Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στον αρχαιολογικό χώρο Garza στην πόλη Faayoum της Αιγύπτου αποκάλυψαν ένα μεγάλο ταφικό κτήριο και πορτρέτα Φαγιούμ που χρονολογούνται στην Πτολεμαϊκή και Ρωμαϊκή εποχή.
H αρχαία πόλη Faayoum (Shedet στα αρχαία αιγυπτιακά) ιδρύθηκε στο Παλαιό Βασίλειο και ήταν ένα κέντρο λατρείας για τη λατρεία του θεού Sobek. Κάτω από το Πτολεμαϊκό Βασίλειο, η Faayoum ονομαζόταν σε Αρσινόη και έγινε κέντρο της πτολεμαϊκής λατρείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν στον αρχαιολογικό χώρο Garza από το 2016, αποκάλυψαν ένα μεγάλο ταφικό κτήριο με τις φετινές έρευνες. Το κτήριο βρίσκεται στο χωριό Garza, παλαιότερα γνωστό ως Φιλαδέλφεια, το οποίο ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως μέρος του αγροτικού προγράμματος αποκατάστασης, που υλοποίησε ο Πτολεμαίος Β' Φιλάδελφος (309–246 π.Χ.).
Το ταφικό κτίριο ήταν κατασκευασμένο με λιθόπλινθους και περιέχει πολυάριθμους ταφικούς θαλάμους είτε λαξευμένους στον βράχο είτε επενδεδυμένους με λίθο. Το δάπεδο εντός της κύριας κατασκευής είναι διακοσμημένο με ασβεστοκονίαμα και χρωματιστά πλακάκια που θυμίζουν σκακιέρα.
Οι ανασκαφές αποκάλυψαν επίσης πλήθος ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένων πλούσια διακοσμημένων ξύλινων σαρκοφάγων τόσο στην αρχαία αιγυπτιακή όσο και στην αρχαία ελληνική τεχνοτροπία, κεραμικά, ένα περίτεχνο ξύλινο κουτί και μια σειρά από πορτρέτα, ευρέως γνωστά ως πορτρέτα Φαγιούμ.
Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη πορτρέτων Φαγιούμ μετά τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου, Flinders Petrie στη Hawara το 1887 και τα έτη 1910–11, και τις ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου, Von Kaufmann, ο οποίος ανακάλυψε τον λεγόμενο «Τάφο της Aline».
Με τον όρο πορτραίτα Φαγιούμ εννοείται το σώμα των προσωπογραφιών που φιλοτεχνήθηκαν από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα από συνεχιστές της ύστερης ελληνιστικής παράδοσης της Αλεξανδρινής Σχολής και διασώθηκαν ως τη σημερινή εποχή. Ανήκουν στην παράδοση της ζωγραφικής σε πάνελ, μιας από τις πιο αναγνωρισμένες μορφές τέχνης στον Κλασικό κόσμο.
Η αρχαιολογική ομάδα βρήκε επίσης ένα άγαλμα από τερακότα που απεικονίζει μια Ίσιδα ή Αφροδίτη μέσα σε μία ξύλινη σαρκοφάγο καθώς και μια καλά διατηρημένη κρύπτη εγγράφων σε πάπυρο που περιείχε κείμενα εγγεγραμμένα τόσο στη Δημοτική όσο και στη Ελληνική γραφή.
Πηγή: anaskafi
Δεν υπάρχουν σχόλια: