Το "διαστημικό μαχαίρι" του Τουταγχαμών - Ένα μυστηριώδες όπλο που δημιουργήθηκε από μετεωρίτη

Ερευνητές θεωρούν πως δεν προήλθε από την Αίγυπτο

Ο Τουταγχαμών ήταν Αιγύπτιος φαραώ που βασίλευσε από το 1332 έως το 1323 π.Χ. Όταν πέθανε σε ηλικία 18 ετών, μαζί του θάφτηκε και το “διαστημικό μαχαίρι” του, ένα σιδερένιο όπλο το οποίο δημιουργήθηκε από μετεωρίτη.

Τώρα, μία νέα μελέτη έρχεται να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μαχαίρι. Μέσω χημικών αναλύσεων, φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης και ακτίνων Χ, βρέθηκε ο τύπος του μετεωρίτη που χρησιμοποιήθηκε καθώς και η τεχνική κατασκευής του.

Φαίνεται λοιπόν πως το αντικείμενο δεν κατασκευάστηκε στην Αίγυπτο, αλλά μάλλον έφτασε στον Τουταγχαμών ως δώρο από αλλού. Η δομή των επιμηκυμένων κρυστάλλων νικελίου-σιδήρου βρίσκεται σε οκτάεδρους μετεωρίτες σιδήρου, ο πιο κοινός τύπος μετεωριτών.

Για να καταλάβουμε την κατασκευή και την προέλευση του μαχαιριού, πραγματοποιήσαμε μία δισδιάστατη χημική ανάλυση χωρίς επαφή και χωρίς να καταστρέψουμε το μαχαίρι. Παρατηρήσαμε μία χιαστί υφή και στις δύο πλευρές του μαχαιριού, υποδεικνύοντας μία Widmanstatten κατασκευή, κοινή στους οκτάεδρους σιδερένιους μετεωρίτες. Αυτή ήταν η "wow" στιγμή μας.

Για να μπορέσει να διατηρηθεί αυτή η δομή, η σφυρηλάτηση του μαχαιριού έπρεπε να γίνει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 950 βαθμούς Κελσίου, αλλιώς η δομή θα εξαφανιζόταν. Επιπλέον, τα πετράδια που το διακοσμούσαν, στερεώθηκαν με ένα είδος ασβεστοσοβά, διεργασία που δεν έφτασε στην Αίγυπτο παρά πολύ αργότερα στην ιστορία.

Η χρυσή λαβή μας δείχνει την ξένη προέλευση του μαχαιριού, μάλλον από το Μιτάνι της Ανατολίας, όπως υποδεικνύει και μία από τις επιστολές Amarna (συλλογή αιγυπτιακών διπλωματικών επιστολών) που λέει ότι ένα σιδερένιο μαχαίρι με χρυσή λαβή δωρίστηκε από το βασιλιά του Μιτάνι στον Αμενχοτέπ τον Τρίτο, τον παππού του Τουταγχαμών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Meteoritics & Planetary Science, unboxholics

Το "διαστημικό μαχαίρι" του Τουταγχαμών - Ένα μυστηριώδες όπλο που δημιουργήθηκε από μετεωρίτη Το "διαστημικό μαχαίρι" του Τουταγχαμών - Ένα μυστηριώδες όπλο που δημιουργήθηκε από μετεωρίτη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 28, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.