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου. Κατά την εκστρατεία όμως του αδελφού του κατά των Μολιονιδών τραυματίσθηκε και πέθανε στη Φενεό της Αρκαδίας.
Ο Ιφικλής και οι φοράδες της Τροίας
Ο Ιφικλής αναφέρεται συχνά ως πιστός σύντροφος του Ηρακλή που τον ακολουθούσε στις μάχες. Μία από αυτές ήταν η τιμωρητική εκστρατεία που ξεκίνησε ο Ηρακλής εναντίον του βασιλιά Λαομέδοντα της Τροίας επειδή αρνήθηκε να του δώσει τις φοράδες που του είχε υποσχεθεί. Φτάνοντας στην Τροία, ο Ιφικλής και ο Τελαμών στάλθηκαν από τον Ηρακλή στην πόλη για να διεκδικήσουν τις φοράδες, αλλά ο Λαομέδοντας του παγίδευσε και τους φυλάκισε. Ωστόσο ο Πρίαμος, ο γιος του βασιλιά, διαφωνόντας με τον χειρισμό του πατέρα του, έστειλε δύο ξίφη στους ήρωες και τους αποκάλυψε τα σχέδια που είχε ο βασιλιάς να καταστρέψει τον Ηρακλή. Ο Ιφικλής και ο Τελαμών σκότωσαν τους φρουρούς τους με τα ξίφη και επέστρεψαν στον Ηρακλή για να αποκαλυφθούν τα σχέδια του Λαομέδοντα. Τότε ο Ηρακλής, ο Ιφικής και ο Τελαμών πήγαν στον βασιλιά και τον σκότωσαν.
Ο θάνατος του Ιφικλή
Μια εκδοχή του μύθου λέει πως ο Ιφικλής βοήθησε τον Ηρακλή να νικήσει τους Μινύες και να κρατήσει τη Θήβα ελεύθερη. Ως αντάλλαγμα ο βασιλιάς της Θήβας, Κρέοντας έδωσε για γυναίκα στον Ηρακλή τη Μεγάρα, τη μεγαλύτερη κόρη του και στον Ιφικλή την Πύρρη, τη μικρότερη. Αργότερα, όταν ο Ηρακλής τελείωσε τους δώδεκα άθλους του, ο βασιλιάς Ευρυσθέας τον κατηγόρησε ότι συνωμοτούσε για να του πάρει τον θρόνο και έστειλε σε εξορία τόσο τον ίδιο όσο και τον Ιφικλή.
Έτσι ο Ιφικλής κατέληξε στην Αρκαδία όπου ενώθηκε με τον Ηρακλή σε μια τιμωρητική εκστρατεία κατά των Λακεδαιμόνων. Στη μάχη που ακολούθησε, ο Ιφικλής σκοτώθηκε και ο Ηρακλής εμφανίζεται απαρηγόρητος για το θάνατο του πιστού του φίλου και ετεροθαλούς αδερφού του.
Στη τελευταία αυτή λεπτομέρεια προσκρούει η άλλη εκδοχή ότι έπεσε στη μάχη κατά του Λαομέδοντα φονευθείς από έναν από τους γιους αυτού. ιψιδιηες
Παρά τον δευτερεύοντα ρόλο του στην Ελληνική μυθολογία, όπου τον επισκίαζε ο θρυλικός αδερφός του, λέγεται ότι μετά τον θάνατό του θάφτηκε σε έναν λόφο ανάμεσα στην ακρόπολη του Φενεού και του σταδίου της Αρκαδίας, όπου οι Φενεάτες τον τιμούσαν ως ήρωα και του προσέφεραν θυσίες.
Πηγή: el.wikipedia.org, historyclub
Δεν υπάρχουν σχόλια: