Αντικείμενα στο Εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα Επηρεάζονται Από Κάτι Μυστήριο

Η ανακάλυψη εκατοντάδων νέων αντικειμένων στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα επιβεβαιώνει παράξενες βαρυτικές επιδράσεις που μπορεί να προκαλούνται από τον Πλανήτη 9.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει εκατοντάδες καινούργια αντικείμενα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, χρησιμοποιώντας ένα όργανο σχεδιασμένο να ερευνά μια ανεξήγητη πηγή ενέργειας στο σύμπαν. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για τη μυστήρια έκταση πέρα από τον Ποσειδώνα, που περιλαμβάνουν την πιθανότητα ένας τεράστιος πλανήτης που δεν έχει ανακαλυφθεί να κρύβεται σε αυτά τα σκοτεινά βάθη.

Μια ομάδα με επικεφαλής των Pedro Bernardienlli, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, σάρωνε το εξωτερικό ηλιακό σύστημα για έξι χρόνια με το Dark Energy Survey (DES), ένα πρόγραμμα αστρονομίας με βάση στη Χιλή, του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι η κατανόηση της σκοτεινής ενέργειας, μιας άγνωστης δύναμης που προωθεί την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος.

Το DES συνήθως δουλεύει σε τρελές κοσμικές κλίμακες, αλλά ο Bernardinelli και η ομάδα του μπόρεσαν να ρίξουν φως σε αινίγματα που είναι πολύ πιο κοντά στο ηλιακό μας σύστημα. Οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα για να ανακαλύψουν συνολικά 815 μετα-ποσειδώνια αντικείμενα (ΤΝΟ) που είναι ελάχιστα σώματα πέρα από τον Ποσειδώνα, 416 εκ των οποίων καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον preprint server arXiv.

«Η αναζήτηση για τα αντικείμενα αυτά στις εικόνες από το DES είναι μια πρόκληση εφόσον δεν έχει τελειοποιηθεί γι’ αυτό τον σκοπό», επισημαίνει η ομάδα στη μελέτη. «Παρόλα αυτά, το δείγμα μπορεί να συγκριθεί σε αριθμό αντικειμένων με τον μεγαλύτερο προκάτοχο προγραμμάτων που στόχευαν στα TNO» και έχει δώσει ευρήματα που «σχετίζονται με πιο λεπτομερείς υποθέσεις για τον σχηματισμό του εξωτερικού Ηλιακού Συστήματος».

Το πρόγραμμα μπόρεσε να εντοπίσει δυναμικά αποστασιοπιημένα αντικείμενα και «μακρινά ΤΝΟ» που βρίσκονταν 150 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο απ’ ότι η Γη. Αυτά τα αντικείμενα έχουν υπάρξει αντικείμενο πολλών εικασιών τα τελευταία χρόνια, διότι φαίνεται ότι κάτι στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα τους ασκεί βαρυτική έλξη, επηρεάζοντας την τροχιά τους.

Μια εξήγηση για το φαινόμενο είναι η ύπαρξη ενός τεράστιου πλανήτη, περίπου πέντε με δέκα φορές το μέγεθος της Γης, που βρίσκεται στα κρυμμένα βάθη του ηλιακού συστήματος. Αυτός ο λεγόμενος «Πλανήτης 9» θα ήταν περίπου 400 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη και ίσως χρειαζόταν 20.000 χρόνια για να ολοκληρώσει μια περιστροφή. Οι επιστήμονες ερευνούν για ίχνη αυτού του πλανήτη εδώ και χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχουν εντοπίσει κάτι.

Έτσι ο Πλανήτης 9 παραμένει καθαρά μια υπόθεση έχουν γίνει κι άλλες υποθέσεις για να εξηγηθούν οι επιπτώσεις στα μετα-ποσειδώνια σώματα. Είναι πιθανό ο συνδυασμός βαρυτικής έλξης πολλών μικρότερων αντικειμένων να το προκαλεί ή οι φυσικές αστάθειες να προκύπτουν μέσα σε αυτά τα μακρινά σώματα. Μια ομάδα υποστήριξε μάλιστα ότι μια μαύρη τρύπα, όχι πλανήτης, μπορεί να είναι η οντότητα που παραμορφώνει αυτές τις τροχιές.

Η ομάδα του Bernardinelli ανακοίνωσε την ανακάλυψη εννέα νέων τροχιών των TNO στη μελέτη τους, επιπροσθέτως άλλων επτά που είχε εντοπίσει το DES παλιότερα. Ενώ η μελέτη δεν υποστηρίζει ούτε αρνείται την υπόθεση για τον Πλανήτη 9, η συμπερίληψη αυτών των μακρινών σωμάτων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να εστιάσουν τις πιθανές αιτίες των ανώμαλων τροχιών σε μελλοντικές έρευνες.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα αστρονομικά όργανα, όπως το DES, μπορούν να επιτρέψουν ανακαλύψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις πρωταρχικές αποστολές τους. Αν και η έρευνα στόχο έχει να μελετήσει την επιτάχυνση του σύμπαντος, επίσης έχει επιταχύνει την κατανόησή μας για το πιο γνώριμο μέρος σε αυτό το διαστελλόμενο σύμπαν: το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Πηγή: vice

Αντικείμενα στο Εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα Επηρεάζονται Από Κάτι Μυστήριο Αντικείμενα στο Εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα Επηρεάζονται Από Κάτι Μυστήριο Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.