«Αφροδίτη του Μπρασεμπουί» Ίσως η αρχαιότερη ρεαλιστική απεικόνιση του ανθρώπινου προσώπου

Η ηλικίας 25 χιλιάδων ετών «Αφροδίτη του Μπρασεμπουί» (Brassempouy), ίσως η αρχαιότερη ρεαλιστική απεικόνιση του ανθρώπινου προσώπου και ένα από τα πρώτα έργα γλυπτικής του ανθρώπινου πολιτισμού, σμιλεύτηκε από χαυλιόδοντα μαμούθ, πρόσφατα σκοτωμένου χωρίς αμφιβολία.

Στη βόρεια Ευρώπη του πρώιμου Μεσαίωνα το φίλντισι από θαλάσσιο ίππο ήταν το ευκολότερα προμηθεύσιμο από εμπόρους Βίκινγκ (την εποχή εκείνη θαλάσσιοι ίπποι βρίσκονταν πιθανώς πολύ νοτιότερα από σήμερα).

Εξάλλου, η γλυπτική σε οστά ζώων χρησιμοποιήθηκε από πολλούς πολιτισμούς που δεν είχαν πρόσβαση σε ελεφαντόδοντο ή ως ένα κατά πολύ φθηνότερο υποκατάστατο.

Το κεφάλι της είναι 3,65 εκατοστά ύψος, 2,2 εκατοστά βάθος και 1,9 cm πλάτος. Το πρόσωπο είναι τριγωνικό και φαίνεται ήρεμο. Ενώ το μέτωπο, η μύτη, τα φρύδια είναι ανάγλυφα, το στόμα είναι απών.

Οι λεπτομέρειες του θηλυκού προσώπου αποτελούν πραγματικά έκπληξη για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγινε.

Η Αφροδίτη της Brassempouy βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Αιολογικό μουσείο Nationale κοντά στο Παρίσι και είναι συνήθως προσβάσιμη για το κοινό.

Αφροδίτη τού Brassempouy: τμήμα ειδωλίου από χαυλιόδοντα μαμούθ – η αρχαιότερη γνωστή απεικόνιση ανθρώπινου προσώπου (23.000 π.Χ.)

© Αρχαία Ελληνικά
«Αφροδίτη του Μπρασεμπουί» Ίσως η αρχαιότερη ρεαλιστική απεικόνιση του ανθρώπινου προσώπου «Αφροδίτη του Μπρασεμπουί» Ίσως η αρχαιότερη ρεαλιστική απεικόνιση του ανθρώπινου προσώπου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Μαρτίου 12, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.