Η Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει όσα λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μιλώντας στο tvxs.gr, η  υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει κατηγορηματικά όσα αναφέρει σε επιστολή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

«Ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση και την προστασία των αρχαιοτήτων γίνεται πάντα από τα έμπειρα στελέχη και τους επιστήμονες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η επιλογή των μελετητών γίνεται ύστερα από μακρά διαβούλευση των υπηρεσιών του Υπουργείου και όλες οι μελέτες επιβλέπονται από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Και ταυτόχρονα πρέπει να εγκριθούν και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση καμία μελέτη δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί» , τονίζει η υπουργός.

Όλα ξεκίνησαν από την ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» στο ΥΠΠΟ που έγραφε μεταξύ άλλων για την οργάνωση ΔΙΑΖΩΜΑ:

«Το ΔΙΑΖΩΜΑ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου του κ. Στ. Μπένου, εκτός από την ένταξη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για τις «πολιτιστικές διαδρομές» στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, σχεδιάζει αντίστοιχα ΕΣΠΑ για πολιτιστικές διαδρομές και στις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας. Προσπαθεί μάλιστα διακαώς να πείσει ότι χάρη στο ΔΙΑΖΩΜΑ σχεδιάζονται και εντάσσονται αυτά τα έργα, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι τη διαχειριστική επάρκεια την έχουν οι επιβλέπουσες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, οι οποίες επωμίζονται την ευθύνη για την εκτέλεση των έργων και είναι οι αρμόδιοι φορείς για την λειτουργία τους και βέβαια για την ανάδειξη και τη συντήρηση των μνημείων. Επίσης, το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει ήδη επεκταθεί στον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών και των εκπαιδευτικών δράσεων έχοντας ως στόχο τη «γονιμοποίηση» (sic!) των μνημείων «από την οικονομία.

Στην προσπάθειά του αυτή, το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει και τώρα σημαντικούς συμμάχους. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οργάνωσε στις 16/2/2017 συνεδρίαση με θέμα «Συνάντηση με τον κ. Σταύρο Μπένο – Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και στελέχη του για συνεργασία δράσεων στον τομέα του Πολιτισμού, εν όψει του Νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014- 2020)», χωρίς την παρουσία του ΥΠΠΟΑ!»

Η σπάντηση Κονιόρδου

«Πάντα υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Το Υπουργείο Πολιτισμού με τις υπηρεσίες του, τις εφορίες, το ανθρώπινο δυναμικό του και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι ο θεματοφύλακας αυτής της ισορροπίας ώστε να γίνουν τα μνημεία κοινή κληρονομιά και να τα απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες» λέει στο tvxs.gr η υπουργός.

«Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις των πολιτών – εφόσον αυτές γίνονται με σεβασμό στα μνημεία- βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες να τα αγκαλιάσουν  και να τα κάνουν δική τους υπόθεση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος ούτε για ιδιωτικοποιήσεις, ούτε για συνδιαχείριση των μνημείων ή των αρχαιολογικών χώρων.

Από το 2010 και μετά έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των αρχαιολογικών μελετών λόγω της ολοένα και αυξανόμενης οικονομικής κρίσης. Οι μελέτες χρηματοδοτούνται και από φορείς της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης ή από κοινωνικούς φορείς» προσθέτει.

Η υπουργός διαψεύδει επίσης την καταγγελία του ΣΕΑ ότι το δημόσιο χρήμα (από Περιφέρειες και Δήμους κυρίως) δεν ακολουθεί τους κανόνες διαφάνειας του δημόσιου λογιστικού αλλά κατευθύνεται σε μελετητές αποκλειστικής επιλογής του Διαζώματος λέγοντας πως: «Ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση και την προστασία των αρχαιοτήτων γίνεται πάντα από τα έμπειρα στελέχη και τους επιστήμονες του Υπουργείου Πολιτισμού. Η επιλογή των μελετητών γίνεται ύστερα από μακρά διαβούλευση των υπηρεσιών του Υπουργείου και όλες οι μελέτες επιβλέπονται από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Και ταυτόχρονα πρέπει να εγκριθούν και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση καμία μελέτη δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί».

Σε συνέντευξή της στην Αυγή και την Πόλυ Κρημιώτη η υπουργός λέει πως το κυνήγι μαγισσών δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον ενώ συμπληρώνει επίσης τα εξής: «Στα Ιδρυτικά μέλη του Διαζώματος ανήκω κι εγώ. Μέσα από τον σεβασμό του Διαζώματος στο έργο και την ακεραιότητα των αρχαιολόγων μου αποκαλύφθηκε ακόμα πιο πολύ το μέγεθος και η προσφορά του έργου των αρχαιολόγων του υπουργείου και αντιλαμβάνομαι το σπουδαίο έργο που συντελείται.... ».
Η απάντηση του Προέδρου του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Σταύρου Μπένου προς την ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠΠΟ
Μία φράση είναι η αιτία της απάντησης στην ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠΠΟ: "Πολλά ωραία λόγια για να μας πουν ότι...θέλουν να μασουλήσουν τα ΕΣΠΑ".
Το ΔΙΑΖΩΜΑ από το ξεκίνημα της λειτουργίας του πήρε δύο καθοριστικές αποφάσεις:
1. Δεν θα πάρει ποτέ χρήματα από το Κράτος
2. Δεν θα εμπλακεί ποτέ σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα [ΕΣΠΑ]
Δεν έχουμε πάρει ούτε 1 ευρώ από το Κράτος και την Αυτοδιοίκηση για τους λειτουργικούς πόρους του Σωματείου, ούτε θα πάρουμε ποτέ.
Δεν έχουμε διεκδικήσει ποτέ ούτε 1 ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα [ΕΣΠΑ] για την δραστηριότητα του Σωματείου, ούτε θα το κάνουμε ποτέ.
Αυτός είναι ο εσωτερικός μας πολιτισμός. ΟΛΕΣ οι εισροές για τα λειτουργικά μας έξοδα και την δραστηριότητα του Σωματείου προέρχονται από τα 650 Τακτικά http://diazoma.gr/GR/Page_002_Taktika-Melh.asp , καθώς και τα 30 Εταιρικά Μέλη μας http://www.diazoma.gr/GR/Page_15-04.asp που αποτελούν τον ανθό της επιχειρηματικότητας της χώρας μας.
ΟΛΕΣ οι εισροές του Σωματείου μας είναι στο ΦΩΣ - στην ιστοσελίδα μας http://www.diazoma.gr .
Από εκεί άλλωστε, διαστρεβλώνοντας κατάφωρα την αλήθεια, άντλησαν οι συντάκτες της σχετικής Ανακοίνωσης, το παρακάτω απόσπασμα:
"Μια ματιά στον οικονομικό του απολογισμό δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χορηγιών που δέχεται το ΔΙΑΖΩΜΑ κατευθύνεται στην στήριξη της δικής του λειτουργίας και των δράσεων προβολής του και ένα μικρό μόνο ποσοστό στα μνημεία. Δεν τα λέμε εμείς, αλλά ο ισολογισμός που δημοσιοποίησε το ίδιο το ΔΙΑΖΩΜΑ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 01/9/2008 ΕΩΣ 31/12/2016
ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ 1.532.923,51
ΕΞΟΔΑ 1.479.053, τα οποία αναλύονται ως εξής:
ΠΑΓΙΑ 10.000
ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 183.399
ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ 529.000
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ 65.650
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ 44.664
ΕΞΟΔΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 27.968
ΕΞΟΔΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ 246.000
ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 50.000
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ - ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ 217.000."
Ο οικονομικός αυτός απολογισμός που παραθέτουν είναι τα λειτουργικά έσοδα και έξοδα του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και όχι οι επενδυτικοί πόροι για τα ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ. Επαναλαμβάνουμε ότι ΟΛΑ τα έσοδα ύψους 1.479.053 ευρώ για τα 8 χρόνια λειτουργίας του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των Μελών του (Τακτικών και Εταιρικών). Μάλιστα, κάθε μήνα αναρτάται ο μηνιαίος απολογισμός του Σωματείου http://diazoma.gr/GR/Oikonomika-Stoixeia.asp .
