Τι ήταν οι «πολικοί θεοί» των αρχαίων Ελλήνων;

Η λατρεία τους είχε καθιερωθεί κοντά στη λίμνη Lago di Naftia, όχι μακριά από τους Λεοντίνους, όπου παρατηρούνταν πολλά ηφαιστειογενή φαινόμενα από τη λίμνη αναπηδούσε ένας πίδακας από ζεστό νερό σε σχήμα θόλου, που ξανάπεφτε μέσα στην επιφάνεια της λίμνης, χωρίς ούτε σταγόνα να πέσει έξω. Μια δυνατή μυρουδιά θείου πλανιόταν πάνω από τη λίμνη. Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι τα πουλιά που πετούσαν πάνω της πέθαιναν αμέσως, ενώ οι άνθρωποι που απερίσκεπτα την πλησίαζαν πέθαιναν σε τρεις μέρες!..

Η λίμνη Lago di Naftia ως έχει σήμερα.

Μοιάζει σαν μια απλή πισίνα, όχι πάνω από 480 πόδια στην περιφέρεια , αλλά νωρίς προσέλκυσε την προσοχή από την αξιοσημείωτα φαινόμενα που προκαλούνται από δύο πίδακες ηφαιστειακού αερίου , που αυξάνονται κάτω από το νερό, προκαλώντας έναν βίαιο αναβρασμό, και μερικές φορές εκτινάζουν το νερό σε ένα μεγάλο ύψος!...

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Ελληνική Μυθολογία, οι Πολικοί ήσαν δίδυμοι θεοί που κατάγονται από τη Σικελία. Μερικές φορές τους θεωρούσαν γιους του Δία και της Θάλειας, κόρης του Ηφαίστου, ή ακόμη γιους του Δία και της Αίτνας. Τότε που η Θάλεια κουβαλούσε στην κοιλιά της τα παιδιά από φόβο για τη ζήλεια της Ήρας, ευχήθηκε να κρυφτεί μέσα στη γη.

Η ευχή της εκπληρώθηκε και, όταν ο καιρός έφτασε, τα δυο της παιδιά, δύο δίδυμα, βγήκαν από το έδαφος και έτσι γεννήθηκαν. Η ιδιομορφία αυτή εξηγούσε το όνομα τους - που σημαίνει οι «ανερχόμενοι» (από το αρχαίο Ελληνικό πάλιν).

Η λατρεία τους είχε καθιερωθεί κοντά στη λίμνη Lago di Naftia, όχι μακριά από τους Λεοντίνους, όπου παρατηρούνταν πολλά ηφαιστειογενή φαινόμενα· από τη λίμνη αναπηδούσε ένας πίδακας από ζεστό νερό σε σχήμα θόλου, που ξανάπεφτε μέσα στην επιφάνεια της λίμνης, χωρίς ούτε σταγόνα να πέσει έξω.

Μια δυνατή μυρουδιά θείου πλανιόταν πάνω από τη λίμνη. Ισχυρίζονταν μάλιστα ότι τα πουλιά που πετούσαν πάνω της πέθαιναν αμέσως, ενώ οι άνθρωποι που απερίσκεπτα την πλησίαζαν πέθαιναν σε τρεις μέρες. Τέτοιος ήταν ο χώρος των Πολικών, των φοβερών θεών, μέσω των οποίων οι Σικελοί έκαναν τους επίσημους όρκους τους.
Και κάτι ακόμη:

Όταν κάποιος ήθελε να επιβεβαιώσει κάτι με όρκο, τον έγραφε πάνω σε πλάκα, την οποία πετούσε πάνω στο νερό της λίμνης. Αν η πλάκα επέπλεε, αυτό σήμαινε ότι ο όρκος ήταν αληθινός αν βυθιζόταν, υπήρχε επιορκία. Έλεγαν ακόμη ότι οι Πολικοί τιμωρούσαν με τύφλωση τους ψεύτες, που τους επικαλούνταν με τρόπο απατηλό.

=============
ΠΗΓΕΣ: Ιστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Βικιπαίδεια, διάφορα Λεξικά της Ελληνικής Μυθολογίας και της Ελληνικής Γλώσσας.

Στην πάνω φωτογραφία: Οι λίμνες Palici σε μια υδατογραφία του 18ου αιώνα.

Τι ήταν οι «πολικοί θεοί» των αρχαίων Ελλήνων; Τι ήταν οι «πολικοί θεοί» των αρχαίων Ελλήνων; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Ιανουαρίου 23, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.