Μεγάλη Ελλάδα και Τρισκέλιον - Η σημαία της Σικελίας

Μεγάλη Ελλάδα και Τρισκέλιον, η σημαία της Σικελίας/ Magna Grecia, and the flag of Sicily the Triskelion.

Η Σικελία είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Από το τριγωνικό σχήμα της και τα τρία ακρωτήρια που σχηματίζονται, οι Έλληνες την ονόμασαν Τρινακρία (τρία άκρα).

Πιο συγκεκριμένα, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αποδίδει την προέλευση του τρισκέλιου της Σικελίας (μεγάλη Ελλάδα ) στο τριγωνικό σχήμα του νησιού, της αρχαίας Τριακρίας, που περιλάμβανε τρία ακρωτήρια τα οποία είχαν ίσες αποστάσεις το ένα από το άλλο.

Στην ονομασία αυτή και στη μυθολογία παραπέμπει και η σημαία της Σικελίας (πρωτοεμφανίστηκε το 1282), στην οποία απεικονίζεται η Μέδουσα, με τρία πόδια που συστρέφονται προς τα αριστερά.

Η Σικελία τράβηξε την προσοχή των αρχαίων Ελλήνων λόγω της ευφορίας του εδάφους. Εγκαταστάθηκαν κυρίως στις νοτιοανατολικές περιοχές που είναι και πλησιέστερες προς τη χώρα μας.

Μινωϊτες, Κρήτες, Μυκηναίοι, Αρκάδες και Χαλκιδέοι αρχικά, και στην συνέχεια Έλληνες από άλλες περιοχές της Ελλάδας, έφθασαν εδώ τον 8ο αιώνα π.Χ.

Η έλευσή τους και η μακρόχρονη κυριαρχία τους εγκαινίασε μια νέα περίοδο υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας που δάμασε την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Χαρακτηριστικά δείγματα της δημιουργικότητας αυτής οι ναοί του Ακράγαντα και του Σελινούντα, ο ναός και το θέατρο της Έγεστας, ο ναός του Απόλλωνα, της Αθηνάς και τα θέατρα των Συρακουσών και της Ταορμίνας. Για αυτό τον λόγο η νότια Ιταλία ονομάστηκε και Μεγάλη Ελλάδα « Magna Grecia», στα Ιταλικά.

Στα θαλάσσια στενά της Μεσσίνας σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών, δρούσαν η Σκύλλα και η Χάρυβδη, τα μυθικά τέρατα που κατασπάραξαν τους συντρόφους του Οδυσσέα. Στην Τρινακρία ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης τύφλωσε τον Πολύφημο και εδώ οι σύντροφοί του έσφαξαν και έφαγαν τα βόδια του Ήλιου.

Το Τρισκέλιον έχει περάσει και στον Κέλτικο συμβολισμό, με τους τρεις κύκλους που ενώνονται, αλλά και στη σημαία του Isle of Man, νησιού ανάμεσα στην Αγγλία και την Ιρλανδία.

Πηγή: Μυσταγωγία - Μυθαγωγία

Μεγάλη Ελλάδα και Τρισκέλιον - Η σημαία της Σικελίας Μεγάλη Ελλάδα και Τρισκέλιον - Η σημαία της Σικελίας Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.