Οι συνεχείς ανασκαφές στην Άσσο, που ήταν μία από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και έδρα πολλών αρχαιολογικών στοιχείων, όπως αρχαίο θέατρο, αγορά, νεκρόπολη και επάλξεις, έχουν ανακαλύψει σιδερένιο μαχαίρι 1.300 ετών και ένα τσεκούρι για να διαμορφώνει το ξύλο.
Η Άσσος βρίσκεται απέναντί από την Λέσβο είναι η αρχαία πόλη Άσσος που ρίχνει φως στο παρελθόν με τον πλούτο της στο έδαφος καθώς και ιστορικά αντικείμενα που βρέθηκαν υπόγεια κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Νέα δεδομένα έχουν ληφθεί στην αρχαία πόλη, όπου ανασκαφές έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια από επήλυδες ακαδημαϊκούς.
Μιλώντας ένας επήλυδας καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας ενός Πανεπιστημίου και ο επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαιοελληνική πόλη τη; Άσσου, ανέφερε ότι εργάζονται στη ελληνική βυζαντινή περίοδο, την τελευταία εποχή εποικισμού της ελληνικής πόλεως της Άσσου.
Ευρήματα της βυζαντινής εποχής δείχνουν υλικό πολιτισμό στην Άσσο- Σιδερένιο τσεκούρι, περ. 1300 ετών
«Τα μέρη που ανασκάπτουμε είναι κυρίως κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Τα ευρήματα που βρήκαμε μέσα σε αυτές τις δομές, σκεύη και εργαλεία από την καθημερινή ζωή εκείνης της εποχής μας μιλούν για εκείνη την περίοδο και τι συνέβη εκεί. Από αυτή την άποψη, αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να βρεις άθικτα σκεύη σε τέτοιες κατασκευές. Με συστηματικό σκάψιμο, προσπαθούμε να επανασυναρμολογήσουμε αυτά τα κομμάτια σαν παζλ με στατιστικές και μακροπρόθεσμες μελέτες », είπε.
Δήλωσε ότι ένα από τα ευρήματα που βρήκαν πριν ήταν μια σχάρα από ψημένο πηλό(;). «Σήμερα, αυτή είναι μια από τις ευκολότερες μεθόδους μαγειρέματος κρέατος. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι τότε οι Έλληνες μαγείρευαν κρέας στο μπάρμπεκιου ή στη σχάρα και εκείνες τις μέρες ». Αυτός ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των ευρημάτων υπήρχαν σκεύη που χρησιμοποιούνταν για την ανάμειξη τροφίμων και την παρασκευή χυλού, βράζοντας κόκκους όπως τα ρεβίθια και τις φακές στη σόμπα και ότι βρήκαν επίσης δοχεία όπου σερβίρονταν γεύματα και αποθηκεύονταν τρόφιμα και ποτά.
Ευρήματα της βυζαντινής εποχής δείχνουν υλικό πολιτισμό στην Άσσο- Σιδερένια μαχαίρα περ. 1300 ετών
«Έχουμε μια μεγάλη σειρά αγγείων που ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο. Μπορούμε να δούμε ότι αυτό μας δίνει την ευκαιρία να προσδιορίσουμε καλύτερα το σχήμα και την περίοδο των σκευών όταν τα βρούμε αλλού. Δίπλα στα σκεύη, υπάρχουν εργαλεία και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για, κοπή, καθώς και παραγωγή. Υπάρχουν πολλά μικρά αντικείμενα και εργαλεία στις βυζαντινές εποχές. εργαλεία που κόβουν και τρυπάνε ».
Ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών φέτος, ανακάλυψαν δύο κομμάτια μετάλλου που δεν είχαν υποστεί ζημιά. «Ένα από τα σιδερένια αντικείμενα που βρήκαμε φέτος είναι ένα μεγάλο σιδερένιο μαχαίρι που ονομάζουμε ματσέτα. Βρέθηκε σε βυζαντινές δομές που ονομάζουμε Γυμνάσιο [χώρος προπόνησης αθλητών]. Το δεύτερο είναι ένα τσεκούρι που χρησιμοποιείται ειδικά για τη διαμόρφωση και την κοπή ξύλου. Παρόλο που και τα δύο εργαλεία είναι κατασκευασμένα από σίδηρο, είναι πολύ σημαντικά επειδή διατήρησαν καλά τη μορφή τους. Μας δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το είδος των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή εκείνη την περίοδο »
Η Άσσος
«Όλα τα ευρήματα που βρήκαμε στις κατοικημένες περιοχές είναι αντικείμενα που ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο τον 7ο αιώνα, όταν η πόλη εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να δούμε ότι αυτά ήταν εργαλεία και σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν πριν από 1.300 χρόνια. Εδώ, έχουμε επίσης ένα πηγάδι ελληνιστικής εποχής. Η αποκατάστασή του συνεχίζεται. Είναι κυρίως βαμμένα και διακοσμημένα δοχεία. Κάθε περίοδος έχει τη δική της μοναδική ζωγραφική και σχήμα σε διαφορετικές μορφές. Μπορούμε να πούμε ότι αυτά είναι τα στοιχεία που μας βοηθούν να τακτοποιήσουμε τα ευρήματα χρονολογικά »...
Τα αποτυπώματα ενός μωρού, που χρονολογούνται πριν από 1.300 έτη, βρέθηκαν στο δάπεδο εστίας που χρησιμοποιούνταν για το ψήσιμο ψωμιού.
Πηγή: ellinondiktyo
Δεν υπάρχουν σχόλια: