Το μυστήριο με την πυραμίδα στο Άργος που θεωρείται από τις αρχαιότερες στον κόσμο -Βίντεο

Χτίστηκε έπειτα από μια μεγάλη μάχη σε σημείο στρατηγικής σημασίας

Μια από τις πιο καλοδιατηρημένες πυραμίδες της Ελλάδας είναι του Ελληνικού, στο Άργος. Σύμφωνα με τον Παυσανία, χτίστηκε για να ταφούν οι νεκροί από την μάχη του Προίτου και του Ακρισίου. Οι δύο άντρες ήταν απόγονοι του βασιλιά του Άργους, Δαναού και ήρθαν αντιμέτωποι για τη βασιλεία σε μία μάχη δίχως νικητή.

Τότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οι ασπίδες. Για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, κατασκευάστηκε κοινό μνημείο που ήταν διακοσμημένο με αργολικές ασπίδες.

Η χρήση του μνημείου ως τάφου δεν είναι διασταυρωμένη, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο Παυσανίας αναφέρεται σε αυτή ή στη γειτονική πυραμίδα του Λυγουριού...

Ο αρχαιολόγος Αδαμάντιος Σάμψων υποστήριζε ότι το μνημείο χτίστηκε πάνω σε θεμέλια κτιρίου της Πρωτοελλαδικής εποχής.

Ίσως να χτίστηκε ως φρούριο, ως παρατηρητήριο για τα άστρα ή ως φρυκτωρία.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ιστορική πυραμίδα είναι χτισμένη σε σημείο στρατηγικής σημασίας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε από το Άργος στην Τεγέα.

Είναι κατασκευασμένη από τεράστιες πέτρες από ασβεστόλιθο. Έχει στερεή βάση και πάνω της συνεχίζουν τέσσερις άνισες πλευρές. Η δυτική πλευρά της είναι 14,70 μέτρα, η βόρεια 12,58, η ανατολική 8,62 και η νότια 8,61...

Η πυραμίδα βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της αργολικής πεδιάδας κοντά στις πηγές του Ερασίνου ποταμού

Στην ανατολική πλευρά που κοιτάζει προς τη θάλασσα βρίσκεται η πύλη της πυραμίδας. Αποτελείται από δύο μεγάλες πέτρες που ενώνονται σε τοξοειδές σχήμα.

Οι αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν έφεραν στο φως ένα λουτρό, ένα πηγάδι και μία δεξαμενή.  Υπολογίζεται κατά προσέγγιση, ότι χτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ.

Ωστόσο, έρευνα του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αναφέρει ότι η πυραμίδα είναι χτισμένη το 2.720 π.Χ.

Εάν ισχύει η χρονολόγηση του Εδιμβούργου, τότε η πυραμίδα του Ελληνικού είναι από τις αρχαιότερες στον κόσμο.

Σήμερα, μεγάλο μέρος του κτίσματος διατηρείται σε καλή κατάσταση ενώ η κορυφή του έχει καταστραφεί.

Δείτε την πυραμίδα του Ελληνικού από drone του συνεργάτη μας UP DRONE:

Το μυστήριο με την πυραμίδα στο Άργος που θεωρείται από τις αρχαιότερες στον κόσμο -Βίντεο Το μυστήριο με την πυραμίδα στο Άργος που θεωρείται από τις αρχαιότερες στον κόσμο -Βίντεο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαρτίου 29, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.