Έρχονται στο φως έργα του Φιλόδημου του Επικούρειου

O Φιλόδημος ο Επικούρειος έχει αφήσει πλούσιο φιλοσοφικό έργο, αποτυπωμένο σε πάπυρους που καλύφθηκαν από τη λάβα του Βεζούβιου πριν από 2.000 χρόνια. Ήρθε τώρα η ώρα να μάθουμε κι άλλο μέρος του έργου του, αφού 265 χρόνια μετά την αρχαιολογική ανακάλυψή τους, οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να τους ξετυλίξουν.

Η διαδικασία δεν θα είναι αυτή που φαντάζεται κανείς. Άλλωστε, παραμένουν διπλωμένοι πάνω από 2,5 εκατονταετίες, ακριβώς επειδή είναι αδύνατον να ξετυλιχθούν χωρίς να καταστραφούν εντελώς και να γίνουν στάχτη. Αυτό που κατάφεραν οι επιστήμονες, όμως, είναι να βρουν τρόπο να ξετυλίξουν τους έξι πάπυρους με εικονικό τρόπο και να τους διαβάσουν, λύνοντας έτσι απορίες αιώνων!

Η διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει λέγεται «Αμφίπλευρη τομογραφία ακτίνων-Χ» και με αυτή θα διαβαστούν χαρτιά ηλικίας 2.000 ετών που φαινομενικά έχουν γίνει κάρβουνο! Η Αλέσια Τσεντόλα, ερευνήτρια και φυσικός του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Ιταλίας λέει: «Στόχος αυτής της νέας τεχνολογίας είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους ιστορικούς-αρχαιολόγους, να φτάσει στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες, να διαβαστούν έτσι όλα τα αρχαία κείμενα τα οποία δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να διακρίνουμε τι λένε»

Ποιος ήταν ο Φιλόδημος ο Επικούρειος

Ο Φιλόδημος έζησε από το 110 π.χ μέχρι το 35 π.χ. και γεννήθηκε στα Γάδαρα της Παλαιστίνης. Ήταν ποιητής και φιλόσοφος και ακόλουθος της σχολής του Επίκουρου. Ασχολήθηκε με τον ατομισμό, την ηθική και την ιστορία.

Όταν έφυγε από την Παλαιστίνη πήγε στην Αθήνα και μαθήτευσε στη σχολή του Ζήνωνα. Ακολούθως επέλεξε να μετοικίσει στο Ηράκλειο της Καμπανίας, το Ερκόλανο όπως ονομάζεται σήμερα από τους Ιταλούς, μέχρι που πέθανε σε ηλικία 75 ετών.

Τα έργα του περί Οικονομίας και Παρρησίας έχουν σωθεί, ενώ έχει επίσης γράψει

Περί Αισθήσεως
Περί Θεών
Περί Ευσεβείας
Περί των Στωικών
Περί Πλούτου
Περί Οργής
Περί Ποιητικής
Περί Ρητορικής
Περί Φιλαργυρίας
Επικούρειες Δόξες
Περί Ομιλίας
Περί Αρετών και Κακιών
Περί Υπερηφάνειας
Περί σύνταξις των Φιλοσόφων
Περί Θανάτου
Περί Σημείων και Σημειώσεων
Περί Ηθικής
Περί Χάριτος
Περί Μουσικής
Περί του καθ΄ Όμηρον αγαθού βασιλέως
Περί Κολακείας
Περί Επιχαιρεκακίας

protothema.gr

Έρχονται στο φως έργα του Φιλόδημου του Επικούρειου Έρχονται στο φως έργα του Φιλόδημου του Επικούρειου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.