Ας μιλήσουμε τώρα για τους επενδυτικούς πόρους του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ. Στην Ανακοίνωση υπάρχει πλήρης αποσιώπηση ότι με καταλύτη το ΔΙΑΖΩΜΑ συνενώθηκαν ΟΛΕΣ οι δυνάμεις της χώρας μας (Πολίτες, Πόλεις, Περιφέρειες, Ιδρύματα, Σύλλογοι, Επιχειρήσεις) σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για να επιτύχουμε το αυτονόητο: να προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να οικοδομήσουμε ένα ρωμαλέο πρόγραμμα αποκατάστασης των ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ της χώρας μας, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό και επιτελικό ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού, που σχεδιάζει και υλοποιεί όλα τα προγράμματα για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων της χώρας.
42.517.867,17 έχουν εισρεύσει στο Υπουργείο Πολιτισμού από 5 διαφορετικές πύλες χρηματοδότησης όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Τα χρήματα αυτά αξιοποιήθηκαν για γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές και κυρίως μελέτες αποκατάστασης αρχαίων θεάτρων όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού με τις ώριμες και εξαιρετικής ποιότητας μελέτες που ανατίθενται από το ΔΙΑΖΩΜΑ, επιβλέπονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και εγκρίνονται από το από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), διασφαλίζει την πρόσβασή του στο ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν, έχοντας εγκεκριμένες μελέτες το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να διεκδικεί χρήματα από το ΕΣΠΑ, τα οποία διατίθενται ΜΟΝΟ για εργασίες αποκατάστασης των Μνημείων.
Αυτή η διαδικασία είναι για εμάς ένας ΥΜΝΟΣ στις ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ. Ιδιαίτερα τώρα, στην νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι συνέργειες είναι ΟΡΟΣ και ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για τον σχεδιασμό ολιστικών προγραμμάτων (Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαιολογικά Πάρκα) που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της χώρας αφού θα αναδείξουν νέους τουριστικούς προορισμούς.
Στα Προγράμματα αυτά μάλιστα είναι απαραίτητη, μέσα από τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ, η συμμετοχή και η συμβολή όλου του παραγωγικού δυναμικού του κάθε τόπου (αγρότες, ξενοδόχοι, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, γαστρονομία, λαϊκός πολιτισμός, σύγχρονη δημιουργία ). Ήδη με τις συνέργειες που έχει αναπτύξει το ΔΙΑΖΩΜΑ με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφέρειες, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε) τα παρακάτω Προγράμματα και Αρχαία Θέατρα προϋπολογισμού 18.991.400.

Αυτοί είμαστε, αυτά κάνουμε με απόλυτη πίστη, προσήλωση και διαφάνεια.
Όλοι μας είμαστε και νιώθουμε εθελοντές.
Μας φλογίζει η αγάπη μας για τα Αρχαία Θέατρα, τα Μνημεία και την χώρα μας.
Μας πληγώνει η βαθειά τους απομόνωση από την καθημερινότητά μας και την ανάπτυξη της χώρας.
ΝΑΙ διεκδικούμε να ονειρευόμαστε, να προτείνουμε και να συμβάλουμε στην κοινωνικοποίησή τους.
Θέλουμε τα ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΝΑΙ νιώθουμε πολίτες που δεν κοιτάμε τί κάνει το Κράτος για εμάς, αλλά τί μπορούμε να κάνουμε εμείς για το Κράτος και την πατρίδα μας.
Σταύρος Μπένος
Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Πηγή: Φ. Λαμπρίδη, tvxs.gr , Διάζωμα, anaskafi

Η Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει όσα λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Η Λυδία Κονιόρδου διαψεύδει όσα λέει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαρτίου 26, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.