Περού: Οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 100 νέα σχέδια στις γραμμές Nάσκα

Περισσότερα από εκατό νέα σχέδια που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία πεδιάδα της Nάσκα στο Περού και τις γύρω περιοχές θα μπορούσαν να φέρουν στο φως νέες πληροφορίες σχετικά με τα μυστηριώδη προκολομβιανά έργα τέχνης που κινούν το ενδιαφέρον επιστημόνων και επισκεπτών εδώ και δεκαετίες.

Μετά από δύο χρόνια επιτόπιων ερευνών με αεροφωτογραφίες και drones, Περουβιανοί και Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιαμαγκάτα ανέφεραν νωρίτερρα αυτό το μήνα ανέφεραν την ανακάλυψη 168 νέων σχεδίων στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στη νότια ακτή του Περού στον Ειρηνικό.

Τα γεωγλυφικά, τεράστιες φιγούρες λαξευμένες στην έρημο της Νότιας Αμερικής, χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια και αντιπροσωπεύουν ανθρώπους, γάτες, φίδια, φάλαινες δολοφόνους, πουλιά και ζώα της περιοχής όπως λάμα, γουανάκος και αλπακά.

Ο Χόρχε Ολάνο, επικεφαλής αρχαιολόγος για το ερευνητικό πρόγραμμα, είπε ότι τα νέα στοιχεία ήταν κατά μέσο όρο μεταξύ δύο και έξι μέτρων (6,56 έως 19,7 πόδια) σε μήκος. Ο σκοπός των γραμμών Νάσκα, που είναι ορατές μόνο από τον αέρα, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Τα ευρήματα αυτού του μήνα, ωστόσο, είναι μικρότερα και φαίνονται και από το έδαφος, δήλωσε στο Reuters ο Mασάτο Σακάι, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Γιαμαγκάτα που ηγήθηκε της μελέτης.

Οι φιγούρες, εμβληματικά απομεινάρια της πλούσιας ιστορίας του Περού, απέχουν περίπου τρεις ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα της χώρας, Λίμα.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ανακαλύψει 190 φιγούρες στην περιοχή από το 2004. Όμως η απέραντη έκταση του εδάφους που καλύπτουν έχει περιπλέξει τις προσπάθειες μελέτης και διατήρησης του τόπου πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μελέτες από το πανεπιστήμιο Γιαμαγκάτα σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Περού βοήθησαν στην οριοθέτηση και την προστασία της περιοχής, η οποία αντιμετωπίζει απειλές από τις αστικές και οικονομικές εξελίξεις.

«Ορισμένα γεωγλυφικά κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω της πρόσφατης επέκτασης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ορυχεία στο αρχαιολογικό πάρκο», δήλωσε ο Σακάι.

Πηγή: The Huffington Post

Περού: Οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 100 νέα σχέδια στις γραμμές Nάσκα Περού: Οι ερευνητές ανακάλυψαν πάνω από 100 νέα σχέδια στις γραμμές Nάσκα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.