Φοιτητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου ζητούν να μην διδάσκονται Πλάτωνα και Αριστοτέλη επειδή ήταν λευκοί...
«Μπλόκο» σε στοχαστές όπως τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Βολταίρο αλλά και τον Καντ θέλουν να βάλουν φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, που απαιτούν να μην διδάσκονται τους φιλόσοφους επειδή ήταν… λευκοί.
Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν το αίτημα αυτό έρχεται από τους φοιτητές της σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, που ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε να διδάσκονται φιλοσοφία από στοχαστές από την Αφρική και την Ασία.
Σε ανακοίνωσή της, η ένωση φοιτητών ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να «ξεκολλήσει» το πανεπιστήμιο από τις αποικιστικές τάσεις του και να αντιμετωπίσει την «διαρθρωτική και επιστημολογική κληρονομιά της αποικιοκρατίας».
«Οι λευκοί φιλόσοφοι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διδακτέα ύλη μόνο “εάν πρέπει” και η δουλειά τους θα πρέπει να μελετάται με κριτική διάθεση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει την… οργή αρκετών ακαδημαϊκών της Βρετανίας. «Δεν μπορείς να αποκλείεις μια ολόκληρη εποχή πνευματικής προσπάθειας χωρίς να το έχεις διερευνήσει, και προφανώς δεν έχουν μελετήσει αυτό που λένε λευκή φιλοσοφία» δήλωσε στην Daily Mail ο Sir Roger Scruton, και συμπλήρωσε: «Εάν θεωρούν ότι έχει αποικιοκρατικές ρίζες η Κριτική Καθαρού Λόγου του Καντ, θα ήθελα να τις ακούσω».
Με τη σειρά του, ο Sir Anthony Seldon από το πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ ισχυρίστηκε ότι βλέπει «μεγάλο κίνδυνο» και ισχυρίστηκε ότι «η πολιτική ορθότητα έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο».
Εντος του πανεπιστημίου, οι ακαδημαϊκοί εμφανίζονται διχασμένοι. Η επικεφαλής του τμήματος Θρησκευμάτων και Φιλοσοφίας Έρικα Χάντερ δήλωσε… έκπληκτη από την ανακοίνωση των φοιτητών και την χαρακτήρισε «γελοία».
«Θα αντιστεκόμουν σθεναρά από την εξαίρεση φιλοσόφων και ιστορικών επειδή είναι της μόδας» είπε η ίδια στην εφημερίδα The Telegraph. Από την πλευρά της, η Δρ. Ντέμπορα Τζόνσον, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση των φοιτητών είναι θετική: «η καλά πληροφορημένη συζήτηση και το ντιμπέιτ για τη διδακτέα ύλη είναι υγιή και απαραίτητο κομμάτι της ακαδημαϊκής ζωής».
Δεν υπάρχουν σχόλια: