Ναός του Ηρακλή – Αμμάν Ιορδανία

Στον ψηλότερο λόφο (τζεμπέλ) Αλ Κάλα του Αμμάν, η Ακρόπολη κτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Μάλιστα πρώτοι οι Ρωμαίοι περιτείχισαν τον λόφο, αναστηλώθηκε επί Ουμαγιάντ, και σήμερα σώζονται κάποια τμήματά του. Εντυπωσιακή η πανοραμική θέα της πόλης, ενώ ανάμεσα στα αρχαία ερείπια θα δείτε στη νοτιοδυτική γωνία τα ερείπια του ναού του Ηρακλή.

Δίπλα στον ναό που κτίστηκε επί Μάρκου Αυρηλίου, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε κολοσσιαίο άγαλμα του Ηρακλή ύψους 10 μέτρων, όπως μαρτυρούν τα θραύσματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές. Το καλύτερα σωζόμενο κτίσμα είναι το αρκετά ψηλό βυζαντινό ορθογώνιο του 6ου αιώνα μ.Χ.

Το παλαιό Αμμάν ήταν κτισμένο σε δύο επίπεδα: στο Άνω και στο Κάτω. Στο Άνω ήταν η Ακρόπολη, το Citadel, που λέγεται επίσης (στα αραβικά) Τζέμπελ Καλάατ. Πάνω στην ακρόπολη συναντάς όρθιες τρεις στήλες από το ναό του Ηρακλή καθώς και μια Βυζατινή εκκλησία του 6ου αιώνα, ενώ διακρίνονται τριγύρω οι ρωμαϊκές οχυρώσεις.

Ναός του Ηρακλή – Αμμάν Ιορδανία Ναός του Ηρακλή – Αμμάν Ιορδανία Reviewed by Αναστάσιος on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.