Βρετανία: Ανακαλύφθηκε μοναδικό ρωμαϊκό ψηφιδωτό που αφηγείται την ιστορία του Τρωικού πολέμου

Οι φοιτητές αρχαιολογίας και το προσωπικό των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου του Λέστερ καθαρίζουν προσεκτικά το πλήρως εκτεθειμένο ψηφιδωτό του Τρωικού Πολέμου. [Credit: © ULAS]


Η ανακάλυψη μιας άγνωστης ρωμαϊκής έπαυλης στο Ρούθλαντ κατά τη διάρκεια του lockdown του 2020 ήταν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς στη Μεγάλη Βρετανία.

Υπάρχουν αρκετές ρωμαϊκές επαύλεις στην ύπαιθρο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά αυτή η έπαυλη είναι μοναδική, καθώς το ρωμαϊκό ψηφιδωτό που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο Ρούθλαντ θεωρηθεί ως η πιο σημαντική ανακάλυψη ρωμαϊκών ψηφιδωτών στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το Livescience.

Η τοποθεσία που βρέθηκε το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown το 2021 από τον Τζιμ Ιρβίν, του οποίου ο πατέρας Μπράιαν Νάιλον Naylor είναι ιδιοκτήτης της γεωργικής γης.

Μια ομάδα από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου του Λέστερ (ULAS), πιστεύει ότι ήταν η οικία πλούσιων ιδιοκτητών στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο, μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ.

Η ανασκαφή του τρικλίνιου στα αριστερά και ενός παρακείμενου κτηρίου όπως φαίνονται από την ενάερια φωτογραφία. [Credit: © Historic England]


Αυτό το καλοκαίρι η ομάδα επέστεψε στην έπαυλη. Η βίλα και η τοποθεσία έχει κριθεί τόσο σημαντική που έχει επίσημα προστατευθεί ως μνημείο - που σημαίνει ότι θα μπορεί να μελετηθεί στο μέλλον όταν αναπτυχθούν νέες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω έρευνα.

Μετά από τις νέες ανασκαφές στην τοποθεσία, οι ειδικοί τόνισαν ότι συγκέντρωσαν περισσότερες πληροφορίες για το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που ήταν πλήρως εκτεθειμένο για να αποκαλύψει τρεις τοιχογραφίες.

Έχει περιγραφεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα και σημαντικά ρωμαϊκά ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί ποτέ στη Βρετανία, που απεικονίζει σκηνές από την Ιλιάδα του Ομήρου, η οποία αφηγείται την ιστορία του Τρωικού Πολέμου.

Μια εναέρια φωτογραφία της ανασκαφής που δείχνει όλες τις περιοχές που ερευνήθηκαν το καλοκαίρι του 2022, με τo κτήριο με τον διάδρομο σε πρώτο πλάνο. [Credit: © Historic England]


Τι ανακάλυψε η ομάδα;

Το 2022, οι αρχαιολόγοι επέστρεψαν στην τοποθεσία και συνέχισαν το έργο τους - αποκαλύπτοντας κτίρια διαφορετικών μεγεθών, που έδειχναν την οργάνωση μιας ακμάζουσας έπαυλης που σχετίζεται με μια σειρά από δραστηριότητες.

Βαμμένος σοβάς, θραύσματα γυαλισμένου μαρμάρου και σπασμένες λίθινες στήλες έδειχναν ότι το κύριο κτήριο της έπαυλης - που περιλάμβανε σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης - ήταν διακοσμημένο και οι ιδιοκτήτες ήθελαν να επιδείξουν τον πλούτο και τις γνώσεις τους για τον ρωμαϊκό πολιτισμό.

Στον ένα διάδρομο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο ψηφιδωτό με καλειδοσκοπικό γεωμετρικό σχέδιο, πιθανότατα παρόμοιας χρονολογίας με το ψηφιδωτό του Τρωικού Πολέμου.

Μορφές αναδύονται από το παρελθόν καθώς αποκαλύπτεται μια σκηνή από το ψηφιδωτό του Τρωικού Πολέμου. [Credit: © Historic England]


Οι επισκέπτες θα είχαν καθίσει στον χώρο της αψίδαw στο κάτω μέρος της φωτογραφίας, ενώ ο ιδιοκτήτης της έπαυλης αφηγούταν την ιστορία του ψηφιδωτού. Το σύστημα θέρμανσης είναι από μεταγενέστερη χρήση του δωματίου. [Credit: © Historic England]


Οι φοιτητές αρχαιολογίας παρατηρούν τον David Neal, ειδικό στα ψηφιδωτά, καθώς σχεδιάζει ένα κλιμακωτό σχέδιο του ψηφιδωτού του Τρωικού Πολέμου. [Credit: © Historic England]

Απεικονίζει τη μονομαχία μεταξύ του Αχιλλέα και του πρίγκιπα Έκτορα της Τροίας.

Αυτό το ψηφιδωτό διακοσμεί το δάπεδο αυτού που πιστεύεται ότι ήταν μια μεγάλη τραπεζαρία ή χώρος διασκέδασης. Αν και είναι κοινό στα ρωμαϊκά κτίρια, το ψηφιδωτό του Rutland είναι μοναδικό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ψηφιδωτό είναι η μόνη αναπαράσταση του Τρωικού Πολέμου από τη Ρωμαϊκή Βρετανία.

Η αξία αυτής της νέας έπαυλης δεν έγκειται μόνο στο ψηφιδωτό αλλά στην πληρότητά του και στη φανταστική κατάσταση διατήρησής του. Μια γεωφυσική έρευνα του πεδίου αποκάλυψε ένα ολόκληρο συγκρότημα κτηρίων.

Πηγή: The Huffintgon Post, Live Science ,anaskafi

Βρετανία: Ανακαλύφθηκε μοναδικό ρωμαϊκό ψηφιδωτό που αφηγείται την ιστορία του Τρωικού πολέμου Βρετανία: Ανακαλύφθηκε μοναδικό ρωμαϊκό ψηφιδωτό που αφηγείται την ιστορία του Τρωικού πολέμου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Δεκεμβρίου 17, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.