Αρχαίοι ανεμόμυλοι που λειτουργούν ακόμα -Βίντεο

Από τις παλαιότερες κατασκευές στον κόσμο είναι ανεμόμυλοι στο Ιράν, που χτίστηκαν πριν από 1.000 χρόνια και ακόμα λειτουργούν!

Οι ανεμόμυλοι αυτοί, είναι φτιαγμένοι από πηλό και βρίσκονται στο χωριό Ναστιφάν (Nashtifan). Μάλιστα, σύμφωνα με τους ντόπιους αντέχουν σε ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων. Από το σχέδιο τους πιστεύεται ότι έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Περσία μεταξύ 500-900 μ.Χ., και λειτουργούν όλους αυτούς τους αιώνες.

Ο τελευταίος συνεχιστής αυτής παράδοσης, θεωρείται ο Μοχαμάντ Ετεμπαρί, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διατήρηση μερικών από τους δεκάδες ιστορικούς ανεμόμυλους της πόλης.

Η περιοχή είναι τόσο γνωστή για τους ανέμους της και το όνομα Nashtifan προέρχεται από τις λέξεις που σημαίνουν «τσίμπημα καταιγίδας».

Κάθε ένας από τους ανεμόμυλους της Nashtifan αποτελείται από οκτώ θαλάμους, με κάθε θάλαμο να έχει έξι λεπίδες. Όταν ο ισχυρός και σταθερός άνεμος της περιοχής εισέρχεται στους θαλάμους, γυρίζει τα πτερύγια, τα οποία στη συνέχεια, ενεργοποιούν τις μυλόπετρες. Οι δομές φτάνουν και μέχρι τα 20 μέτρα σε ύψος.

Το 2002 οι ανεμόμυλοι αναγνωρίστηκαν ως μνημείο εθνικής κληρονομιάς από το Ιράν και αποτελούν δημοφιλή τουριστικό. Ωστόσο, το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο, καθώς υπάρχουν πιο εύκολοι τρόποι για την άλεση των δημητριακών.

(με πληροφορίες και βίντεο από National Geographic, snoopit24)
Αρχαίοι ανεμόμυλοι που λειτουργούν ακόμα -Βίντεο Αρχαίοι ανεμόμυλοι που λειτουργούν ακόμα -Βίντεο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.