Μετά από 500 χρόνια αναζήτησης, βρέθηκε σε στην καρδιά της ζούγκλας, σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ονδούρας, η διαβόητη Λευκή Πόλη του Θεού των Πιθήκων
Μια ομάδα Αμερικανών εξερευνητών που μόλις επέστρεψε από την Ονδούρας, πιστεύει ότι βρήκε μέσα στη ζούγκλα την μυστηριώδη Λευκή Πόλη του θεού των Πιθήκων.
Η ομάδα συνεργάστηκε με ντόπιους επιστήμονες αλλά και με πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βρετανικής Αεροπορίας (SAS) που διευκόλυναν τις μετακινήσεις στην απομακρυσμένη περιοχή.
Οι αρχαιολόγοι χαρτογράφησαν την περιοχή και εντόπισαν, πλατείες, αναχώματα, μια πήλινη πυραμίδα και άψογα διατηρημένα ερείπια που ανήκουν σε έναν πολιτισμό πολιτισμό, ο οποίος άκμασε πριν από χίλια χρόνια και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Τα πέτρινα γλυπτά που βρίσκονται σπαρμένα παντού έχουν μείνει άθικτα, καθώς τα σκέπασε η ζούγκλα όταν εγκαταλείφθηκε η πόλη.
Αν και το βασίλειο αυτό γειτόνευε με την αυτοκρατορία των Μάγια, πολύ λίγα είναι γνωστά γι’ αυτό, κυρίως από θρύλους, τοπικούς μύθους και τραγούδια που διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες. Η ταυτότητα και η τύχη αυτού του πολιτισμού είναι όμως άγνωστες. Δεν έχει διασωθεί κάποιο όνομα και κανείς δεν ξέρει γιατί εξαφανίστηκαν.
Σύμφωνα με τους μύθους, η πόλη είχε ως άρχοντα έναν θεό με τη μορφή πιθήκου, που είχε απαγάγει μαζί με τους συντρόφους του τις πιο όμορφες κοπέλες της περιοχής για να τεκνοποιήσει. Από την ένωση των θεών πιθήκων με τις κοινές θνητές προέκυψε μια φυλή ανθρωπόμορφων πιθήκων.
Η πρώτη γραπτή αναφορά για τη μυθική πόλη ήταν σε ένα γράμμα με παραλήπτη τον Ισπανό Βασιλιά Κάρολο 5ο.
Το 1939, ο Theodore Morde είπε ότι ανακάλυψε τη Λευκή Πόλη ωστόσο σκοτώθηκε σε τροχαίο προτού αποκαλύψει την ακριβή της τοποθεσία.
Μέσα στα ερείπια οι αρχαιολόγοι εντόπισαν μια κρύπτη με διάφορα αντικείμενα, λεπτοδουλεμένα σκεύη, καθώς και ένα ομοίωμα ανθρώπου - ιαγουάρου.
Η ακριβής τοποθεσία διατηρείται μυστική προς το παρόν σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι αρχαιοκάπηλοι, ενώ περιμετρικά της αρχαίας πόλης έχουν λάβει θέσεις στρατεύματα της Ονδούρας που περιπολούν στην περιοχή.
Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους, οι οποίοι σκοπεύουν να επιστρέψουν σύντομα για να συνεχίσουν τις έρευνες στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια: